O Italië, O Toscane: een rondreis van 10 dagen

O Italië, O Toscane: een rondreis van 10 dagen

“Oh kijk, hoe mooi!” of “o zie daar, dat zonnebloemveld!” gevolgd door een “oh wauw!” De klinker “o” viel regelmatig tijdens onze rondreis van tien dagen door Toscane. Omdat we zoveel mooie plekjes konden bezoeken, vergat ik de hardnekkige voorbereiding al snel. Aan het eind van dit blogbericht geef ik enkele voorbereidingstips voor jouw reis, indien je (nog) niet volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19.


Onze reisroute door Toscane

We bezochten heel veel steden, kozen af en toe voor een zwembadmoment en vulden onze dagen met korte wandelingen in de natuur en lekker uit eten gaan.

DagOmschrijving
Zaterdag 24/07Aankomst in Rome Fiumicino om 17u. We reden verder naar Semproniano voor de check-in bij ons eerste verblijf en gingen lekker uit eten om onze eerste avond te vieren.
Zondag 25/07We startten met een bezoek aan het dorp Pitigliano, gebouwd op tufstenen heuvels. Nadien bezochten we het hartvormig dorp Montemerano. Tot slot reden we naar Tarot Garden, een openluchtmuseum met werken van Niki de Saint Phalle.
Maandag 26/07Een halve dag ontspanning in de thermen van Saturnia en een halve dag wandelen in Colle di Val d’Elsa, een prachtig natuurgebied met turquoise blauw water. Als afsluiter checkten we in bij ons tweede verblijf in de buurt van Siena.
Dinsdag 27/07In de voormiddag reden we naar de ommuurde stad San Gimignano. Heel bijzonder omwille van de Middeleeuwse architectuur. In de namiddag reden we naar Volterra, een oud stadje met een Romeins theater, gelegen op een heuvel. We eindigden de dag aan het zwembad van ons hotel.
Woensdag 28/07We rokken een volledige dag uit voor een bezoek aan de stad Siena met haar schelpvormig plein, Piazza del Campo. Nadien checkten we in bij ons derde verblijf regio Loro Ciuffenna.
Donderdag 29/07We reden wat verder richting de stad Cortona, een van de vroegst bewoonde heuvels van de provincie Arezzo.
Vrijdag 30/07Vrijdag rustdag. We maakten er een zwembaddagje van binnen ons verblijf om nadien via Chianti, de wijnstreek, verder te rijden naar ons vierde en voorlaatste verblijf regio Lucca.
Zaterdag 31/07We bezochten Lucca waar de steeneiken bovenop een uitzichttoren nog lang gaan nazinderen. Een wandeling door de botanische tuin mocht ook niet ontbreken.
Zondag 01/08We sloten onze reis af met een wandeling binnen het natuurpark van Migliarino, water troef! Nadien leverden we onze auto in aan de luchthaven van Pisa en deden we nog een avondwandeling door de stad van de scheve toren.
Maandag 02/08Eind in zicht. Om 6u in de ochtend namen we de vlucht terug naar huis.

Wat ik zou veranderen als ik opnieuw naar Toscane zou vertrekken?

Zoals je kan zien hadden we een druk reisschema. De volgende keer zou ik meer tijd incalculeren om te rusten of om natuurgebieden op te zoeken. Als ik maar tien dagen heb kies ik steevast voor exploratie en de vermoeidheid neemt daarom snel toe.


Onze voorbereiding

De voorbereiding van onze reis was heel intens omdat ik over de bestemming bleef twijfelen en ook veel vereisten had: Zonnig weer, geen lange autovakantie en een plek waar ik nog niet geweest was. We overwogen Santorini en Karpathos (twee eilanden in Griekenland), Sicilië en ten slotte ook Toscane.

Op 14 juli hakten we de knoop door en legden we onze vlucht vast richting de Toscaanse zon. De zekerheid dat we konden vertrekken was er voor mij pas op vrijdag 23 juli, na het ontvangst van een negatief testresultaat. De dag nadien namen we de vlucht richting Rome Fiumicino.


Enkele tips voor jouw voorbereiding

Hoera voor een gratis PCR-test! Maar…

Boek geen (gratis) PCR test als je niet zeker bent dat je de uitslag op tijd ontvangt want het bezorgt alleen maar stress.

We kwamen op zaterdag 24 juli om 17u aan Italië. In mijn hoofd namen we dus op donderdagavond een test af. Helaas zijn er amper testcentra die na 17u nog een test afnemen. Mijn hoofd sloeg al helemaal op hol toen ik nadacht over potentiële vluchtvertragingen. Om mijn hoofd wat rust te gunnen werd de beslissing om onze snelle antigeentest zelf te financieren snel gemaakt.


Kies voor een verblijfplaats met annulatie tot de dag voordien

Hoe aanlokkelijk die mooie villa uit 1600 ook is, indien je het verblijf niet gratis kan annuleren tot de dag voordien, kies je dit jaar best voor een andere verblijfplaats. De situatie kan in elk land helemaal veranderen waardoor je potentieel heel veel geld verliest. Stel jezelf de vraag: is het dat wel waard?


Praat met de verhuurder van je verblijfplaats

Indien je nog niet zeker bent dat je wel kan vertrekken, loont het om jouw situatie uit te leggen aan de verhuurder. De annuleringsvoorwaarden zijn vaak streng maar ook dit jaar is de reissituatie voor velen heel uitzonderlijk. Uit empathische hoek komt veel begrip.

Stel: je bent niet zeker dat je kan vertrekken

Dan kan je met de verhuurder afspreken dat je reisdata geblokkeerd worden tot het moment dat je zeker bent van een negatief testresultaat. Spreek het tijdstip af waarop je hem / haar terug zal contacteren met een bevestigend antwoord zodat het verblijf verder kan verhuurd worden, indien nodig.

Of je reisbestemming valt plots in een rode zone

De verhuurder kan in bepaalde situaties toch de toestemming geven aan AirBnB om je het volledige bedrag terug te betalen. Je moet dan zelf ook even contact opnemen met AirBnB zodat zij dit kunnen verifiëren met de verhuurder én zodat AirBnB de annulatie kunnen doorvoeren in jouw plaats.


Hou de kaart van ECDC in het oog

Elke donderdag publiceert ECDC een updated wereldkaart met de verschillende kleurzones per regio of per land. Op zondag neemt België deze kleurcodes over. Zo weet je snel wat je te wachten staat en kan je je reisplannen op basis hiervan aanpassen! Drie dagen na terugkomst in België werd Toscane een rode zone dus wij hadden heel veel geluk.


Stel jezelf één vraag…

Is alles wat je normaal gezien zou plannen een must? Is een restaurant of een museum nodig als de consequentie is dat je niet kan vertrekken? Laat je hoofd niet gek maken door de (sociale) media want vaak zit genot in een kleine hoek. 🙂


Wat zijn onze volgende reisplannen?

Op het moment dat ik dit blogbericht schrijf en publiceer, verblijf ik in een gezellig huisje in de omgeving van het Zwarte Woud in Duitsland. Stijn en ik kozen voor enkele dagen in de natuur, voor we beiden terug aan het werk gaan.

Tschüss, op de groene zones!
En dat neem ik vandaag heel letterlijk. 🙂


Alle berichten over Toscane bundel ik (in de toekomst) op deze pagina.
Veel leesplezier!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.