Blogwandeling Zammelen: de lente in zicht

Blogwandeling Zammelen: de lente in zicht

Zammelen is een deelgemeente van Kortessem en ligt aan de rand van het Haspengouws leemplateau over de vallei van de kronkelende Mombeek. Het gebied staat ervoor bekend zeer vochtig te zijn dus mijn regenlaarzen stonden alvast klaar voor een stevige blogwandeling van 8 kilometer. Ondanks de vele plassen onderweg overheerste bij iedereen het gevoel dat de lente in zicht was. We keken er met z’n allen naar uit!


Over Zammelen

Het natuurgebied is hier heel gevarieerd dankzij een combinatie van water, leem, kalk en zand. Tijdens de blogwandeling in een bescheiden groepje van (ongeveer) twaalf man, kwamen we langs beemden, hooilanden, moerassen maar ook zicht op de nabije bosjes. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren riep dit gebied tot Greenspot Zammelen en noemt het een ‘groene schatkamer’. Tijd om dat groen te ontdekken want ik kende Zammelen nog niet.


Een wandeling om in te kaderen

Voor Bernadet stond deze wandeling helemaal in teken van lentebloeiers zoals speenkruid, bosanemonen en klein hoefblad. Ze nam een geel kadertje mee om de landschappen en bloemen ter plekke te kunnen inkaderen. De belofte werd waar gemaakt, het was er fantastisch mooi!

Frederik was er ook weer bij en hij was zo vriendelijk om me zijn foto te laten gebruiken. Tegenwoordig blogt hij op zijn website over zijn reis naar Canada. Om jaloers op te zijn!


In verbinding met anderen

Tijdens deze wandeling heb ik heel wat ‘nieuwe‘ en aangename gesprekken gehad. Nieuw omdat ze me frisse lucht hebben gegeven. Inspiratie en inzichten. Tijdens het lezen van een artikel in het laatste Happinez magazine (nummer 3 van 2020), dacht ik met plezier terug aan drie inzichten die ik tijdens de blogwandeling heb opgedaan dankzij Johan, een medewandelaar. Hoe verliep het gesprek en wat waren de inzichten?

  1. Tijdens het wandelen stopte ik om te kijken naar een roofvogel. Zwevend, hoog boven ons hoofd. Ik nam er geen foto van maar genoot gewoon van de interactie. Enkele meters verder stopte ik opnieuw bij het zien van enkele trapjes naar beneden, volgend door een weg richting het bos. Johan vestigde mijn aandacht op het feit dat ik eigenlijk niet zomaar stop. In de natuur kunnen we een antwoord vinden op onze vragen en onzekerheden. Waarom stoppen we ergens? Welk gevoel komt daarbij kijken en wat vertelt dit ons over de richting waar we naartoe willen?
  2. Wandelen doen we met al onze zintuigen. We worden geprikkeld, verwerken en aanvaarden. Waarom willen we een antwoord krijgen op de vraag “waarom?” in alle andere situaties? Door te voelen komt het antwoord wel vanzelf.
  3. Wissel eens van oor wanneer je in gesprek bent aan het wandelen. Af en toe links en af en toe rechts wandelen van de persoon waarmee je praat kan jezelf (terug) in balans brengen.

Het laatste inzicht was een vreemde om te horen, maar ik ben het toch blijven doen :-).


“Wandelen nodigt uit om te verwonderen en te ontdekken, maar ook om tot rust te komen, te genieten en inspiratie op te doen.”

Bovenstaande quote komt uit een artikel in Happinez magazine. In het artikel worden enkele tips gegeven om mindful te wandelen, met al je zintuigen.


Om af te sluiten

We aten samen een warme maaltijd in Hoeve de Sterappel, een B&B, restaurant & feestzaal in Piringen, een deelgemeente van Tongeren. Voor moederdag kan je bij hen een rijkelijk gevulde ontbijtbox voor een- of twee personen bestellen. Meer info hierover kan je vinden onder de rubriek ‘specials’ op de website van Hoeve de Sterappel.


Praktisch

Bereikbaarheid? Het startpunt voor de wandelroute is de kerk van Zammelen. Wij parkeerden ons op de parking achter ’t Zoalke, Sint-Amandusstraat 12, 3724 Kortessem. Volg het adres via Google Maps.

Iets eten? Wij kozen voor Hoeve de Sterappel maar je kan ook aan tafel in het fietscafé De Pastorie in Gors-Opleeuw. Het fietscafé ligt op de oranje route.

Wandelroute? De wandeling maakt deel uit van het Verborgen Moois archief. In totaal zijn er drie wandelroutes die je kan volgen:

  • Blauw: de kortste wandeling van 3,6 kilometer.
  • Rood: de langste wandeling van 6,7 kilometer.
  • Oranje: de gulden middenweg van 6,4 kilometer.

Hieronder een overzicht van de route die wij hebben gewandeld. Deze is ook in detail te bekijken via Strava.

Meer info?
Bernadet was zo’n 14 maanden sneller dan mij met het delen van haar ervaring in Zammelen. Ook zij heeft er een mooie herinnering aan overgehouden!

Heel de wandeling konden we genieten van de uitkomende en verstoppende zon maar onderweg naar huis hadden we samen met de carnavalvierders prijs. Zammelen werd nog een beetje natter.

Sidenote: we deden de wandeling samen in maart 2019, er werden geen corona maatregelen overschreden ;-).


De wandeling blijft een mooie terugblik,
Zo eentje om in te kaderen!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.