De plas in Houthalen: strand en samenhorigheid

De plas in Houthalen: strand en samenhorigheid

Wat doe jij op de weekenddagen dat je niets gepland hebt? Mijn antwoord zou zijn: zonnebaden, foto’s bewerken, rommelen of een boek lezen – maar dat antwoord is gelogen. In realiteit loop ik de muren op omdat ik vind dat ik niets ‘ga beleven’ of niets nuttig doe. The fear of missing out? Ja, ik heb daar last van, en nog niet een klein beetje. Mijn angst om iets te missen verdwijnt spontaan wanneer ik me laat verrassen door een nieuwe omgeving of een gesprek met iemand die ik nog niet ken.

De plas

Een tweetal weken geleden werd het 25°C en wat is aanlokkelijker dan een strand of een zwemvijver? Gelukkig zijn er in Limburg een aantal zwemvijvers, waaronder de Plas in Houthalen op het domein Kelchterhoef. De plas ligt meteen aan de ingang van het domein en is 20ha groot. Je kan er enkel zwemmen tijdens de zomermaanden, binnen een zwemzone die aangeduid wordt met een groene vlag. Doorheen het jaar kan je rustig aan het water liggen, wandelen rondom de vijver of picknicken. Dat is voldoende voor deze tijd van het jaar want het water was naar mijn aanvoelen veel te koud om erin te duiken.


Omgeving

Rond de vijver kan je een prachtige wandeling maken van ongeveer 40 minuten (als je geen 17x stopt om een foto te maken). Het wandelpad start aan de de zwemzone en loopt langs de vijver, door het bos en de open vlaktes. Onderweg kan je nog beslissen om langs het water of op het gras uit te rusten. Er zijn niet zo enorm veel banken voorzien dus neem zeker een handdoek of een laken mee.

De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.
De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.
De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.
De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.
De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.
De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.
De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.
De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.

Dansmuggen

Eind april maakten Stijn en ik de wandeling rondom de vijver en wij kregen te maken met een minder aangename verrassing: miljoenen dansmuggen. Dansmuggen steken niet maar zijn wel ongelofelijk irritant omdat ze in zwermen op je pad vliegen. Een mannetjesmug scheidt feromonen af, een geurstof dat de vrouwtjes aantrekkelijk vinden. Als hij in zijn eentje zou vliegen maakt hij veel minder kans om een vrouwtje te lokken en daarom vliegen ze samen. De gecombineerde geur van een hele groep mannetjesmuggen zorgt ervoor dat de vrouwtjes massaal op pad gaan om te paren.

Samenhorigheid

De reden waarom ik terugga is de samenhorigheid van de jongeren en volwassenen die naar de plas trekken. Ik zag gezellige onder onsjes. Van muzikale talenten, liefjes, gezinsuitstappen tot vrienden die in verschillende groepen toch samenkomen. Heel even werd ik nostalgisch en dacht ik aan vijftien jaar geleden. Toen ik tijdens de zomervakantie bijna elke dag naar het zwembad ging want niks moest. Alles kon.

De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.
De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.

En daarbuiten

Buiten het domein kom je via de Kelchterhoefstraat tot het ‘Vlonderpad’. Het pad ligt geeft weer een heel andere indruk dan het domein zelf omdat je hier letterlijk over het water loopt. Wanneer je het pad volgt, kom je de brasserie ‘Hoeve Jan‘ tegen. Google geeft aan dat de zaak goede reviews heeft maar dat kan ik (nog) niet bevestigen.

De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.
De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.
De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.
De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.


Alle foto’s van het domein


Praktische info

  • Bereikbaarheid? ‘De Plas’ ligt op het domein Kelchterhoef en kan je zo ingeven op Google Maps.
    Parkeren doe je aan het domein, op de Binnenvaartstraat.
  • Zwemmen? Zwemmen kan je enkel binnen de voorziene zwemzone tijdens de openingsuren in de zomervakantie van 1 juli tot en met 31 augustus van 10 tot 18 uur. Pootje baden? Ga je gang!
  • Prijs? De toegang is gratis.
  • Eten & drinken? Buiten het seizoen zou ik van de gelegenheid profiteren om net buiten het domein naar Hoeve Jan of het restaurant Abdijhoeve te gaan.

De Plas in Houthalen. Domein Kelchterhoef.

 

Voor vandaag wordt mooi weer voorspeld, you know where to go!
TinaEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.