Buško Blato: het grootste stuwmeer van Europa

Buško Blato: het grootste stuwmeer van Europa

Bosnië Herzegovina is nog niet zo bekend als vakantiebestemming en net daarom vertel ik er graag wat meer over! Eind april postte ik een bericht over het Rama meer. Aan het Rama meer kan je verschillende watersportactiviteiten beoefenen maar ook de rust opzoeken in het klooster van Šćit Franciscaner. Buško Blato, het grootste kunstmatige stuwmeer van Europa, ligt ook in Bosnië. Hoe ziet het eruit?


Over Buško Blato

Buško” betekent modder of moeras en dat is exact wat het gebied voor 1970 kenmerkte. De toenmalige landbouwgronden waren begroeid met weiden en graslanden maar door de overvloedige regenval vormde het gebied al snel een modderpoel. In 1974 ontstond bij de bouw van een waterkrachtcentrale ook het stuwmeer.

Buško Blato ligt in het Westen van Bosnië en op 50 kilometer van de Dalmatische kust. Het continentaal en het mediterraans klimaat komen hier samen. Het vormt een pareltje voor natuur- en zwemliefhebbers!


Grabovica: een eco-dorp aan het meer

Over Grabovica heb ik heel wat gelezen na ons bezoek aan het Buško meer. Het is een eco-dorp dat bekend staat omwille van ruitersport en gastronomie. Als toerist kan je hier perfect een ritje te paard doen op de manège of gedag zeggen tegen de andere dieren uit de mini-zoo. Een verblijfplaats is heel gegeerd in dit dorp dus boek op tijd!


Praktisch: Buško Blato

  • Grootte van het meer? Het meer is in totaal 55,8 km² en heeft een gemiddelde breedte van 4,1 km en een diepte van 11,5 km. Geen wonder dat het het grootste meer is van Europa!
  • Bereikbaarheid? Wij vertrokken vanaf het Rama meer richting Split, gelegen in Kroatië, dus het Buško meer was een ideale stop onderweg. Wij pauzeerden ter hoogte van het dorp Prisoje op de M6.1.
  • Duurtijd bezoek? Het meer is fijn om onderweg te bezoeken maar ik zou er geen daguitstap van maken tenzij je het combineert met Grabovica. Geniet vooral van het uitzicht en ik daag je uit om een plonsje in het water te maken!

In België stijgen de temperaturen ondertussen dus een plons in het Buško meer zou op dit moment van harte welkom zijn. Heb jij een idee waar we coronaproof een duik kunnen nemen? Het zwembad in je achtertuin is een ongeldig antwoord ;-).

Liefs,
TinaEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.