Homemade Kunstenaarsontbijt in de Bottelarij van Ulbeek

Homemade Kunstenaarsontbijt in de Bottelarij van Ulbeek

Een stukje over mijn hometown

Het grootste deel van mijn jeugd woonde ik in Ulbeek, een deelgemeente van Wellen. Ulbeek ligt op de boerenbuiten in Limburg en telde 897 inwoners in 2016. Hoera!

Gisteren genoten mijn twee beste vriendinnen en ik van een Kunstenaarsontbijt in de Bottelarij van Ulbeek. Vervolgens deden we de bokkenrijders wandeling en sloten we af met veel herinneringen uit onze jeugd. 

Start in de Bottelarij

Rond 1890 stond de Bottelarij bekend de dorpsbrouwerij van Wellen. De Bottelarij werd destijds door Arthur Hayen verbouwd tot een modern en groot complex waar hij de naam “Brasserie Saint-Roch” aan gaf, naar de patroonheilige van de parochie. Het complex bestond uit een woonhuis met bijgebouwen, stallingen en een brouwzaal. De eerste twee biertjes van het huis? De Bock en de Brune.


Komt de uitspraak “Geeft mich mer ne bok
of “Geef mij maar een biertje” daarvan?
Geen idee, misschien wel.


Helaas waren er te weinig economische investeringen gedaan om de zaak draaiende te houden dus kwam er in 1936 een eind aan het brouwen. Het hoofdgebouw met zijn neoclassicistische voorgevel bleef overeind dankzij de renovatie van de organisatie AKSI. AKSI, Arbeidskansen voor Sociale Integratie, biedt nieuwe arbeidskansen aan kansengroepen.

Het kunstenaarsontbijt

Kunstenaarsontbijt in de Bottelarij van Ulbeek. Op de route van de Bokkenrijderswandeling.

Elke maand worden er twee kunstenaarsontbijten georganiseerd in de Bottelarij, waar je geniet van homemade lekkernijen in buffetvorm. Er stonden zowel hartige als zoete gerechten op tafel. Zo at ik verschillende soorten vlees, zuurdesembrood, pannenkoeken met stroop uit Vrolingen, kaneelbrood, kaasvlecht, huisgemaakte smoothie en nog veel meer. Ja, van alles een beetje.

Kunstenaarsontbijt in de Bottelarij van Ulbeek. Op de route van de Bokkenrijderswandeling.

Wat me verraste waren de culinaire invloeden van buitenaf. De kaasvlecht is niets typisch van hier en de warme aardappelsalade met ei  en spinazie ook niet. Het was een overheerlijk en vegetarian minded ontbijt! Met een lege maag ga je niet naar huis want je kan je bord altijd bijvullen.


De bokkenrijders wandeling

Na het Kunstenaarsontbijt deden Hanne, Eline en ik de bokkenrijders wandeling in Ulbeek. Of dat dachten we toch. We wouden een lus van 6km maken maar onderweg zijn we het pad kwijt geraakt omdat we een verouderde kaart hadden gebruikt. Maakt niet uit, want zo groot is Ulbeek niet.

Bokkenwie? 

We situeren ons in de tijd van het prinsbisdom in Luik. Rond de 18de eeuw werd de boerenbevolking slachtoffer van vernieling van de oogst en plundering door ronddolende soldaten. De autochtone bevolking moest zelf gaan stelen waardoor de beweging van de Bokkenrijders ontstond. Zij dreigden via een brief met een brand, tenzij de bedreigde een som overmaakte.

Volgens een legende zweefden de Bokkenrijders ’s nachts op bokken door de lucht. Dit verhaal is gebaseerd op een Germaans volksgeloof waarbij demonen in een dierlijke gedaante in een storm door de lucht raasden. De vonnissen van Bokkenrijders uit Wellen werden voltrokken in Munsterbilzen en in de Bonderkuil in Wellen waardoor de legende ook in Ulbeek gekend is.

Volksverhalen? Ik hou daarvan. 

Bokkenrijderswandeling Ulbeek.Bokkenrijderswandeling Ulbeek.Bokkenrijderswandeling Ulbeek.Bokkenrijderswandeling Ulbeek.

Bokkenrijderswandeling Ulbeek.

Het werd 23 graden en een voormiddag vol herinneringen. We hadden het over het fijne aan de pauzes tijdens het studeren vroeger (want dan trokken we richting de natuur), de mama’s en de papa’s, de liefjes en onze ervaring in de lagere school. Drie vriendinnen voor het leven, dat zijn we wel.


Bekijk de Ulbeekse uitzichten


Praktische informatie

Het kunstenaarsontbijt

Op de 1e zondag van de maand wordt een tentoonstelling georganiseerd in het restaurant met aansluitend het Kunstenaarsontbijt. Tijdens het Kunstenaarsontbijt krijg je een glaasje cava of bio appelsap. Prijs? € 18 p/p, € 12 voor kinderen.

Op de laatste zondag van de maand ontmoet je de kunstenaar die exposeert in de Galerij met aansluitend het Kunstenaarsontbijt. Op de laatste zondag van de maand kan je zoveel cava of appelsap bijvragen als je wil, maar dan kost het ook iets meer. € 25 p/p, € 15 voor kinderen.

Reserveren is een must en kan je op het nummer 012/21.42.84 of via mail naar info@debottelarij.be.

De bokkenrijderswandeling

De oude wandelkaart vind je achter deze link. Blijkbaar worden binnenkort de bordjes die je tegenkomt onderweg weggehaald waardoor we zullen moeten rekenen op onze improvisatie. Opnieuw: Ulbeek is niet groot hé.


Smakelijk en veel wandelplezier!
Tina2 thoughts on “Homemade Kunstenaarsontbijt in de Bottelarij van Ulbeek”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.