Wonen op het kasteeldomein van Nieuwenhoven: hoe was dat nu eigenlijk?

Wonen op het kasteeldomein van Nieuwenhoven: hoe was dat nu eigenlijk?

Op 26 februari 2019 ondertekenden we de akte voor de aankoop van ons huis. We vertrokken van het kasteeldomein in Nieuwenhoven richting Sint-Truiden centrum. We hadden een verhuisfirma ingeschakeld en de verhuizers vroegen meteen: “Waarom zouden jullie hier weg gaan?” Er waren uiteraard voor- en nadelen verbonden aan ons vertrek. Een half jaar na vertrek vond ik het wel een gepast moment om ze op een rijtje te zetten. Tijd genoeg gehad om die vraag even te laten bezinken! 


1. Vlakbij Nieuwenhoven is er een prachtig bos

Boswandeling Nieuwenhoven, Sint-Truiden

Toegegeven, de omgeving zou er nooit beter op kunnen worden want wie kan zeggen dat je op 50 meter van je huis midden in het bos staat? Soms nam ik zelfs mijn tas koffie en mijn boek mee op pad om me vervolgens op een bankje te zetten. De frisse lucht en het genot van de volgende seizoensverandering waren zo vlakbij waardoor ik snel mijn rust kon vinden. Vandaag ligt Nieuwenhoven op elf minuten rijden wat gelukkig ook niet al te ver is.

2. Maar voor alles gebruik je de auto

Omdat Stijn en ik dagelijks veel plannen op een relatief korte tijd, gebruikten we voor alles de auto. Zelfs om ‘snel‘ naar de bakker te gaan of dat product te halen dat we vergeten waren in de supermarkt.

3. Je hebt geen eigen tuin

De tuin deelden we met de andere bewoners en dat heeft nooit voor problemen gezorgd. Helaas was de tuin ook enkel en alleen bestemd voor de bewoners van het kasteeldomein. Vrienden of familie mochten dus niet in de tuin komen. Gelukkig hadden we wel ons balkon dat voor de juiste oplossing zorgde maar vaak heb ik mijn ‘eigen tuintje‘ waar ik kan zonnebaden en lekker tafelen toch wel gemist.

4. Wel de liefste buren

De buren die we op het kasteeldomein hadden zijn onvervangbaar. Het was zo fijn om elkaar even tegen te komen op de binnenkoer en een babbeltje te slaan of samen iets te organiseren. Zo volgden er kampvuuravonden, een paella avond, verjaardagen, een gluren bij de buren thema-avond en vele andere, niet te vergeten momenten. Daar ben ik nog altijd zo dankbaar voor.

Wanneer ons vertrek vast stond hebben we gevraagd om een lieve boodschap achter te laten op de achterkant van een fotokader. Uiteraard met een herkenbare foto van onze mooie tijd op het kasteeldomein. De buren van toen zijn dus eigenlijk nooit ver weg. 😉

5. Een huis met karakter, maar het is moeilijk aan te passen

In Nieuwenhoven woonden we, zoals je kan zien, in een huis met veel landelijke elementen: bruin tapijt, hout, steunbalken en lemen muren. De natuurlijke elementen zorgden ervoor dat je automatisch je rust in het huis kan vinden.

Maar als eigenaar heb je verschillende regels rond erfgoed waar je je aan moet houden. Bepaalde ramen werden geel geverfd terwijl er andere grijs moeten blijven. Not a big deal zou je zeggen, maar ook in de dagdagelijkse en praktische zaken heb je niet altijd de keuze. Zo kan je bijvoorbeeld enkel voor Proximus kiezen omdat Telenet nog geen voorziening heeft. Op lange termijn mag je dus niet zomaar alle aanpassingen doorvoeren die je zou willen. 

6. In Nieuwenhoven vind je alle rust

De meeste vrienden beschouwden ons huis als een ideale vakantiebestemming en ik geloof daar ook in. We hadden een vijver vlak voor de deur, een bos als achtertuin en ook enorm veel diertjes, vlakbij. De katten van de buren waren altijd aanwezig, de alpaca’s stonden gezellig te grazen in de wei en de kippen kon je ook voederen als je wou. Het zorgde voor een natuurlijke gang van zaken dus rust was echt niet moeilijk te vinden bij ons.

7. Maar soms werd ik geconfronteerd

Het kasteeldomein blijft een werkdomein en af en toe werden er beslissingen genomen waar ik het moeilijk mee had. Wellicht omdat er naar mijn gevoel een onnatuurlijke stroom in de natuurlijke gang van zaken kwam door de verandering. Ik kon me er ook moeilijk tegen verzetten want ik huurde ook maar. Af en toe werd ik dus wel degelijk geconfronteerd op een mooie vakantiebestemming. 

8. Huren blijft huren

Last but not least: huren blijft huren. Doordat de rente begin 2019 zo laag stond was onze huurprijs zelfs ietsje duurder dan onze lening en dat was voor mij wel een grondige reden om na te denken over het kopen van ons huis. En trouwens, wie is niet graag zijn of haar eigen baas? 


Verdict: ik heb er altijd met plezier gewoond. Maar het werd ook tijd om te vertrekken.


Poesty. Huiskat.
En Poestie ging natuurlijk mee. Hij is ook zeer gelukkig in ons nieuw huis. 🙂

Meer info op de website van Kasteel Nieuwenhoven3 thoughts on “Wonen op het kasteeldomein van Nieuwenhoven: hoe was dat nu eigenlijk?”

  • Dank je wel Tina, voor het mooie eerlijke verhaal van jullie! Jullie waren echt fijne mensen om hier te wonen! Ik denk nog vaak aan jullie en wens jullie heel veel liefde en plezier op jullie nieuwe volgende stekje! Liefs Jeanne

    • Dank je wel Jeanne! We denken ook nog vaak terug aan de tijd op het kasteeldomein en zijn heel blij met alle vriendschappen die we eraan hebben over gehouden! Het is een zeer inspirerende plek, maar dat wist je al ;-). Lieve groetjes, Tina & Stijn!

  • Dan hadden wij precies geluk dat we eens zijn mogen komen bbq’en 🙂 Wat een prachtige plek was het daar! Maar ik snap volledig dat dat ook zo zijn beperkingen heeft.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.