Edinburgh: de ideale stad voor Harry Potter fans

Edinburgh: de ideale stad voor Harry Potter fans

Er zijn nog maar enkele huizen in het straatbeeld waar de kerstverlichting nog vrolijk wordt aangedaan wanneer de avond nadert. Afscheid nemen van de gezelligheid is moeilijk. Onze kerstversiering verdween afgelopen vrijdag terug in de originele doos en zo kwam er officieel een eind aan de kerstperiode.

Wat voor mij de kerstperiode enorm typeert zijn de avonden waarop ik van de ene tv zender naar de andere ga en stop wanneer ik de jongen met de bril en de toverstaf zie. Dit jaar heb ik geen enkele Harry Potter film gezien maar ontdekte ik wel de plekjes waar JK Rowling haar inspiratie haalde, in Edinburgh.


JK Rowling in Edinburgh

Hoe komt JK Rowling eigenlijk in Edinburgh? Ze werd geboren in 1965 in de buurt van Bristol, maar groeide op in Gloucestershire, ten Noord-Westen van Londen. In 1990 ontstond het Harry Potter idee op een vertraagde treinrit tussen Manchester en London King’s Cross en op vijf jaar schetste ze haar verhaallijn voor de zeven boeken van Harry Potter (en ja, ik heb ze allemaal). Haar notities nam ze mee richting Portugal, waar ze les gaf in het Engels en trouwde in 1992. Een jaar later kreeg ze haar dochter maar eindigde haar huwelijk. Ze keerde terug naar het vertrouwde UK. Daar waar haar zus woont, in Edinburgh. Les geven zat er opnieuw in, maar elk vrij moment werd gebruikt om de boeken van Harry Potter neer te schrijven. Hoofdzakelijk in cafés.

Edinburgh werd een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor haar boeken en daar mochten Stijn en ik tijdens de kerstperiode van meegenieten.


Harry Potter: enkele inspiratieplekjes in Edinburgh

1. The Elephant house
2. Spoon

The last drop is géén café waar JK Rowling haar boeken neerpende maar het viel me wel op hoe gezellig de uithangbordjes zijn en ook een aspect van de verfilming hebben gevormd.

JK Rowling vertoefde het meest in de volgende twee cafés:

  • The Elephant House: Buiten aan het raam lees je “Birthplace of Harry Potter“. Misschien klopt dat niet helemaal want haar idee ontstond al op de trein, maar ze heeft hier ongetwijfeld heel wat tijd gespendeerd aan het schrijven van haar boeken. In de toiletten zie je in graffiti stijl de spreuken uit de boeken op de muren geschreven. JK Rowling is hier duidelijk nog steeds aanwezig. Adres: 21 George IV Bridge, Edinburgh EH1 1EN, United Kingdom
  • Spoon: In de jaren 90 stond Spoon bekend als “Nicolson’s café” en werd het mede uitgebaat door JK Rowling haar schoonbroer. Hier ontstond het eerste boek van Harry Potter. Het is er (zo te lezen in andere blogposts) een stuk kalmer en minder Harry Potter promoted dan the Elephant house. Vandaag kan je er terecht voor een ontbijt, lunch of diner. Adres: 6a Nicolson Street, Edinburgh EH8 9DH, United Kingdom

3. Victoria Street

Victoria Street heeft een upper en lower level en telt tal van kleurrijke winkels. Het zou de grootste inspiratiebron zijn voor Diagon Alley en dat zie je ook. Je komt er boutiques tegen zoals The Great Wizard, Diagon House en Jokes & Novelties. Jammer dat deze laatste winkel niet gerunned wordt door Fred & George. 🙂 In de zomer moet je zelfs aanschuiven om het Diagon House binnen te mogen, want daar kan je de bekende chocoladekikkers, toverstaffen en veel meer naar huis nemen.


“Edinburgh is very much home for me and is the place where Harry evolved over seven books and many, many hours of writing in its cafés.”

JK Rowling

4. Fettes College en andere scholen

Er zijn verschillende scholen waar JK Rowling haar inspiratie vandaan heeft gehaald voor Hogwarts: George Heriot’s School, Fettes College, Stewart’s Melville College en Donaldson’s School. Stijn en ik wandelden tot het Fettes College en zagen meteen de kleuren van Griffoendor en de Gotische torenstijl. De andere scholen zouden de kleuren moeten hebben van de andere afdelingen, maar dat kan ik niet bevestigen.

Adres: Carrington Rd, Edinburgh EH4 1QX, United Kingdom.


5. Greyfriars Kirkyard

Deze foto werd gemaakt in Dean Cemetery en is louter illustratief.

Greyfriars Kirkyard ontstond in het begin van de zestiende eeuw en ligt ten Zuiden van de oude stad. De grafstenen zijn er groter dan wij ze vandaag de dag kennen. Het gerucht doet de ronde dat JK Rowling haar inspiratie ook daar haalde want je komt er de grafstenen van Thomas Riddell en William McGonagall tegen. Toeval? Ik denk van niet.

Adres: 26A Candlemaker Row, Edinburgh EH1 2QE, United Kingdom


6. The Balmoral Hotel

Balmoral Hotel, Edinburgh

Wanneer de faam te groot wordt, is het niet meer haalbaar om in gezellige koffiebars te vertoeven om je boek verder af te maken. De laatste scènes van JK Rowling haar allerlaatste boek, the deathly hallows, werden afgemaakt in de luxueuze “Rowling Suite” van het Balmoral Hotel. Boek kamer nummer 552 om in haar voetsporen te treden en aan hetzelfde bureau te schrijven. Je moet er wel wat voor over hebben om jezelf even JK Rowling te voelen want je betaalt ongeveer € 1000 per nacht. Ik hou het wel op het bezoeken van de gratis plekjes. 😉

Adres: 1 Princes St, Edinburgh EH2 2EQ, United Kingdom.


Het eerste Harry Potter boek werd gepubliceerd door Bloomsbury Children’s Books in juni 1997.
Dat is al dertien jaar geleden!


Praktisch: Harry Potter Tour

  • Harry Potter Trail: Ben je een grote fan van Harry Potter en wil je er in groep meer over horen? Dan kan je er ook voor kiezen om de Harry Potter Trail te wandelen met een gids.

Meer posts over Edinburgh kan je binnenkort achter deze link vinden.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.