Belleville: de rauwste maar meest verrassende buurt in Parijs

Belleville: de rauwste maar meest verrassende buurt in Parijs

Eén mei 2020, Feest van de Arbeid. Gisteren was voor ons een feestdag met een iets andere invulling dan gewoonlijk maar de Fransen tellen af. Nog een dikke week tot dat de strenge lockdown maatregelen voor hen geleidelijk aan versoepeld worden. Als Parijzenaar zou ik meteen naar Parc de Belleville gaan. Een groen plekje met een fantastisch uitzicht gelegen in één van de rauwste buurten van Parijs. Dat merkte ik meteen toen ik de grijze en vuile trappen van de metrohalte “Belleville” naar boven wandelde in 2015.


Wat kan je allemaal zien en waarom heeft de wijk toch wel een (g)rauw kantje?


Over Belleville

Belleville was tot 1860 een landelijk wijndorpje dat toen nog niet tot het twintigste arrondissement, ten Noord-Oosten van Parijs, hoorde. Parijzenaars kwamen naar Belleville voor een lekker glaasje wijn en sommigen hadden hier zelfs een buitenverblijf om de drukte van de hoofdstad te kunnen ontvluchten. In 1915 werd Belleville pas echt berucht en beroemd. Als we de legende moeten geloven werd Édith Piaf geboren in de straten van deze wijk. Ze stond hier ook voor het eerst op het podium.

Vandaag is Belleville de thuis van vele studenten, kunstenaars en de Arabische, Chinese en Vietnamese gemeenschap. Er hangt hier een “alles-kan en alles-mag” sfeer dankzij de vele kleine galeries, street art, hoge flatgebouwen en kleine cafétjes.


1. Parc de Belleville

Eén van de leukste plekken in deze wijk is Parc de Belleville. Het park ligt op een heuvel waardoor je ook meteen een fenomenaal zicht hebt over Parijs. Je moet er wel 108 meter voor klimmen tot het terras op Rue Piat maar het is de enige plek waar je de Tour Montparnasse en de Eiffeltoren naast elkaar kan zien. Buiten het uitzicht geniet je hier ook van het groen, een kleine wijngaard en de street art dat ook haar weg gevonden heeft richting het park.


Wist je dat de zangeres Indila haar lied “Dernière Danse” ook in dit park heeft opgenomen?


2. Street art in Rue Dénoyez

Rue Dénoyez is een grote aaneenschakeling van kunstwerken in graffiti. Het plaatsen van een tekening of tag is hier volledig legaal wat de drempel ook bijzonder laag maakt om zelf aan de slag te gaan. Het levert een mooi resultaat op want nergens anders is zoveel kunst op één plek te spotten. Niet alleen dankzij de graffiti maar ook dankzij de vele objecten die bekleed werden met gekleurde mozaïek. Rue Julien Lacroix en Canal Saint-Martin zijn twee andere plekjes waar je ook mooie graffiti kunstwerken kan bewonderen.

Photo: Myrabella / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Foto: Myrabella / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0


3. Rue de Belleville, de geboortestraat van Édith Piaf

Édith Piaf groeide op in een appartement aan 72 Rue de Belleville zoals een bord tegen de muur het ook vertelt. In dezelfde straat stond ze voor het eerst op het podium in Aux Folies. Vandaag is dit een populaire bar waar de tijd een beetje is blijven stilstaan op nummer “Non, je ne regrette rien“. Mede dankzij het typisch Franse terras buiten het café, de mozaïekvloer en de houten bar. Niet alleen een thuis voor Édith Piaf maar ook voor de vele Parijzenaars en nieuwsgierige toeristen die een koffie willen drinken voor minder dan vijf euro.

Foto: Theatre in Paris

Foto: Theatreinparis.com


4. Begraafplaats Père-Lachaise

Père-Lachaise klinkt al wat bekender in de oren en ligt ook in Belleville. Père-Lachaise is met meer dan drie miljoen bezoekers per jaar de meest bezochte begraafplaats ter wereld. Het is niet alleen een trekpleister omwille van de beroemdheden die er begraven werden zoals Oscar Wilde, Édith Piaf en Jim Morrison maar ook omwille van de Romantische beeldhouwkunst. De rustplaats is bijna 45 hectare groot en telt meer dan 69000 graftombes. Je hebt een aantal uur nodig om alles gezien te hebben.

Interessant weetje
Om een rustplek te kunnen bemachtigen op Père-Lachaise moet je in Parijs geboren zijn en overlijden. Alleen als een grafconcessie vervalt maak je kans op een plekje op dit kerkhof.

Photo by Echo Grid on Unsplash

Foto door Echo Grid op Unsplash


5. Andere (must) do’s & sees in het twintigste

De markt op dinsdag en donderdag
Elke dinsdag en donderdag kan je op de Boulevard de Belleville naar de markt voor verse Franse producten. Lees: kaas en wijn.

Bassin de la Vilette
Een gezellige plek waar je leuke winkels kan ontdekken en lekker kan picknicken langs het water.

Place Sainte-Marthe en Rue Saint-Marthe
Het pleintje en de straat staan bekend omwille van de vele arbeiderswoningen uit de 19de eeuw. Een fotogeniek en tegelijk ook een kleurrijk plekje om te bezoeken!

Parc des Buttes Chaumont
Het tweede park dat een bezoek waard is wanneer je in het 20ste arrondissement bent. Er zijn hier veel hoogteverschillen en het voelt minder ‘aangelegd’ aan dan Parc de Belleville.

La Cité de l’Ermitage
Een klein straatje waar het landelijk karakter van de buurt zichtbaar wordt dankzij de landhuisjes met schattige voortuinen. Deze huizen zijn schaars in Parijs dus geniet ervan!

Photo by Vince Duque on Unsplash

Foto door Vince Duque op Unsplash


Koffie, restaurants en het bruisende nachtleven in Belleville

Over de volgende adresjes kan ik (nog) niet oordelen maar ik ben ze wel regelmatig tegen gekomen via andere blogs. Ik geef je ook meteen de review score van Google Maps (mei 2020).

#coffeelover

  • Le Barbouquin (4,4/5): een tweedehands boekenwinkel maar tegelijk ook een koffiebar en een ideaal plekje voor een brunch.
  • Belleville Brûlerie (4,7/5): voor de échte espressolovers want de bonen worden hier geroosterd.

#apero #dinner

  • La cave de Belleville (4,6/5): Apero met een wijntje en kaasje, lekker op z’n Frans!
  • Mon coeur Belleville (3,7/5): ideaal voor tapas of een diner met een mooi uitzicht over de buurt.
  • Bistro Le Vieux Belleville (4,5/5): Wil je écht all the way op z’n Frans eten zonder toeristenjokes, dan is Bistro Le Vieux Belleville het juiste adres. De zaak oogt oubollig, je zal wellicht een bierkaartje onder je tafel moeten schuiven en het eten zal er eenvoudig zijn maar je sluit de avond naar het schijnt af met een Franse chanson en een ‘à bientôt’!

#nightlife

  • La Bellevilloise (4,2/5): de aandacht ligt in La Bellevilloise vooral op live muziek met akoestische optredens van woensdag tot zaterdag en om af te sluiten een jazz brunch op zon- en feestdagen. Tot 1938 was deze plek een arbeiderscoöperatie.
  • Rue Oberkampf: dé straat die net buiten het 20ste arrondissement valt, maar een kwartiertje stappen vanaf Parc de Belleville. Hier moet je gewoon door wandelen en aanvoelen waar je binnen wil gaan want de bars, cafés, restaurants en clubs zijn hier ontelbaar.
Photo by Camille Brodard on Unsplash

Foto door Camille Brodard op Unsplash


En dan nu de rauwe kant...

Opstappen in Brussel-Noord en vier uurtjes later uitstappen in Parijs voor 25 euro (heen-en-terug!) klonk als muziek in de oren. Althans voor die van mij. Niet voor die van mama. Ik liet haar pas weten dat ik in Parijs was toen ik ook daadwerkelijk uitstapte in het Noordstation in de Franse hoofdstad. “Da kon ge mij wel wa eerder vertellen da ge naar Parijs ging hè.” stuurde ze mij terug. Ja, maar de kans was ook reëel dat er een woordenwisseling kwam en dat wou ik vermijden.


Een dubbel gevoel overheerste de dag nadien omdat ik haar niets verteld had,
maar ik exploreerde verder.


Een ritje op de metro van tien minuutjes vanaf de Sacré-Coeur bracht me naar het 20ste arrondissement. Toen ik de grijze en vuile trappen van de metrohalte “Belleville” naar boven wandelde merkte ik meteen op dat ik eigenlijk maar een van de weinige vrouwen op straat was in deze multiculturele gemeenschap. Het voelde fout aan. Iedereen stond in groepjes bij elkaar. Mijn fototoestel borg ik al snel op in mijn handtas en ik maakte dat ik snel in Parc de Belleville stond want dat was de reden waarom ik naar deze buurt kwam: een frisse neus halen.

In Parc de Belleville voelde ik me veiliger want daar waren meer toeristen. Toch bleef ik me over de hele weg slecht voelen. Al snel vond ik de weg terug richting het metrostation en vervolgens ook het hostel. Weliswaar in een kleine sprint want ik wou vermijden wat ik bij aankomst onder ogen moest zien: de rauwe kant van het soloreizen. Eens in de kamer stuurde ik mama toch maar een SMS met de bevestiging dat ik veilig op de kamer was, ook al wist ze weer niks van deze uitstap. “Oké” kreeg ik terug. En ik was blij met dat kort drieletterwoord.


Een les voor elke achttien, vierentwintig of zesendertig jarige soloreiziger die erop uit trekt: laat aan iemand weten waar je ongeveer bent. Just in case.


Ondanks deze ervaring zou ik terug solo naar Belleville gaan.
Wel in de vroege namiddag, zodat ik ook echt kan genieten van een “Belle Ville”. 🙂

Fijn weekend!
TinaEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.