Creative Life 2018: tijd voor creatieve workshops

Creative Life 2018: tijd voor creatieve workshops

Af en toe moet ik mezelf tijd gunnen om creatief aan de slag te gaan. Vaak lukt het me niet om er thuis aan te beginnen en daarom vormen creatieve evenementen een ideale uitstap. Vorig weekend bracht ik een bezoek aan de Werkspoorkathedraal in Utrecht voor ‘Creative Life’.

Wat is Creative Life?

Creative Life is een beurs voor en door creatieve mensen. Creatief in de brede zin van het woord want je leert kennismaken met handlettering, fotografie, schilderen of zelfs het maken van je eigen handtas. Je moet dus niet al met iets creatief bezig zijn. Een gezonde interesse is meer dan genoeg om je thuis te voelen op het evenement.

Workshops

In totaal heb ik er drie workshops gevolgd en een lezing. Ik maakte een pop-up illustratie, een diorama, leerde wat over foodstyling en schilderde met behulp van de blotted line techniek. Cijfer op het rapport? 2/4. 


1. Pop-up illustratie / Loes van Urlaub

Creative Life 2018. Utrecht Werkspoorkathedraal.

Een pop-up illustratie is een tekening dat je tussen een kaart plakt. Wanneer je je kaart opent, vouwt ook je illustratie open.

Het maken van een pop-up illustratie heeft meer met wiskunde te maken dan met tekenen. Je moet rekening houden met allerlei afstanden, vouwlijnen en dus ook de grootte van je illustratie.

Ik heb communicatiemanagement gestudeerd om geen wiskunde meer te krijgen dus deze workshop was niets voor mij. Kort door de bocht.

Een uurtje is te kort om tot in detail te treden dus ik voelde me een beetje verloren. Ik ben iemand die nieuwsgierig is en de waarom’s wil kennen maar dat was niet haalbaar op een uur tijd, ook al deed Loes van ‘Urlaub‘ enorm haar best om iedereen te helpen. Je kan wel een vervolgworkshop bij haar volgen als je de techniek beter wil leren kennen.


2. Je eigen diorama / Sandra van Hipgemaakt

Creative Life 2018. Utrecht Werkspoorkathedraal.

Tot voor Creative Life had ik nog nooit gehoord van een diorama of een miniatuurwereld. Er bestaan voorgekauwde miniatuurwerelden zoals ‘een kantoortuin‘ van Okapi, of je kan ook je eigen gedachten vorm geven.

Een diorama kan creëren in een doos, een kader of een stolp. Tijdens de workshop van Hipgemaakt maakten we gebruik van een stolp.

Wat moet je doen?

  1. Je figuren uitsnijden
  2. Je figuren op een ijzerdraadje plakken
  3. Dit ijzerdraadje (met je figuur) in de kurk van je stolp duwen.

Voor mij was de workshop geslaagd, dankzij de eenvoud van de creatie. Je hebt meteen iets mee naar huis om naar te kijken en het verhaal erachter is ook mooi. Wie wil er nu geen kantoortuin zonder water te moeten geven? 


3. Foodstyling en fotografie / Lucie Beck

Creative Life 2018. Utrecht Werkspoorkathedraal.

Foodstyling en fotografie: het is een vak apart. Lucie Beck leerde ons in een uur tijd hoe je aan de slag gaat met het maken van een mooie productfoto.

Wat heb ik onthouden?

  1. Hou rekening met de lichtinval. Maak eens een foto om 10u, om 14u of om 18u om te achterhalen wat dit geeft.
  2. Materiaal kan je zelf maken. Houten platen of restafval op de bouw? Kan je gebruiken als potentiële achtergrond.
  3. Experimenteer. Begin met zo weinig mogelijk elementen en maak zo veel mogelijk foto’s. Bouw je setting verder op zodat je achteraf kan bekijken welk beeld je het beste gevoel geeft.

Voor mij was de workshop te vrijblijvend omdat ik fotografie heb gestudeerd. Uiteraard verwachte ik niet dat de meest complexe techniek werd uitgelegd omdat iedereen moet kunnen volgen, maar ik bleef wel op mijn honger zitten.


4. Blotted line techniek / Karen van Paper Den

Creative Life 2018. Utrecht Werkspoorkathedraal.

Karen van Paper Den leerde me hoe je op een eenvoudige manier Andy Warhol’s blotted line gebruikt in je tekening. Het is een combinatie van tekenen, schilderen en een druktechniek waardoor je snel een resultaat hebt.

Wat moet je doen?

Dat is moeilijk om uit te leggen. Onderstaande video illustreert hoe je te werk gaat met de blotted line techniek. In plaats van kalkeerpapier te gebruiken, kan je ook kiezen voor een transparant blad. Denk aan de vellen die je vroeger op een overhead projector legde. Deze kan je achteraf gemakkelijk afwassen en hergebruiken.

De workshop was heel concreet en daar hou ik wel van. De blotted line was echter minder concreet. Hou je niet van een onverwacht effect? Dan was deze workshop niets voor jou. Door de combinatie van de hoeveelheid inkt en je drukkracht gebeurde er soms iets onverwacht op je papier. Het was leuk om te zien hoe iedereen ermee omging en voor mij werd het dus ook een lesje “verzoenen”.


Het is een kunst om iets creatief te maken.
Het is ook een kunst om jouw creativiteit aan anderen uit te leggen.


Creative Life 2018. Utrecht Werkspoorkathedraal.

Creative Life 2018. Utrecht Werkspoorkathedraal.

Creative Life 2018. Utrecht Werkspoorkathedraal.

Creative Life 2018. Utrecht Werkspoorkathedraal.

Creative Life 2018. Utrecht Werkspoorkathedraal.

Het werd een drukke dag maar ik heb ervan genoten. Na een week is het me nog niet gelukt om me er thuis in te verdiepen. De inspiratie zit in mijn hoofd maar daarom nog niet op papier.

Godzijdank hebben we een verlengd weekend.
Geniet ervan vandaag!


Creatife Life 2018 in beeldEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.