De poëziewandeling in Halmaal, Sint-Truiden

De poëziewandeling in Halmaal, Sint-Truiden

Op 12 december kondigde Toerisme Sint-Truiden een nieuwe maar tijdelijke wandeling aan in Halmaal: de Poëziewandeling. Ideaal als je, net zoals ik, een voorliefde hebt voor taal. Op mijn laatste werkdag nam ik een pauze om op ontdekking te gaan. Ik las troostende en bemoedigende woorden. Woorden waar ik al een tijdje nood aan had.


Sterrendorp Halmaal

Van 12 december tot 17 januari zie je sterren voor de ramen en deuren in Halmaal. Sterren die je moet volgen om de gedichten op de route van de Poëziewandeling te ontdekken. De inwoners hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten tijdens het maken van een gepaste ster voor hun woning en dat maakt het straatbeeld zo uniek. Het dorp werd omgetoverd tot een sterrendorp.


De Poëziewandeling

De wandeling start aan Hoeve Houwaer en is in totaal ongeveer 3 kilometer lang. Vanaf de hoeve wandel je in de eerste helft van de route door het dorp om vervolgens langs hoge bomen en brede veldwegen ook de gedichten in het landschap te ontdekken. In de tweede helft wandel je langs de Maasrodemolen en de Sint-Petrus en Pauluskerk om in een lus terug aan de Hoeve te eindigen.

Drie kilometer is op zich niet zo veel maar onderweg kom je 31 prachtige gedichten die wel wat aandacht vragen. Tijdens de wandeling had ik de tijd genomen om de woorden te laten bezinken en me te verplaatsen in het gevoel van de schrijver of schrijfster waardoor ik wel even onderweg was. Reken dus wat extra tijd voor deze wandelroute als je, net als ik, ook uitgebreid wil genieten van de mooie woorden onderweg.Het mooiste gedicht

Foto’s van de gedichten publiceer ik bewust niet omdat ik je wil aanmoedigen de route zelf te bewandelen. De woorden komen binnen omdat ze met veel emoties geschreven zijn door jong en oud. Soms hebben ze een ondertoon van woede, verdriet of teleurstelling in het afgelopen jaar maar veelal geven de woorden hoop voor 2021. Het optimisme dat ik nodig had na een bewogen jaar.

Het gedicht van Juul Bessemans, een landbouwer, is me lang bijgebleven. Hij schrijft op een heel eenvoudige en enthousiaste manier over zijn werkleven in Haspengouw, de streek waar ik ben opgegroeid.

Ongetwijfeld was zijn werk zwaar maar wel met heel veel liefde verricht. Het gedicht deed me terugdenken aan de fierheid van mijn eigen grootvader.Ik zal blijven zingen

Ik heb gezongen in open velden.
bij ’t ploegen en eggen op zware grond,
bij ’t zaaien van graan- de blik in het rond.
waar nieuwe oogsten zich zullen melden.

Ik heb gezongen bij dag en dauw,
bij ’t roskammen en borst’len der paarden,
bij ’t melken der koeien in de gaarden
mijn vreedige weelde … In Haspengouw.

– Juul Bessemans


Hoeve Houwaer, poëziewandeling

Praktisch

 • Data: De Poëziewandeling is tijdelijk. Je kan de route volgen van 12 december tot en met zondag 17 januari 2021.
 • Afstand en startpunt: de wandeling is ongeveer 2,5 à 3 kilometer lang en start aan Hoeve Houwaer. Je wandelt in een lus waardoor de hoeve ook het eindpunt is van de wandeling.
 • Parkeren: parkeren kan aan de hoeve maar ook aan de Sint-Petrus en Pauluskerk op 110 meter van Hoeve Houwaer.
 • Beschutting: er is geen beschutting voorzien aan de gedichten. Neem een paraplu mee ter bescherming van de regen.

Andere wandelingen binnen Limburg ontdek je hier.

Veel lees- en wandelplezier tijdens de kerstvakantie!

Liefs,
Tina3 thoughts on “De poëziewandeling in Halmaal, Sint-Truiden”

 • Prachtig initiatief die poëziewandeling, ook zo origineel bedacht. Ik was er niet van op de hoogte, vandaag vernam ik het toevallig.
  En wat een aangename verrassing om te lezen dat een gedicht van mijn papa, Juul Bessemans, tot mooiste gedicht verkozen werd! Van harte dank!
  Eenvoudige poëzie, vanuit zijn hart op papier gezet, ideeën die rijpten bij het ploegen en eggen, of ’s avonds bij het haardvuur. Of gewoon telkens hij genoot van zijn omgeving, het weidse Haspengouwse landschap, dat telkens anders werd bij de wisseling van de seizoenen. Ideeën die rijpten bij contacten met mensen, ideeën die hij meenam uit zijn kinderjaren. Hij was eenvoudig als mens, maar trots op zijn stand: de boerenstand, en trots op zijn Haspengouw! Voor elk van zijn vijf kinderen schreef hij een specifiek gedicht dat iedere keer eindigde met het volgende vers:
  “Blijf trouw aan eigen taal en zeden,
  blijf uw afkomst eeuwig trouw,
  doe lijk uw vad’ren in ’t verleden;
  blijf trouw aan ’t rijke Haspengouw!” (J.B.)

  • Lieve Godelieve, het is zo fijn dat je deze mooie herinnering deelt! Tijdens de wandeling stopte ik bij het gedicht van Juul en net dezelfde herinneringen aan mijn grootvader kwamen naar boven: de eenvoud maar bovenal de rijkdom van het leven. Rijkdom door ervaring, het samenzijn en het harde werk op eigen grond. Bedankt voor je lieve woorden! Het doet me veel plezier ze te lezen. Jammer genoeg is de poëziewandeling tot zijn einde gekomen maar Juul zijn woorden hebben, ondanks de korte periode waarin de wandeling uitgestippeld werd, toch kunnen ontroeren. Warme groetjes en een fijn weekend!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.