Leesvoer #6: De Zeven Zussen van Lucinda Riley

Leesvoer #6: De Zeven Zussen van Lucinda Riley

Het was begin augustus toen we een e-reader hadden aangeschaft, een rijkelijk laat housewarming cadeau want cadeaubonnen zijn er nu eenmaal om te bewaren tot de uiterste vervaldatum. Bij thuiskomst laadde ik de e-reader meteen op en swipete ik gretig door een collectie van e-books via Kobo. Mijn oog viel op het eerste boek van “De Zeven Zussen“, geschreven door Lucinda Riley. Een leestrend die al een tijdje bezig was binnen mijn vriendinnengroep. Iedereen had de zes boeken al gelezen en ik moest er nog aan beginnen. Voor mij was de zomervakantie een ideaal startsignaal!


Wat staat er op de achterkant van het boek?

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de roerige jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen? De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.


1. Thema’s

Het boek bevat een aantal clichés zoals de grote liefde tegenkomen in Parijs of een roeping in het buitenland vinden en daardoor heb je al vrij snel door waar het verhaal naartoe gaat. Ondanks de voorspelbaarheid heb ik het boek met veel plezier tot de laatste pagina gelezen omdat het verhaal me tijdens de drukke zomer wist te ontspannen.


2. Betrokkenheid

Doorheen het verhaal vonden er enkele gebeurtenissen plaats waardoor ik me goed kon associëren met het hoofdpersonage. Het stukje over ‘verlies‘ kwam gevoelig dichtbij mijn eigen gedachtestroom. Op de momenten dat ik mezelf het meest kan associëren met een personage haal ik soms ook een learning uit het verhaal, ook al is dat niet altijd de bedoeling van de schrijver.

Uit dit boek heb ik geleerd dat het soms beter is om af en toe te zwijgen, om de ander te sparen.

Soms kan een mening, een gedachte of een gevoel op het puntje van mijn tong liggen en overheerst de grootste twijfel of ik het zou vertellen. Net omwille van de situatie of de ouderdom van de ander, is het soms beter om spaarzaam om te gaan met de woorden die op mijn tong liggen. Moeilijk, maar wel belangrijk.


3. Personages in het verhaal

Het eerste boek van de reeks wordt volledig toegewijd aan de oudste zuster, Maia. Het heden speelt zich af in een landhuis aan het Meer van Genève maar haar verleden brengt haar tot in Rio de Janeiro. Een stad die eigenlijk nog op mijn bucket list staat. Met de weinige aanwijzingen die Maia heeft probeert ze de puzzelstukken uit haar verleden samen te leggen. In de volgende boeken uit deze reeks wordt één zus telkens in de spotlight geplaatst. Leuk, want op deze manier kan ik mijn aandacht volledig op één persoon richten.


4. Schrijfstijl

Lucinda Riley schrijft heel vlot en eindigt elk hoofdstuk met iets om over na te denken of een kleine trigger waardoor je meteen wil verder gaan aan het volgend hoofdstuk. Of ik het tweede boek ga aanschaffen is nog een vraagteken. Ik denk dat ik er even een pauze tussen laat om het genre en de schrijfstijl te blijven appreciëren.


Het eerste boek van De Zeven Zussen is ideaal als je nood hebt aan een goede dosis ontspanning. Literair gezien is het geen hoogstandje maar dat moet het ook niet altijd zijn.

Aantal pagina’s: 567.
Subjectief puntenverdict: 8/10.
Puntenverdict op Goodreads4.18/5.
Kom via deze link meer te weten over de andere boeken die ik dit jaar gelezen heb.Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.