De Gallo-Romeinse tumuli in Gingelom: ontdek een stukje geschiedenis tijdens deze wandeling (4 km)

De Gallo-Romeinse tumuli in Gingelom: ontdek een stukje geschiedenis tijdens deze wandeling (4 km)

Maart 2020. Alle sociale activiteiten werden afgelast tot en met 3 april door het coronavirus. Moeten we daarom volledig binnen blijven? Ik denk van niet. De bossen, landschappen en stadsparken zijn groot genoeg om afstand te kunnen houden van iedereen en te genieten van een mooie wandeling in eigen omgeving.


De Gallo-Romeinse Tumuli

Gallo-Romeinse Tumuli. Limburg. Wandelroute.

De heuvels temidden van het open landschap zijn Gallo-Romeinse grafheuvels uit de tweede eeuw. Onder zo een heuvel (of tumulus) rust een bewoner van een Gallo-Romeins landbouwbedrijf uit de buurt. Zo zijn er honderden tumuli geweest in heel Haspengouw. Nu zijn er in onze provincie nog vijftien te vinden. Gingelom beschikt over de grootste concentratie van Gallo-Romeinse Tumuli in Vlaanderen: zes grafheuvels in een straal van 1,5 kilometer.

  • Twee Tommen en Drie Tommen: de Twee en Drie Tommen liggen op de wandelroute.
  • Avernastom: de Avernastom ligt niet op de wandelroute maar is wel met de wagen bereikbaar langs de Hannuitstraat, tussen Montenaken en Cras Avernas.

Hoezo in Haspengouw?

Haspengouw lag in een district van het Romeinse Rijk waar een honderdtal families het bestuur en de macht in handen hadden. Ze waren zeer rijk en bezaten één of meer landbouwbedrijven (villa’s) in Haspengouw. Ze leefden volgens de Romeinse levensstijl maar wilden ook iets van hun eigen cultuur behouden.

De families kozen ervoor om begraven te worden in de buurt van hun villa onder een grote grafheuvel omdat ze dit al kenden uit het verleden van hun voorouders. Typisch aan de Romeinse levensstijl was het mee begraven van veel of kostbare voorwerpen. Het had niets te maken met hoe belangrijk of rijk je was, wel met de bevestiging dat de dode de Romeinse cultuur kende en als Romein geleefd had.


De wandelroute

Praktisch

Het fijne aan deze wandeling is dat je vooral ‘open‘ wandelt op een verharde grond door de akkers en weilanden. Ideaal om je niet te laten afleiden en een paar uurtjes optimaal van de zon te kunnen genieten. Het gemakkelijke is ook dat er maar één route te volgen is: de rode van ongeveer 4 kilometer. Goed voor 5700 stappen! Voor de fietsers: er loopt ook een fietsroute door de Gallo-Romeinse Tumuli. Meer info daarover in het praktisch gedeelte, onderaan dit bericht.

  • Bereikbaarheid? Je start vanaf de Brouwerijstraat te Gingelom. Er is geen parkeerplaats voorzien dus ik heb me voor de kerk het ‘Heilig Kruis’ op de kiezelsteentjes gezet.
  • Fietsroute? De fietsknooppunten 192 – 511 – 510 vormen een mooie lus rond de Gallo-Romeinse Tumuli.
  • Wandelroute? Er is maar één wandelroute te volgen en dat is de rode route van 4,2 kilometer.
  • Kledij? Ondanks het feit dat je op verharde wegen wandelt, kan het best modderig zijn. Ik had de pech mijn goede schoenen aan te hebben. 🙂
  • Meer weten over het Romeinse Rijk? De voorwerpen die door archeologisch onderzoek gevonden werden, worden nu tentoongesteld in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark te Brussel.

Ik deed de wandeling tijdens een zonnig weekend aan het begin van dit jaar en kan ‘m alleen maar aanraden nu er eindelijk enkele zonnige dagen in aantocht zijn!


Een andere wandelroute in Zuid-LimburgEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.