The Royal Mile en haar smalle straatjes, in Edinburgh

The Royal Mile en haar smalle straatjes, in Edinburgh

Wanneer je een bezoek brengt aan Edinburgh kan je The Royal Mile eigenlijk niet missen. Tijdens onze citytrip van drie dagen hebben we de hoofdstraat van de oude stad meermaals bewandeld. Wat me vooral is bijgebleven zijn de steegjes die op hun beurt leiden naar een nieuwe plek, maar ook de verhalen over het leven van vroeger.


Over The Royal Mile

The Royal Mile is een lange geplaveide weg van 1,81 kilometer (een schotse mijl) en vormt de verbinding tussen Holyrood palace, de officiële verblijfplaats van de Britse koninklijke familie, en Edinburgh Castle.

De Royal Mile wordt gevormd door 4 straten. Vanaf het westen, waar Edinburgh Castle staat, start je aan: Castle Hill, vervolgens Lawnmarket, dan High Street en tot slot Canongate.


1. Castle Hill

Ongeveer 325 miljoen jaar geleden vormde een vulkaan zich in Edinburgh. Niet ongezien want rond 200 voor Christus waren de mensen zo slim om bovenop deze heuvel een fort te bouwen. Een fort waarrond ze zich konden settelen en zo ontstond Edinburgh Castle (in een notendop) :-). Het heeft een tijd geduurd voordat het houten fort een kasteel werd, van de 11de eeuw tot en met de 18de eeuw, maar vandaag de dag pronkt het kasteel nog steeds boven de stad uit. Niet te verwonderen dat het kasteel jaarlijks zo’n 2 miljoen bezoekers lokt want je krijgt een mooi uitzicht over de stad in return. Wij hebben er ook van geprofiteerd tijdens ons bezoek in december!


2. Lawnmarket

Tot de 17de eeuw was de Lawnmarket een marktplaats waar producten van het platteland werden verkocht. Het grootste herkenningspunt van dit plein is the Hub, een kerk in Gotische stijl gebouwd. De toren van de kerk steekt uit boven de Royal Mile, en dat zie je van ver. Omdat deze plek het dichtst aanleunt bij het kasteel, kan je hier ook de meeste souvenirshops terugvinden.


3. High street

Op dit stuk van de Royal Mile zie je St. Giles’ Cathedral, toegewijd aan de Heilige St. Giles. Hij was de beschermheilige van de kreupelen, maar ook kinderangsten en depressies. De kathedraal kan je gratis bezoeken maar er wordt wel om een donatie gevraagd want de restauraties gebeuren op basis van giften. Vandaag vind je hier de meeste restaurants en pubs.


4. Canongate

The World's End. Photo by Jim Nix
Deze foto werd gemaakt door Jim Nix (Flickr) en mag gedeeld worden onder de voorwaarden dat de naam van de auteur vermeld wordt en de foto niet gebruikt wordt voor commerciële doeleinden.

Tot 1856 lag Canongate buiten de muren van de stad en vandaag is dit gedeelte van The Royal Mile ook het minst bezocht. Some things will never change. De muur die voor de verdeling zorgde tussen het stadscentrum en Canongate, lag op Jeffrey Street, daar waar nu de pub ‘The World’s End‘ ligt.

De mensen geloofden vroeger dat er geen wereld was buiten de muren van de stad, vandaar ook de naam van de pub. Mooi gevonden, vind ik.


De smalste straatjes van The Royal Mile

Je start de Royal Mile het best vanaf het kasteel via een hobbelige weg naar beneden. Als je goed oplet zie je op deze lange straat verschillende openingen naar zijstraatjes. Deze openingen worden ‘closes‘ genoemd, wat duidt op de steegjes. Soms leiden ze je tot een binnenkoer.

Vandaag zijn deze closes populair bij de toeristen maar in de 17de eeuw vermeed je deze plekjes beter. Bewoners deponeerden hier hun ontlasting en ander afval omdat het toch heuvelafwaarts buiten de stadsmuren stroomde. Onvermijdelijk werd Edinburgh daardoor ook slachtoffer tijdens de pestepidemie in Europa.


The Real Mary King’s Close

Een van de meest bekende closes, is The Real Mary King’s Close. Hier krijg je een rondleiding door smalle steegjes onder de Royal Mile zodat je je een beeld kan vormen van hoe de mensen in Edinburgh leefden, in de 17de eeuw. De rondleiding wordt gegeven door iemand verkleed in kostuum en je krijgt er de nodige dosis humor bij. Af en toe zijn de grapjes wel heel erg flauw, maar het is hoe dan ook beter dan een koptelefoon. Did I mention dat ik een rondleiding in groep eigenlijk echt verschrikkelijk vind?

Praktisch: Boek je tickets op voorhand zodat je zeker tijdig een plekje hebt want de rondleidingen worden verdeeld over enkele timeslots per dag. Tijdens de rondleiding mag je geen foto’s maken!


En, al zin om naar Edinburgh te vertrekken? 🙂Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.