Terug van vakantie: onze 5 highlights in Bosnië en Kroatië

Terug van vakantie: onze 5 highlights in Bosnië en Kroatië

Donderdagavond arriveerden Stijn en ik op de luchthaven van Zaventem. Einde verhaal van een mooie reis door de historische steden van Bosnië en langs de zonnige kust van Kroatië. Elke reis krijg je te maken met pechvogels, mooie momenten die je niet snel zal vergeten, do’s en don’ts. Vandaag heb ik het over de 5 highlights tijdens onze reis. Uitgebreide verslagen volgen nog. 


1. Bezoek aan het oud stadscentrum van Sarajevo

Sarajevo, the old town. Bosnia. Highlight in Bosnië.

De hoofdstad van Bosnië, Sarajevo, is een van de drukst bezochte steden in het land. De stad is opgedeeld in een nieuw en een oud gedeelte. Het bruist er van de geschiedenis en gezellige plekjes waar je iets kan eten of drinken. Aan jou om te kiezen voor een traditionele of een modernere setting.

We bleven plakken in het oude stadsgedeelte omdat de sfeer er zo bijzonder was: de geur van kruidige theetjes en Bosnische koffie, het geluid van de moskeeën die oproepen tot gebed en de winkeltjes waar je uren kan verdwalen.

Wat deden we nog op anderhalve dag? Wandelen tot het fort waar je een zicht krijgt over de hele stad, een visuele tentoonstelling in de galerij 11/07/95, een bezoek aan de verlaten bobslee track, een klein shopstopje en vooral de stad op ons af laten komen door te wandelen door de straatjes.

2. Duboka Draga: een onbezocht strand in Zadar

Duboka Draga, coastline in Zadar, Croatia. Kroatië.

Stil liggen is niet een van mijn sterkste punten. Na een dag aan het zwembad in Biograd hadden Stijn en ik het wel ongeveer gezien en besloten we om richting de onbekende kustlijn van Vrsi, Zadar te trekken. De stranden zijn er zo speciaal omdat je al ver moet stappen voor je in het diepe terecht komt. Daardoor voelt het water ook heel warm aan. Je kan in alle rust aan het strand van Duboka Draga liggen want er is bijna niemand. Wat een verademing tegenover de drukte in Biograd en Dubrovnik!

Een andere optie is een eindje verder wandelen langs de kustlijn waar je ook weer op heel mooie plekjes terecht komt met zicht op de bergen. Ik genoot van het geluid van de zee, de wind door mijn haren en een van de laatste zonsondergangen van onze reis.

3. Rust aan het Ramsko meer, onderweg in Bosnië

Ramsko Jezero. Ramsko Lake in Bosnië.

In de helft van onze Bosnië planning keerden we linksom, teug richting Split. De reden daarvoor was dat het zo slecht weer werd in Bosnië dat ik niet te genieten zou zijn. Fijn dat ik mezelf zo ken. Daar heb je ook meteen het voordeel van niet alles op voorhand vast te leggen.

Per toeval kwamen we voorbij twee prachtige meertjes: Ramsko en Busco Jezero. Het uitzicht op de schiereilandjes in het meer en de bergen op de achtergrond was adembenemend mooi en dat gaf ook een ander soort rust. Ons hartje werd onderweg veroverd door een viervoeter, maar daarover binnenkort meer!

4. Een warm ontvangst in Dubrovnik, Kroatië

View Dubrovnik, Croatia. Dubrovnik in Kroatië.

Geef me een uitzicht over de terracotta daken of een mooi zeezicht en ik ben verkocht. Dubrovnik heeft ze allebei en laat deze veelzijdigheid nu net de reden zijn waarom ik erg tevreden was met mijn bezoek aan deze prachtige stad. Het is er druk, maar niet drukker dan Londen of Parijs dus dat namen we er gewoon bij. Je zit per slot van rekening ook in dé stad waar Game of Thrones werd opgenomen.

Negatief puntje? Je merkte de Game of Thrones gekte aan de tientallen stadsgidsen die er gretig van profiteerden door een Game of Thrones tour te organiseren. We hebben deze wandelroute niet gedaan maar deden andere zaken in de plaats die bijdroegen aan het ultiem vakantiegevoel in deze eeuwenoude oude stad.

Wat deden we op 24u? Een wandeling over de stadsmuren, een ritje op de kabelbaan, een bezoek aan de Lovrijenac Burcht, genieten van de zonsondergang langs de oude haven met zicht op het Otok Lokrum eiland en verdwalen door de oude straatjes. Dankzij onze host leerden we ook veel over de geschiedenis en de impact van de drukte op de bewoners binnen de oude stadsmuren.

5. De huwelijksceremonie van Wim en Ellyne in Biograd

We kwamen dit jaar in Kroatië terecht dankzij het trouwfeest van Wim en Ellyn, een bevriend koppel van Stijn en mij. Een huwelijksceremonie aan zee onder de brandende zon zag ik tot nu toe enkel in films en series. Vinkje op de bucket list? Check!

Het was prachtig en vooral liefdevol. Beste vrienden leerden ons wat meer over de dankbaarheid voor een jarenlange vriendschap. Familieleden vertelden ons hoe uniek het is om een broer of zus te hebben of hoe trots ze mogen zijn op Wim en Ellyne als zoon en dochter. Traantje weggepinkt? Ik wel. Maar goed dat een zonnebril veel kan verbergen. We sloten de ceremonie en onze vakantie af met een diner, een feest en een duik in het zwembad.

Trouw Ellyne en Wim in Biograd na Moru, Kroatië.


Ben jij al eens in Bosnië of Kroatië geweest? 
Wat waren jouw mooiste momenten?Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.