Les Hayons: ontdek een heksenlegende uit de Belgische Ardennen

Les Hayons: ontdek een heksenlegende uit de Belgische Ardennen

Les Hayons is een Ardeens dorp dat zes kilometer ten noordoosten van de populairdere stad Bouillon ligt. Op een wandelroute vanaf het dorp zijn er enkele schitterende uitzichtpunten te vinden en dat werd meteen de reden van ons bezoek. Op de rots die Saut des Sorcières (heksensprong) wordt genoemd leeft ook een legende. Nieuwsgierig? Lees dan vooral verder.


De dorpskern van Les Hayons

De wandelroute start in het centrum van Les Hayons. In totaal wonen er minder dan 200 inwoners voor een oppervlakte van 586 ha. Een van de opvallendste gebouwen is de Sint-Quirinuskerk die dateert van 1859. Daarbuiten is het vooral genieten van de overheersende oude architectuurstijl en de beestjes die je onderweg tegenkomt.


Mont de Zatrou

Vanaf de dorpskern wandel je richting Mont de Zatrou waar je een eerste stop kan maken want je geniet hier van een prachtig uitzicht over over het dal van de Semois. De rivier heeft duidelijk haar weg gevonden door het landschap.


Saut des Sorcières

Vanaf de hoofdweg Mont de Zatrou volg je links een smal wandelpad met een wit/rode wegwijzer richting Saut des Sorcières of de heksensprong. Er zijn twee legendes die de ronde doen.

De eerste legende luidt dat een schaapsherder, Colas Tcha Tcha, de heksen leerden hoe ze op hun bezem vanaf de rots moesten springen, over het dal.

Een tweede legende vertelt ons dat niemand de Saut des Sorcières durfde te beklimmen omdat de rots vaak gehuld is in nevel en mist. De bergkam behoorde aan de feeën en aan niemand anders. De herder Cola Tcha Tcha zag zijn kudde elke dag wegkwijnen door gebrek aan graasland en dus kon hij niet anders dan de weg tot aan Saut des Sorcières volgen om zijn schapen te laten grazen. De nacht die daarop volgde hielden de feeën een feest ter ere van hun godin, Arduina, de godin van het woud. Ze waren diep verontwaardigd toen ze opmerkten dat het gras was vertrappeld en de bloemen verwelkt waren. De feeën probeerden alles om zich op Colas Tcha -Tcha te wreken, maar niets had vat op de herder. Hierdoor werd hij een beroemdheid in Les Hayons. Ter herdenking aan deze dappere man kreeg een naburige rots de naam La Roche Colas.


La Passerelle des Aleines

Na het uitzichtpunt van Saut des Sorcières verandert de bewegwijzering naar een blauw kruisje en wandel je steil omlaag richting het bos. Het had iets magisch na dit verhaal gelezen te hebben. De herfst kwam gevoelig dichtbij dankzij de bruine tinten, ondanks het feit dat we de wandeling maakten in augustus. We genoten van de kaarsrechte bomen, de heide en de zon die af en toe door de bomen kwam kijken.

Eens uit het bos wandelden we een klein stukje op de weg om vervolgens meteen links weer het bos in te slaan via een houten bruggetje. La Passerelle des Aleines, de weg naar een nieuw uitzichtpunt.


Het dal van Ruisseau des Aleines

De weg vanaf La Passerelle des Aleines loopt terug steil omhoog langs eiken- en beukenbossen richting het laatste uitzichtpunt. We hadden een magnifiek zicht over het dal van Ruisseau des Aleines.

Het leek ons de ideale plek voor onze lunch en we waren niet de enige met dat idee. Bij aankomst kwamen we een groepje van zes mannen tegen, genietend van hun boterham en een fles jenever. Lachend en mijmerend over het leven. Zo eenvoudig als het is.


De Sint-Jozefskapel

Vanaf het uitzicht op het dal van Ruisseau des Aleines wandelden we via het bos richting Rue de la Cornette. Een smaller straatje dat uitkomt op de hoofdweg Rue des Aleines. Op deze weg kom je niet veel verkeer tegen maar ik vond het toch het minst aangename stuk van de wandeling. De hoofdweg komt terug uit in de dorpskern van Les Hayons dus we hadden geen andere keuze dan ze gewoon te volgen.

In de laatste haarspeldbocht kom je de Sint-Jozefskapel tegen, gebouwd tegen een rots. Een uiterst vreemde locatie om een kapelletje tegen te komen.

De wandelroute vanaf Les Hayons is een van de mooiste in de buurt van Bouillon als je op zoek bent naar contrasten, hoogtes en laagtes.


Praktisch: de wandelroute vanaf Les Hayons

Startpunt: De dorpskern van Les Hayons. Parkeren doe je op straat aangezien er geen parking is voorzien. Vanaf de kerk wandel je verder richting “Mont de Zatrou“. Genoten van het eerste uitzichtpunt? Dan wandel je verder de straat omlaag tot je links een bordje tegenkomt “Saut des Sorcières“. Zie de afbeelding uit mijn Google Timeline voor meer details.

Eindpunt: aan het eind van de wandeling kom je op Rue de la Cornette. Dit is een niet al te drukke straat die vervolgens weer uitkomt op de hoofdweg Rue des Aleines. De hoofdweg brengt je terug tot aan de kerk van Les Hayons.

Bronvermelding: Deze wandeling zou ik nooit ontdekt hebben dankzij het Groot Wandelboek Ardennen. Een samenstelling van verschillende wandelingen door Julien van Remoortere. In de gids legt hij in detail uit hoe je moet wandelen en waar je op moet letten. De aandacht voor foto’s is in mindere mate aanwezig. Wij vonden de gids vooral handig om de vertrekpunten van de verschillende wandelingen te kennen.

Aantal kilometers: De wandeling is in totaal 7,43 kilometer. Qua hoogteverschillen kom je aan 225 meter.

Voorraad: Onderweg kom je niets tegen waar je nog wat kan uithalen om te eten of te drinken. Wees voorzien!


Aan het eind van onze vakantie reden we terug naar Vlaanderen via Luxemburg. In Luxemburg trakteerde ik mezelf op twee flessen jenever. Misschien omdat ik onbewust alweer uitkeek naar fijne gesprekken met gelach, een uitwisseling van gedachten maar vooral veel genot van de natuur midden in het bos.

De flessen jenever zijn trouwens nog steeds dicht.
Tijd om werk te maken van de volgende uitstap!

Fijne zondag,
x, Tina


Ontdek hier nog meer wandelroutes in de Ardennen.



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.