Leve de luiheid, of toch ook niet?

Leve de luiheid, of toch ook niet?

Ook al is februari de kortste maand van het jaar, voor mij werd het tot nu toe een enorm drukke maand. De voorbije donderdagen werden gevuld met een workshop ‘leren illustreren‘, ik besteedde wat tijd in het cultuurcentrum waar ik na mijn uren nog steeds werkzaam ben en daarbuiten vertrok ik voor een weekendje met de vriendinnen richting ‘Parijs‘. Tegenstrijdig met de bezigheden van deze maand is dat ik ook een lezing van Johan Braeckman heb gevolgd: ‘Leve de luiheid’. Of toch ook niet, in mijn geval?


Een goed leven

De lezing begon met de vraagstelling: “Wat is voor jou een goed leven?Wat heb je daarvoor nodig? Hoe ver moet je daarvoor gaan? En wanneer is het genoeg? Een stevige denkvraag om mee te starten.

Het stereotiepe beeld dat we hebben is dat iemand goed is als hij of zij hard werkt. Komt jouw broer elke avond van de week slechtgezind thuis omwille van gemaakte overuren (puur hypothetisch), kan dat al snel verbloemd worden in de reactie “Ja, maar hij is hard aan het werk“.

Is hard werken nodig om het goede leven te kunnen leiden? Of willen we de potentiële stempel van ‘lui zijn‘ niet met ons meedragen?


Het leven van vroeger

Pieter Bruegel - kinderspelen
Bron foto: Wikipedia

Als we kijken naar de kunstwerken van Pieter Bruegel, zien we landschappen waar mensen dansen en feesten omdat het te koud was voor het werk op het platteland. Nu kan men zich dat niet meer voorstellen dat werken ooit eindig is. We kunnen ten allen tijde aan onze mailbox en kunstlicht is snel weer aangeknipt om een paar uurtjes verder te kunnen. We vertrouwen erop dat blijven doorwerken ons beter maakt maar welke prijs betalen we hiervoor?


De inhoud van onze job

“Maar 1/3de van de Vlaamse werknemers ervaart hun werk als zinvol.

Heel wat Vlamingen zien dus geen betekenis in hun job en kunnen het soms zelfs niet uitleggen wat ze doen. Ze hebben een zogenaamde “bullshit job“. Toen dit cijfer aan bod kwam tijdens de lezing schrok ik er wel van want had jij gedacht dat dit cijfer zo hoog lag?

Daar tegenover staat dat heel veel belangrijke jobs hun ziel verliezen. In de zorgsector was het heel lang geleden een taak om als verpleegkundige een kwartiertje te luisteren naar de patiënt zijn of haar verhaal maar vandaag ligt de klemtoon anders. Er wordt meer belang gehecht aan snelheid en efficiëntie want dat is meetbaar. Het aantal patiënten dat je op een dag kan helpen als verpleegkundige is een cijfer dat je kan voorleggen en evalueren. Het gevoel dat een patiënt na zo een gesprek heeft, helaas niet.

Veel kennissen en vrienden van me zijn gestopt in de medische sector omdat het routinewerk werd terwijl je wel met mensen bezig bent. Het voelt niet correct aan. Zou het tekort aan verpleegkundigen teruggeschroefd kunnen worden als we dat kwartiertje babbelen terug kunnen inlassen?


Luiheid in onze omgeving

De luiheid om blaadjes met een hark weg te schrapen wordt vervangen door een elektrisch toestel.

Blijkbaar hebben we er niet-werkgerelateerd ook veel voor over om alles zo snel en efficiënt mogelijk te doen want we creëeren daardoor meer tijd. De vraag is wat we dan met die tijd doen? Besteden we die tijd nuttig? Maken we ons leven beter?

We hebben het lastig om rust in onze eigen omgeving te vinden omdat we ook niet meer weten wat ons leven beter maakt. Om hier achter te komen hebben we dat moment van luiheid en verveling wel nodig.


Luiheidsexpressie

Luiheid in de zetel.

De lezing werd afgesloten met een portie goede raad van Johan Braeckman om dat aangenaam, lui leven te kunnen leiden. Enkele tips waar ik helemaal mee akkoord ga, deel ik graag met jullie.

“Streef geen ‘carrière’ na. Een carrière sluit vooral aan bij de verwachtingen van anderen. ‘Ambieer’ geen ‘carrière’. Doe wat van alles en beperk je niet tot één job. Vergeet het onderscheid tussen werk en vrije tijd. Wees niet afgunstig. Leef niet volgens je uurwerk. Leef je uit in je huis en je tuin. Blijf weg uit banken en shopping malls. Leef sober. Maak jezelf niet afhankelijk van apparaten en technologie. Experimenteer. Nodig mensen uit. Drink wijn en bier en zeur niet. Doe minder in plaats van meer. Doe iets ambachtelijk. Geef zoveel mogelijk weg. Vermijd saaie mensen en breng meer tijd door met mensen waar je om geeft.

Uitstekende vormen van luiheidsexpressie waar ik mijn zondag mee ga starten. 🙂


-> Beluister ook een kort interview met Johan Braeckman op Radio 1.
-> Meer verslagen over boeken en lezingen te vinden in deze rubriek.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.