De waterwandeling in Lauw, Tongeren

De waterwandeling in Lauw, Tongeren

Nog geen week geleden kwam het kleinste dorp van Vlaanderen, Herstappe, in de media omdat er daar nog géén patiënten door het coronavirus gevallen zijn. Herstappe ligt net onder Lauw, regio Tongeren en ook daar loopt een prachtige wandelroute door de Jekervallei.


Over de Jekervallei

De Jekervallei situeert zich in het zuidoosten van Haspengouw, net tegen de grens van Wallonië. Wat voor mij erg typerend was aan de wandeling waren de verschillende gebieden die aaneensluitend toch een mooi geheel vormen. Je wandelt langs het water, akkergebieden en door holle wegen. Het fijnste vond ik het stukje langs het water omdat het gewoon zo idyllisch was. Een picknick of een leesmoment kan hier perfect wanneer het een tijdje droog is geweest want het gebied is overstromingsgevoelig. Op sommige plekken blijft het water op het gras staan of zak je wat dieper en er is niets zo onaangenaam als een wandeling met natte voeten!


De wandelroute

De wandelroute die ik heb gedaan is 6,1 kilometer lang en maakt deel uit van het ‘Verborgen Moois‘ archief binnen Limburg. Om op deze wandeling te blijven volg je de rode bordjes.

Starten aan het water?

Dan is je vertrekpunt de Schutterijstraat. Je staat met je gezicht richting Brasserie ‘t Smiske en wandelt naar rechts. Aan het eind van de doodlopende Schutterijstraat zie je meteen een bord waarop de route wordt uitgelegd.

Eindigen aan het water?

Dat kan uiteraard ook! De Sint-Pieterskerk ligt als startpunt achter je. Je steekt de geplaveide straat (waaronder de Jeker loopt) over en gaat rechts de Klerebroek in.Bekijk al mijn foto’s van de Jekervallei


Praktisch

  • Bereikbaarheid? Je start vanaf de Sint-Pieterskerk te Lauw. Daar is ook voldoende parkeerplaats voorzien.
  • Wandelroute? De wandelroute maakt deel uit van het ‘Verborgen Moois‘ archief binnen Limburg. Er is maar één wandelroute te volgen: de rode van 6,1 kilometer.
  • Kledij? Een stevig paar laarzen is aan te raden omdat je wandelt in een overstromingsgevoelig gebied.

Andere wandelingen in Lauw

Tegenover Brasserie ‘t Smiske zag ik een informatiebord waarop ook enkele andere wandelingen werden aangeduid van 4 tot 10,4 kilometer. Een reden om terug te komen, maar wel pas wanneer de Daalmolenbrug terug open is. 🙂


Omdat het moet

(07/04/2020) Bewaar deze wandeling voor in de zomer indien je je met de auto moet verplaatsen naar Lauw. De overheid vraagt ons om ons niet te verplaatsen met de auto voor het maken van een wandeling omwille van COVID-19. Ik hou me aan deze maatregel, hoe moeilijk het ook is, maar ik hoop jij ook!

Liefs,
TinaEen reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.