Weekendtip: kies voor “langzaam” in een huifkar

Weekendtip: kies voor “langzaam” in een huifkar

UPDATE: een tochtje met de huifkar is helaas niet meer mogelijk op het kasteeldomein van Nieuwenhoven.


Heb je nog geen plannen deze zondag? Dan heb ik wel een aanrader. Kies eens voor “langzaam” in een huifkar! Ik koos er vorig weekend voor om de tocht samen met mijn ouders te doen.

Eerst een rondleiding

Home at Nieuwenhoven, castle view
Kasteel Nieuwenhoven. Deze foto heb ik gemaakt in de maand juni.

Op het kasteeldomein van Nieuwenhoven wordt er elke zondag en elke feestdag om 11u een historische rondleiding gegeven. Wat er zich tot 1000 jaar terug op het kasteel heeft afgespeeld? Dat is lang geen geheim meer. Je komt te weten hoe er geleefd werd en wordt op het kasteeldomein. Aan het eind van de rondleiding pik je ook meteen een stukje erfgoed mee want je krijgt de ijskelder van de Benedictijnen te zien.

De rondleiding heb ik ondertussen al 2x gevolgd en het blijft fijn om te horen hoe speciaal deze plek eigenlijk is. Niet dat dat nodig is, maar geschiedenis heeft voor mij extra tijd nodig om te kunnen vatten. Het is zo onwaarschijnlijk wat er vroeger allemaal plaatsvond. Verhalen over roversbendes, adel en monniken krijg je niet meer zo snel te horen in het dagelijks leven.

Praktisch: je moet je eerst even aanmelden in het streekcafé aan het kasteel. De rondleiding is volledig gratis, duurt ongeveer 3 kwartiertjes en wordt gegeven door Peter Stulens. Hij weet zijn verhaal elke keer opnieuw te vertellen met de nodige grapjes en vooral veel enthousiasme.


En dan de huifkar

Na de rondleiding kan je aansluitend om 12u een tocht maken in een huifkar, gereden door een Ardeens paard. De tocht duurt ongeveer een uur en start aan het kasteel. Klinkt idyllisch hé? Wel, dat is het ook.

Een huifkartocht in Nieuwenhoven, Sint-Truiden.

Een huifkartocht in Nieuwenhoven, Sint-Truiden.

Een huifkartocht in Nieuwenhoven, Sint-Truiden.

Een huifkartocht in Nieuwenhoven, Sint-Truiden.

Tijdens de tocht rij je voor een klein stukje op straat, wat best lastig is omdat het verkeer vaak geen rekening houdt met een paard op de weg. We zijn dat ook immers niet meer gewend te zien in het straatbeeld. Voor het grootste stuk rij je door de bossen en de fruitplantages wat de rit heerlijk rustgevend maakt. De hoeven die neerkomen op de stenen alleen al maken me bijzonder stil. Tijdens de tocht kom je ook een typisch Limburgse straattafereel tegen: automaten langs de weg die volgepropt zijn met aardbeien, appelen en peren.

Praktisch: Inschrijven kan in het streekcafé aan het kasteel en kost € 10 p/p. Indien je twijfelt kan je je ook nog inschrijven na de rondleiding! Wil je toch liever uitslapen in de voormiddag? Geen probleem. Er is ook een tocht in de namiddag om 15u.


Afsluitend een lunch

Na de rondleiding en de tocht kan je ervoor kiezen om in het streekcafé lekker te lunchen. Ik zou er ieder moment voor gaan, behalve vorige week zondag. Toen koos ik ervoor om aan tafel te eten in eigen huis. Met pistolets, een overvloed aan beleg en een stuk taart achteraf. Typisch Vlaams. Nogmaals: het was een geweldige zondag.

Met mijn ouders aan tafel.Samen met mama.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *