Zelf eten maken: het is lekker en zo spaar ik geld uit!

Zelf eten maken: het is lekker en zo spaar ik geld uit!

Je kent het nog wel, je eigen zeurderige stemmetje toen je ongeveer 10 was: “Weeral gekookte patatten?” hoewel gekookte patatten nu toch zeker 2x per week op je bord liggen, vrijwillig. Althans bij mij toch. Een kleine 10 jaar later veranderde het zeurderig stemmetje in “Ik heb niks om te eten.” – aldus op kot. Mijn mama wist er toen steevast op te antwoorden (uiteraard in het Limburgs dialect): “Kiek nekir tegoei in urre frigeuw.” Of in het algemeen Nederlands: “Kijk nog eens goed in uw koelkast.” Tel er nog eens – ongeveer – 10 jaar bij en plots ben ik heel dankbaar dat ik deze les heb meegekregen want je kan zoveel maken met alle kleine restjes die overblijven.

Zelf eten maken spaart geld uit

Eergisteren had ik weer een serieuze kookbui. In zo een bui kan je me 2 uur in een keuken opsluiten, na 2 uur de deur terug open doen en er staan verschillende maaltijden klaar: van hoofdgerecht, tot bijgerecht, tot dessert. Ik kook ook gewoon heel graag. Het geeft me heel veel voldoening om lekkere dingen op tafel te kunnen zetten en vooral ook om te delen in goed gezelschap. Wat had ik allemaal gemaakt voor amper € 8,44?


Groentenschotel

Benodigdheden: restjes uit je koelkast.

Ga eens op zoek naar alle groenten die los in je koelkast liggen. Waarschijnlijk net te weinig om er een volledige maaltijd mee te maken (ik denk bijvoorbeeld aan groenten voor spaghettisaus). Neem al die losse groenten bij elkaar, bereid ze (koken, stomen of bakken) en je hebt plots een voedzame kleurenpracht in een schotel. Ik had gekozen voor boontjes, aardpeer en zoete aardappel. € 0,87 p/p.


Bladerdeeghapjes

Benodigdheden: geitenkaas, 1 appel, 1 vel bladerdeeg en een eigeel.

Een overheerlijk bijgerecht of aperitiefhapje is bladerdeeg met geitenkaas en appels. Je rolt eigenlijk gewoon een vel bladerdeeg uit, besmeert het met geitenkaas (in dit geval: geitenkaas met walnoten van de Delhaize) en legt er kleine stukjes appel op. Vervolgens rol je het bladerdeeg terug op in een vorm naar keuze: ik heb gekozen om er mini croissants van te maken, maar je kan ook kiezen voor grote flappen. Eens opgerold smeer je er eigeel over en bak je het zo’n 20 minuten in de oven op 200 °C. € 1,34 voor 4 grote flappen of 16 mini croissants.


Quiche

Benodigdheden: 2 paprika’s, 1 courgette, 1 busje room (light), mozzarella, 3 eitjes en 1 vel kruimeldeeg.

Quiche. Ga je het eten dan wordt er zoveel geld voor gevraagd en waarom eigenlijk? Het is zo eenvoudig te maken. Je bakt 2 paprika’s en een courgette op (lekker met provençaalse kruiden) en laat alles afkoelen. Intussen maak je je ei-room mengsel: 10cl room kloppen met 3 eitjes. Wanneer je groenten zijn afgekoeld kan je deze mooi schikken op je kruimeldeeg. Vervolgens giet je het ei-room mengsel erover en bak je de quiche in 30 minuten op 220 °C in de oven. Heel lekker in combinatie met een tasje soep! € 4,16 voor een hele quiche.

Tip: Voorbakken
Je deeg voorbakken zorgt ervoor dat de bodem minder vochtig is. Dit kan je doen door bakpapier op je kruimeldeeg te leggen met daarover een laagje bakparels (of witte bonen want bakparels kunnen duur uitvallen). Je hebt deze bakparels of witte bonen nodig omdat je deeg anders bol gaat staan. Hiervoor reken je een klein kwartiertje op 220 °C.


Pannenkoeken

Merci Jeroen Meus. Jij maakt pannenkoeken zoals de beste! In plaats van één vanillestokje kan je ook 2 theelepels vanille extract gebruiken. € 1,20 voor 4 personen. 

Eet smakelijk!



2 thoughts on “Zelf eten maken: het is lekker en zo spaar ik geld uit!”

  • Een kleine tip voor je pannenkoeken: als je ergens een restje Amaretto in de kast hebt staan kan je dat ook door je deeg mengen en krijgen je pannenkoeken een subtiele amandelsmaak. Hééééééél lekker 🙂

    • Top idee zeg! Ik heb ook al van chocolademelk gehoord ipv gewone melk of een scheutje fleur d’oranger erin doen (wordt ook gebruikt in madeleine cakes).

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *