Paardrijden in de Ardennen

Paardrijden in de Ardennen

Wat voor mij een weekendje weg of een lange vakantie net iets exotischer maakt is een ongeplande activiteit. In Thailand genoten Silke en ik van een Aziatische kookworkshop en in Slovenië kozen Stijn en ik voor een kayak tour op de Soča rivier. In eigen land is het ook niet zo moeilijk om een leuke of sportieve activiteit te vinden. Ben jij al eens gaan paardrijden in de Ardennen?


Ervaringen via Airbnb

Het was dinsdagochtend 18 augustus toen we besloten hadden onze week in de Ardennen te vervroegen met een extra weekendje. Onze startdatum van de reis zou niet maandag 24 augustus worden maar wel zaterdag 22 augustus.

Op een van de laatste dagen voor vertrek wou ik dus nog een kamer reserveren via Airbnb wat me na twee aanvragen pas lukte. Omwille van de coronacrisis vragen sommige verhuurders extra tijd om alles schoon te maken en dit staat niet altijd aangegeven binnen de kalender van het verblijf. Hou er dus rekening mee dat een afwijzing tijdens deze periode sneller kan voorvallen.

Na het boeken van onze verblijfplaats maakte Airbnb spontaan promo voor ervaringen in de buurt en zo viel mijn oog op een paardrijtocht in de bossen van Chiny. Toevallig was er nog een plekje vrij op zondagochtend, de tweede dag van onze vakantie. Al snel deed ik een aanvraag die, in tegenstelling tot onze potentiële verblijfplaatsen, wel meteen geaccepteerd werd. Onze paardrijtocht stond dus al snel voor de deur.


Kennismaking met de paarden

De paardrijtocht- of ervaring werd georganiseerd door Sophie, avonturierster met een groot hart voor dieren. Ze verwelkomt zowel beginnelingen als ervaren ruiters tijdens haar paardrijtochten. Stijn had voor deze tocht nog nooit op een paard gezeten en ik heb in het verleden, vanaf mijn tiende, enkele jaren paardrijervaring opgedaan. Het werd een spannende mix voor Sophie.

Onze dag begon met een kennismaking van de paarden en hun omgeving. Sophie stalt haar paarden zo natuurlijk mogelijk. Ze kunnen op de weide lopen maar ook door de bomen en bossen zoals ze vroeger eigenlijk leefden.

Na onze kennismaking mochten we de paarden waarmee we op stap gingen helpen verzorgen. Voor mij werd het een nostalgisch reisje naar mijn jeugdjaren. De geur en de voeling met de dieren is na zoveel jaar nog steeds hetzelfde gebleven en dat toverde wel een grote glimlach op mijn gezicht.


Paardrijden in de Ardennen

Na de verzorging mochten we vertrekken. Sophie wandelde het eerste uur naast Stijn omdat het voor hem zijn eerste ervaring was met paarden. Hij reed hoofdzakelijk op het bruin, Ardens paard en ik op de witte Highland pony.

We wandelden van het pad af door de bossen, op verharde wegen maar ook op schors. Het viel ons op hoe de paarden uit zichzelf kozen om in de berm te wandelen omdat ze gevoelige voetjes hebben. Gelukkig hadden we die dag een lange broek aan zodat we geen last hadden van de hoge distels en brandnetels.

Al snel volgde een korte pauze en aten we een sandwich. Terwijl wij in het gras zaten te genieten van de stilte mochten de paarden ook lekker grazen. Ze deden dit wel met een soort riem rond hun voorpoten zodat ze niet konden gaan lopen. Ondanks deze beperking kon je ze toch met volle teugen zien genieten van het vers groen uit het bos.

We zetten onze tocht verder en voelden ons vertrouwd met de dieren waardoor Stijn ook zonder begeleiding van Sophie mocht wandelen en ik bepaalde stukken in draf mocht rijden. Het werd een heel fijne maar vooral onverwachte ervaring!


Praktisch

  • Duurtijd & kostprijs: de activiteit duurt ongeveer vier uur en kost 68 euro per persoon.
  • Afstand: in totaal ben je zo’n tien kilometer onderweg te paard.
  • Kledij & spullen: je zorgt er best voor dat je kleren draagt die vuil mogen worden. Stevige schoenen zijn ook een must.
  • Parkeren: je laat je auto achter voor het huis van Sophie. Hier is voldoende parkeerplaats.
  • Verzekering: enkele dagen voor aanvang van de tocht worden je persoonlijke gegevens genoteerd voor de verzekeringen (naam, geboortedatum & rijksregisternummer).
  • Boeking: via Airbnb krijg je alle uitleg en ook een kalender waarop je de beschikbare momenten kan raadplegen. Betaling gebeurt ook via Airbnb.

Een half uurtje voor het eind van onze tocht kregen Stijn en ik de kans om van paard te wisselen. Elk paard geeft een ander gevoel wanneer je erop zit en net dàt gevoel wou Sophie ons op het eind nog laten ervaren. Na onze wissel werden er ook enkele foto’s gemaakt. Eigenlijk voelde ik me wel koningin te rijk op zo’n groot dier.

De dagen nadien heb ik mijn bovenbeenspieren wel heel hard gevoeld. Ik was helemaal vergeten dat paardrijden zo’n kracht vraagt maar wat hebben we ervan genoten!


Meer wandelingen en activiteiten in de Ardennen.
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.