Streek-GR Haspengouw #2: langs de Mombeek en Nietelbroeken

Streek-GR Haspengouw #2: langs de Mombeek en Nietelbroeken

Mijn wandelpartner, Bernadet, is steevast vroeger uit de veren dan ik. Wat voor haar een start halverwege de ochtend is, is voor mij een mooi moment om op te staan. Ik ben dan ook meer een avondpersoon dan een ochtendpersoon. Op 11 juli 2020 stonden we weer klaar voor een wandeling op de paden van de Streek-GR Haspengouw. Die dag werd ons einddoel de Mombeek. Hebben we het gehaald? Dat lees je in dit blogbericht. Ons startpunt werd het eindpunt van onze wandeling op dag één: het Jongenbos.


Een weg langs belangrijke bomen

Eenmaal uit het Jongenbos vertrokken we via de Gauwerstraat aan dag twee. We passeerden verschillende dennenbomen en mijn gedachten dwaalden onder een warme zon vreemd genoeg af naar kerst. Hoe zou het er dit jaar uitzien? De tinten groen vormden een mooie contrast met de felblauwe lucht waar we die dag van konden genieten.


Tot het water van de Mombeek en de Winterbeek

We keken uit naar het tegemoet wandelen van de Mombeek en de Winterbeek. De Mombeek voedde in het verleden wel 12 watermolens, vandaar dat de naam van de beek een samentrekking is van “Molenbeek“. Samen met de Winterbeek vormen ze de aders van het landschap in Kortessem en ver daarbuiten.

Het horen van de stroming wist ons te ontspannen maar gaf ons ook dat extra duwtje in de rug om met een stevige tred verder te wandelen hoewel dat niet van lange duur was. Onderweg kwamen we heel wat diertjes tegen die ons in hun eenvoud wisten te verrassen. De kleuren van de dagpauwoog haar vleugels, het enthousiasme van een kalfje en de gewilligheid van een meereizende sprinkhaan kregen om de beurt onze aandacht. Het waren ook niet de laatste diertjes die we tegenkwamen.


Een niet zo eenzame boom

De wegen leidden ons via de Finse piste van sportpark De Weyer door de plantages, weilanden en maïsvelden in Kortessem. Een eenzame boom te midden van zo’n maïsveld wist mijn aandacht te trekken want hij werd omringd door het groen waardoor zijn eenzame uitstraling in één oogopslag weg was.


Nietelbroeken

Na een korte lunchpauze vertrokken we richting Nietelbroeken. Het is een natuurgebied in Kortessem, ten zuidwesten van Diepenbeek. Onze weg door het landschap werd een kleine belevenis!

Aan de start van het natuurgebied deden we het hek open en wandelden we door een koeienweide wat wel een ander soort wandelervaring geeft. Normaal gezien staat het vee achter hek maar deze keer konden we over hun stukje grond wandelen. De dames zagen ons niet lopen en waren enkel geïnteresseerd in hun siësta en hun moment van begrazing. De kilometers daarop liepen we door graslanden en hooilanden. Langs distels en vlinders en tot slot over een brugje richting het Kasteel van Mombeek te Rapertingen.

De ontdekkingen in het landschap gaven ons rust en een brede glimlach op ons gezicht.


Het Kasteel van Mombeek

Verborgen tussen het groen ligt het Kasteel van Mombeek, gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw in een symmetrische neoclassicistische stijl. Voor we het kasteel effectief mochten ontdekken liepen we maar liefst 4 kilometer fout en stonden we bijna in Hasselt. Af en toe sluipt er dus ook een pechmoment in onze wandeling en deze keer was het volledig te wijten aan een gemiste afslag door wegenwerken. Gelukkig maakte het Kasteel van Mombeek maakte alles weer goed!

Omringd door vijvers en bossen konden we genieten van een nieuw soort landschap. Een plas zo groot dat de zon de kans kreeg om te reflecteren in het water. Nadien kwamen we nog meer diertjes tegen, zowel op als naast het water en dit werd ook een van mijn klein geluksmomentjes tijdens de wandeling.

De ontdekking van zo een divers landschap op toch wel een beperkt aantal kilometers, de diertjes onderweg en het weer zorgden die dag voor een instant geluksgevoel.

Op dag drie wandelden we op een avond vanaf de kerk van Wimmertingen tot Alken. Binnenkort meer daarover!


Streek-GR Haspengouw?

De Streek-GR Haspengouw is een lusvormige lange afstandswandeling door Haspengouw. Bernadet en ik volgden de hoofdroute van 130 kilometer.

De wandelkaart kan je aankopen via Visit Limburg. Het is een gezamenlijke uitgave van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en Grote Routepaden.

Er is nog één speciaal diertje waar ik geen foto van heb kunnen maken. Nieuwsgierig? Ga dan op zoek in het blogbericht van Bernadet en bewonder haar mooie foto!Praktisch

  • Afstand? We wandelden 18,32 kilometer tijdens deze route waarvan rond de 4 kilometer fout. Soms geraken we afgeleid, missen we een signaal of worden we anders gestuurd.
  • Een korte wandellus in dit gebied? Natuurgebied Nietelbroeken is in beheer van Natuurpunt en ook een onderdeel van de Verborgen Moois wandelingen in Limburg. Je kan er een route wandelen van 5 kilometer.

Meer over de Streek-GR Haspengouw.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.