Blogwandeling Alden-Biesen: een feestje in de bossen en het landschap van Bilzen

Blogwandeling Alden-Biesen: een feestje in de bossen en het landschap van Bilzen

Deze maand kon de blogwandeling niet doorgaan omwille van het Coronavirus en dat vond ik heel jammer want het is een vaste waarde in mijn agenda. Het leek me daarom een ideaal moment om terug te blikken naar een van de voorbije blogwandelingen. De speciaalste blogwandeling van 2019 was die in Alden-Biesen. Verwonderhoekje bestond al drie jaar en dat werd gevierd!


De bewegwijzerde landschapswandeling van 8 kilometer gaat op de sporen van een oude tramlijn, langs de Kimpel en door het bos van de Kattenberg. Via de dreven van het kasteel van Alden-Biesen kom je terug aan het startpunt. Wat verwonderde me het meest tijdens de wandeling?1. De rustplekjes

Het bos beloofde sowieso al speciaal te zijn want hier lopen de sporen van een oude tramlijn. Deze tramlijn werd van 1908-1910 aangelegd en zorgde voor het vervoer tussen Luikse industriegebied en de Limburgse steenkoolmijnen. Wat mij is bijgebleven zijn de bankjes in de vorm van het zitstel van een tram. De link werd meteen gelegd!

Nadien kwamen we nog een bank tegen in de vorm van een cirkel waarop twee nadenkertjes stonden geschreven van Toon Hermans. Eentje deel ik graag met jullie, voor de tweede moeten jullie zelf op wandel gaan!


2. De lepel der verwondering

Bernadet had een cadeautje voor ons omdat haar blog, Verwonderhoekje, drie jaar bestaat. Eigenlijk wou ze de verrassing aan het eind van de wandeling met ons delen maar het gepaste moment kwam toch eerder. Misschien kwam het wel door de bank en door Toon Hermans? Ze schonk ons een lepeltje der verwondering. Vanuit alle hoeken reflecteert de lepel en kan je wel iets nieuws ontdekken. Zie je haar ook zitten? 🙂


3. De picknick

Normaal gezien zoekt Bernadet altijd een leuk restaurant of brasserie uit in voor de lunch maar deze keer hielden we het op een picknick aan de visvijver in de buurt van de Kimpel. We werden vergezeld door een mooie reiger in de verte. Doordat iedereen zijn lunch bij had kregen we de gelegenheid om onze recepten en aankoopweetjes te delen. Het was gezellig tot we moesten vertrekken van de locale visclub want… ze gingen eraan beginnen. Do not disturb, please. 😉


4. Onverwacht fruit

Aan het eind van onze wandeling werden we aangenaam verrast door het zoete van het landschap. We kwamen voorbij enkele bomen waar mirabellen aan hingen. Klaar om eraf te vallen of om geplukt te worden. Ze waren overheerlijk en heel welkom op deze warme dag.

Via de dreven van het kasteel van Alden-Biesen kwamen we terug aan het beginpunt van onze wandeling. Voor we eindigden op de parking, trakteerden we onszelf op het binnenplein van het kasteel op een welverdiend drankje. De wespen kregen we er gratis bij. Schol Bernadet, op die drie jaar en hopelijk nog veel langer!


Meer foto’s van onze dag in Alden-Biesen


Praktisch

  • Bereikbaarheid? Het startpunt voor de wandelroute is de parking van Alden-Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen. Volg het adres via Google Maps.
  • Fietsroute? Het dichtstbijzijnde fietsknooppunt van het kasteel van Alden-Biesen is nummer 68.
  • Wandelroute? Tijdens deze wandeling deden volgden we de oranje bordjes voor 8 kilometer wandelplezier. Er is ook een langere wandelroute van 15,5 kilometer (de gele bordjes) en twee kortere wandelingen. Voor de route van 4,1 kilometer volg je de blauwe bordjes en voor de kortste wandeling van 3,2 kilometer volg je de groene bordjes.

Omdat het moet

(22/03/2020) Bewaar deze wandeling voor in de zomer indien je je met de auto moet verplaatsen naar het kasteel van Alden-Biesen. De overheid vraagt ons om ons niet te verplaatsen met de auto voor het maken van een wandeling omwille van COVID-19. Ik hou me aan deze maatregel, hoe moeilijk het ook is, maar ik hoop jij ook! 🙂

Liefs,
TinaEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.