Ramsko Jezero: het mooiste meer van Bosnië Herzegovina

Ramsko Jezero: het mooiste meer van Bosnië Herzegovina

Bosnië Herzegovina is niet zo populair als haar buurland, Kroatië, en dat merk je ook aan de natuur. Onaangeroerd, hoewel dat ook niet helemaal waar is. Sommige meren in Bosnië zijn kunstmatig wat wil zeggen dat ze zijn aangelegd door mensen. Ramsko Jezero is zo een meer waar de mens een hand heeft toegereikt door kunstmatige ophopingen te creëeren. Toch heeft de natuur hier vrede mee genomen. Het zicht is enorm rustgevend!


Ramsko Jezero

Ramsko Jezero of het Rama meer bestaat sinds 1968 en ligt in het Noorden van Herzegovina. Op het meer liggen verschillende (kleine) schiereilanden wat zorgt voor een adembenemend zicht. Wanneer je onderweg bent raad ik je zeker aan de tijd te nemen om even te stoppen en te genieten, ook zonder camera. Al geef ik hierin niet meteen het goede voorbeeld ;-). Op de achtergond van het meer zie je de hellingen van verschillende bergen: Raduša, Makljen, Ljubuša en Vrana. De belangrijkste waterloop die in dit meer uitmondt is de Rama rivier.


Activiteiten op en rond Ramsko Jezero

Toeristen komen naar het Rama meer voor watersport zoals vissen en zeilen maar ook om te zwemmen of te wandelen. Het water is kil met een temperatuur rond de 8°C maar in de zomer warmt de oppervlakte snel op. Een duik in september was toch niet aan ons besteed!


Het klooster van Šćit Franciscaner

Op het schiereiland Šćit, in het midden van het Rama meer, ligt een Franciscaans klooster. Dit klooster werd gebouwd in de 15de eeuw. Het werd al een aantal keer verwoest maar ook opnieuw gerestaureerd.

Het klooster heeft een religieuze en een steunende rol. Iedereen die op zoek is naar rust, begeleiding, gebed, meditatie of hoop, wordt uitgenodigd om het hier te vinden.


Ongeplande verrassing

Tijdens onze wandeling rond het klooster werden we plots verrast door een aanwandelende puppy. Hij bleef ons maar achtervolgen, klaar om mee naar huis genomen te worden! Als we konden deden we het meteen maar we hadden nog een lange weg te gaan. Straathonden zijn helaas niets ongewoon aan Bosnië want volgens een local zwierf hij al een tijdje rond zonder eigenaar.


Bekijk hier alle foto’s van het Ramsko meer


Praktisch

  • Grootte van het meer? Het meer is in totaal 15 km². De lengte van het meer gaat tot 12 kilometer en het is ongeveer 100 meter diep.
  • Bereikbaarheid? Je kan perfect met de auto tot het klooster rijden waar ook voldoende parking voorzien is.
  • Duurtijd bezoek? Het hangt er vanaf of je nog een activiteit wil doen op het meer. Wij zijn er in totaal een drietal uurtjes geweest met een bezoek tot het klooster en enkele fotostops.

Ramsko Jezero mag nog zo mooi zijn, toch is Bosnië Herzegovina als land een van de meest ondergewaardeerde vakantiebestemmingen. De burgeroorlog van begin jaren 90 is nog te dichtbij. Het verleden zou de toekomst niet mogen bepalen dus het wordt tijd om jullie warm te maken om Bosnië op de bucket list te zetten! Wel na de coronacrisis! 🙂

Liefs,
TinaEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.