Leesvoer #3: Oorlogskind van Mechtild Borrmann

Leesvoer #3: Oorlogskind van Mechtild Borrmann

Op weg naar Hamburg leek het me toepasselijk om een boek te lezen over de stad zelf: “Oorlogskind“. Ik keerde terug in de tijd: 1947. Hamburg was nog maar net platgebombardeerd.


“Hamburg, 1947. Een jongetje wordt gevonden te midden van de puinhopen. Pas jaren later bevindt hij zich op het spoor van zijn familie..


1. Voorspelbaarheid

De verhaallijn was voor mij heel onvoorspelbaar. Wellicht komt dat ook omdat elk feit en elke gebeurtenis voor mij een ‘wow‘ effect had. Ik kan mezelf dan ook niet plaatsen in de oorlogsjaren (gelukkig!). Op het eind werd ik aangenaam verrast door het plot, al eindigde het verhaal ook enkele pagina’s nadien. Dat vond ik wel jammer.

2. Betrokkenheid

Je leest vanuit de ervaring van een aantal verschillende personages op verschillende tijdstippen. Het maakte het verhaal heel interessant, maar het vraagt wel wat tijd aan het begin van het boek om je aandacht erbij te houden en alles te kunnen plaatsen.

3. Thema

Het was een andere tijd, had hij nog kunnen zeggen. Je dacht niet dagen of weken vooruit, alleen of er die avond iets te eten zou zijn en of er vuur brandde in de kachel. Dan moet je dingen kunnen vergeten, anders ben je verloren.

Mechtild Borrmann

Mechtild Borrmann vertelt over de periode tijdens en na de oorlog, zonder de gevoelens van de personages concreet te omschrijven. Positief vond ik, want de emoties die er toen waren ga je volgens mij nooit kunnen omschrijven. Stiekem stelde ik me af en toe wel de vraag of het er vroeger echt zo aan toe ging, maar dat zal ik nooit te weten komen.

4. Schrijfstijl

De schrijfstijl van de auteur is toegankelijk en vlot. Aan het eind van een hoofdstuk had ik de gezonde goesting om verder te lezen, waardoor ik ook al meteen 180 pagina’s verder was op een weekend. Waarvoor de tijd in een trein of op het vliegtuig al niet nuttig is? 🙂


Voor mij was Oorlogskind ook een ideaal boek om geen dagen of weken vooruit te moeten kijken. Zalig!

Aantal pagina’s: 315.
Subjectief puntenverdict: 8,5/10.
Puntenverdict op Goodreads: 4.25/5.
Kom via deze link meer te weten over mijn vorig leesvoer, toevallig ook weer een oorlogsverhaal.Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.