Domein Bovy in Heusden-Zolder: wandelen door het bos en de Wijers

Domein Bovy in Heusden-Zolder: wandelen door het bos en de Wijers

Nood aan een portie kunst, cultuur of een gezellige familieactiviteit? Dan ben je dit weekend, op 6 en 7 oktober, welkom in Kasteel Vogelsanck te Heusden-Zolder. Voor de laatste keer opent het kasteel haar deuren voor groot publiek. In de buurt van het kasteel kan je aansluitend ook een wandeling maken in Domein Bovy. Heel typerend aan het domein zijn het bos en de Wijers maar ook het geluid dat het Circuit Zolder af en toe met zich meebrengt. Het heeft zijn charmes. 


Domein Bovy: een overzicht

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.

Aan de ingang van Domein Bovy staat een infobord waar je een overzicht krijgt van alle wandelingen en specifieke info over de kinderwandeling die over het water loopt. In totaal zijn er 7 wandelingen waarvan 2 specifiek voor kinderen:

 • Paars (kleuterpad): 1,1km 
 • Martin de ijsvogel (kinderwandeling): 1,6km 
 • Groene route: 2,6km
 • Gele route: 4,5km
 • Blauwe route: 5,3km
 • Oranje route: 8,8km
 • Rode route: 11,8km

Stijn en ik kozen voor de rode wandeling die hoofdzakelijk door het bos loopt. Onderweg zijn er genoeg bankjes waar je even kan uitrusten en vooral genieten van de frisse lucht. We lieten ons ook verrassen door de Kluis van Bolderberg met een uitzicht op Kasteel Terlaemen. Niet te verwarren met Kasteel Vogelsanck. Na de rode wandeling deden we ook nog een stukje van het kinderpad om over het water te kunnen wandelen bij zonsondergang.

De bossen

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.

De rode wandeling vertrekt op straat waarna je een smaller pad neemt richting het bos. We werden onbewust geconfronteerd met de geluiden van raceauto’s op het Circuit. Het heeft zijn charmes maar duurt (gelukkig) niet de hele wandeling. Aan het begin van je wandeling moet je enkele heuveltjes doen waarna het bos meteen plat wordt. Je wandelt over bredere paden omdat de fietsers hier ook hun weg kennen.


Uitzicht op het water

Na de helft van je wandeling krijg je een mooi uitzicht op het water waar je ook even kan zitten.

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.

Kluis van Bolderberg

Omdat we niet op de wandelkaart hadden gekeken, was het een aangename verrassing om aan het eind aan de Kluis van Bolderberg te komen waar momenteel 7 grote lindes staan als symbool voor ‘de 7 heerlijkheden’. Dit kwam ik ook pas achteraf te weten want ik werd op de site meteen afgeleid door het prachtig zicht op de vijvers en het Kasteel van Terlaemen.

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.


Kinderwandeling met Martin de ijsvogel

Na twaalf kilometer wandelen besloten we om toch nog een klein stukje van de kinderwandeling te doen rondom het restaurant ‘De Winning’. De zon ging bijna onder en de wandeling over het water wou ik ook niet missen. Het mooie van de Wijers springt meteen in het oog.

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.


Fotoverslag van onze wandeling in Domein Bovy


Praktisch

 • Adres: Galgeneinde 22, 3550 Heusden-Zolder
 • Parking is gratis en voorzien.
 • Infoborden kom je tegen aan de ingang van het domein.
 • Iets eten of drinken kan je naar hartelust in een van de restaurants in de buurt.
  Wij kozen voor Bistro Bovy. Het eten was eenvoudig maar lekker maar de bediening kon beter scoren. Je zag dat er enkele jobstudenten aanwezig waren die toch wat begeleiding van de zaak misten. Al nam de smaak van mijn koninginnenhapje daardoor niet af ;-).

Moest je dit weekend gaan: veel plezier tijdens je wandeling in Domein Bovy of op het evenement ‘Kucuna’ in Kasteel Vogelsanck. Andere plannen? Laat deze blogpost dan een herfsttip zijn voor in de toekomst.

Liefs.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *