Leesvoer #6: Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini

Leesvoer #6: Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini

Mei startte met schitterend weer dus ik wist me ook regelmatig buiten te leggen onder een warme lentezon met zomerallures. De titel van het boek “Duizend schitterende zonnen“, geschreven door Khaled Hosseini leek volledig in het plaatje te passen.


Wat staat er op de achterkant van het boek?

De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone en slimme Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Rasheed neemt Laila in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven. In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Samen zetten Mariam en Laila alles op alles om te overleven in de eindeloze oorlog van Afghanistan, die voor hen ook binnenshuis woedt.


1. Thema’s

Het verhaal speelt zich af tijdens de oorlog in Afghanistan tussen 1970 en 2000. Je komt meer te weten over de Afghaanse cultuur, de gebruiken in het dagelijks leven maar ook in de liefde. Je leest over huiselijk geweld, het uithuwelijken van jonge meisjes aan oudere mannen en het verliezen van naasten door de allesoverheersende oorlog. Pittige thema’s. Het verhaal heeft een serieuze indruk nagelaten omdat het voor zovelen de realiteit is.


2. Betrokkenheid

Ondanks het feit dat het verhaal zich ver van Westers bed afspeelt, is er één centraal thema doorheen het verhaal: de band die ontstaat tussen vrienden en geliefden, ook al is er veel miserie. Het is niet de oorlog, de haat of de woede dat benadrukt wordt maar wel iets gemeenschappelijk dat iedereen ter wereld kan ervaren.


3. Personages in het verhaal

Je volgt de voetstappen van twee sterke en wijze vrouwen uit verschillende generaties, Mariam en Laila. Elk met hun eigen idee over het leven en elk met hun eigen belangen en behoeften. Aan het begin overheerst een sterke rivaliteit maar toch smelten ze samen als één geheel. De twee dames wisten me aan het lachen en aan het huilen te brengen. Net daarom had ik het boek ook op minder dan een week tijd uit. Ik werd volledig in het verhaal gezogen.


4. Schrijfstijl

Khaled Hosseini heeft de gave heel gedetailleerd te omschrijven wat je zou moeten weten om het verhaal beter te kunnen plaatsen. Je krijgt net genoeg informatie over de godsdienst en de omgeving. Af en toe wordt er ook een Afghaans woord gebruikt doorheen het verhaal waardoor je je meer betrokken voelt. Zo zal ik nooit vergeten dat hamshira, zuster betekent. Een verklarende woordenlijst vind je uiteraard aan het eind van het boek :-).


Voor mij was Duizend schitterende zonnen een perfect tijdelijk werkloosheidsboek want de afleiding was meer dan welkom.

Aantal pagina’s: 387.
Subjectief puntenverdict: 9,5/10.
Puntenverdict op Goodreads4.37/5.
Kom via deze link meer te weten over de andere boeken die ik dit jaar gelezen heb.Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.