De Gallo-Romeinse tumuli in Gingelom: ontdek een stukje geschiedenis tijdens deze wandeling

De Gallo-Romeinse tumuli in Gingelom: ontdek een stukje geschiedenis tijdens deze wandeling

Maart 2020. Alle sociale activiteiten worden afgelast tot en met 3 april door het coronavirus, COVID-19. Moeten we daarom volledig binnen blijven? In de huidige toestand denk ik van niet. De bossen, landschappen en stadsparken zijn groot genoeg om wat afstand te kunnen houden van iedereen en te genieten van een mooie wandeling in eigen omgeving.


De Gallo-Romeinse Tumuli

De heuvels temidden van het open landschap zijn Gallo-Romeinse grafheuvels uit de tweede eeuw. Onder zo een heuvel (of tumulus) rust een bewoner van een Gallo-Romeins landbouwbedrijf uit de buurt. Zo zijn er honderden tumuli geweest in heel Haspengouw. Nu zijn er in onze provincie nog vijftien te vinden. Gingelom beschikt over de grootste concentratie van Gallo-Romeinse Tumuli in Vlaanderen: zes grafheuvels in een straal van 1,5 kilometer.

  • Twee Tommen en Drie Tommen: de Twee en Drie Tommen liggen op de wandelroute. Via het praktisch gedeelte, onderaan dit bericht, zie je waar precies.
  • Avernastom: de Avernastom ligt niet op de wandelroute maar is wel met de wagen bereikbaar langs de Hannuitstraat, tussen Montenaken en Cras Avernas.

Hoezo in Haspengouw?

Haspengouw lag in een district van het Romeinse Rijk waar een honderdtal families het bestuur en de macht in handen hadden. Ze waren zeer rijk en bezaten één of meer landbouwbedrijven (villa’s) in Haspengouw. Ze leefden volgens de Romeinse levensstijl maar wilden ook iets van hun eigen cultuur behouden.

De families kozen ervoor om begraven te worden in de buurt van hun villa onder een grote grafheuvel omdat ze dit al kenden uit het verleden van hun voorouders. Typisch aan de Romeinse levensstijl was het mee begraven van veel of kostbare voorwerpen. Het had niets te maken met hoe belangrijk of rijk je was, wel met de bevestiging dat de dode de Romeinse cultuur kende en als Romein geleefd had.


De wandelroute

Het fijne aan deze wandeling is dat je vooral ‘open‘ wandelt op een verharde grond door de akkers en weilanden. Ideaal om je niet te laten afleiden en een paar uurtjes optimaal van de zon te kunnen genieten. Het gemakkelijke is ook dat er maar één route te volgen is: een rode van ongeveer 4 kilometer. Goed voor 5700 stappen! Voor de fietsers: er loopt ook een fietsroute door de Gallo-Romeinse Tumuli. Meer info daarover in het praktisch gedeelte, onderaan dit bericht.


Meer foto’s gemaakt tijdens deze wandelroute


Praktisch

  • Bereikbaarheid? Je start vanaf de Brouwerijstraat te Gingelom. Er is geen parkeerplaats voorzien dus ik heb me voor de kerk het ‘Heilig Kruis’ op de kiezelsteentjes gezet.
  • Fietsroute? De fietsknooppunten 192 – 511 – 510 vormen een mooie lus rond de Gallo-Romeinse Tumuli.
  • Wandelroute? De wandelroute maakt deel uit van het ‘Verborgen Moois‘ archief binnen Limburg. Er is maar één wandelroute te volgen: de rode van 4,2 kilometer.
  • Kledij? Ondanks het feit dat je op verharde wegen wandelt, kan het best modderig zijn. Ik had de pech mijn goede schoenen aan te hebben. 🙂
  • Meer weten over het Romeinse Rijk? De voorwerpen die door archeologisch onderzoek gevonden werden, worden nu tentoongesteld in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark te Brussel.

Ik deed de wandeling tijdens een zonnig weekend aan het begin van dit jaar en kan ‘m alleen maar aanraden nu er eindelijk enkele zonnige dagen in aantocht zijn!


Schrijven over de mooie en verre plekjes die ik zou aanraden voelt toch niet zo verkeerd want we maken plannen. Misschien eerder richting ‘over een paar maanden‘ maar de plannen komen er omdat we hopen op een betere periode. Ik hoop er ook op!

Liefs, TinaEen reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.