Thorpark: wandel tot de top van de mijnterril in Genk

Thorpark: wandel tot de top van de mijnterril in Genk

In februari konden we de winter intens ervaren en dat was voor mij puur genieten. Genieten van de koude buitenlucht, het landschap en mijn warme thermos thee onderweg. Vorige week maandag kwam dat genot heel eventjes terug, in een klein laagje sneeuw dat in de ochtend viel maar na de middag ook alweer verdween. Tijdens de winter beklom ik de mijnterril in Thorpark. Het zicht was adembenemend en ik had het gevoel dat ik in de bergen zat.


Maar eerst: wat is een terril?

In Limburg waren er in totaal 7 mijnsites die deel uitmaakten van het Kempens Steenkoolbekken. De mijnterrils ontstonden door het ophopen van gruis en afval dat vrijkwam bij het delven van steenkool. De resten bleven achter bij iedere mijnsite. Thorpark was de voormalige mijnsite van Waterschei, operationeel tussen 1924 en 1987.

Er zijn twee terrils in Thorpark waarvan je de laagste, die 126m boven de zeespiegel komt, kan beklimmen. De klim naar boven is intens maar tussendoor kan je pauzes nemen om je hartslag te laten zakken. Eenmaal boven is het zicht adembenemend, zeker tijdens zonsondergang.

De terrils dragen bij aan een unieke wandelervaring in een natuurlandschap van 30 hectare. Ook zonder de beklimming ga je dus onderweg je ogen de kost kunnen geven.


Steenmannetjes wijzen je de weg naar de top van de terril

Steenmannetjes of steenstapels van basaltstenen worden in het Westen gebruikt om je de weg te wijzen. In Thorpark wijzen de Steenmannetjes je de kortste weg naar de top van de terril.

Deze route kan je ook ontdekken met een interactieve app. De app geeft je meer info, tips en weetjes over erfgoed en de natuur onderweg.


Wandelgenot: laat je leiden door de wind in Thorpark

Doordat je in een open gebied wandelt, krijgt de wind alle kans om rond je hoofd te razen. Hate it or love it. Persoonlijk vind ik het wel fijn om het gieren van de wind gewoon te accepteren. Mentaal voelt het dan ook echt alsof mijn hoofd wordt leeggemaakt.

Hou er rekening mee dat je je wandeloutfit aanpast aan het weerbericht want een paraplu overleeft het hier waarschijnlijk niet.


Een verrassend landschap in elk seizoen

Het was in februari niet de eerste keer dat we de terril in Thorpark beklommen want in december 2020 stonden we er ook, op mijn verjaardag. De dag begon met een stralende zon en blauwe lucht, maar in een mum van tijd rustten laaghangende wolken op de top van de terril. Roofvogels hingen op gelijke hoogte in de mist. Van het uitzicht konden we die dag niet genieten, maar het was wel een heel bijzonder moment. De sneeuw in februari gaf dan weer het gevoel in een bergachtig landschap te vertoeven.


Thorpark zou je elk seizoen moeten bezoeken.


Thor Central

Thor Central is het voormalig hoofdgebouw van de mijn en nu een business- en evenementencentrum. Het gebouw is naar het schijnt ook de moeite waard om vanbinnen te bezoeken, maar deze kans heb ik nog niet genomen. Rondom Thor Central ligt een technologie- en wetenschapspark van 93 ha.


Praktisch

De natuur en haar omgeving
Thorpark maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen en ligt in de Stiemerbeekvallei. De Stiemerbeek stroomt langs de rand van het Kempens Plateau en is diep ingesneden. Je wandelt over vlonderpaden, boswegen en verharde grond door de vallei. Botjes of schoenen die vuil mogen worden zijn een aanrader, zeker als het enkele dagen heeft geregend.

De Stiemerbeekvallei is een paradijs voor insecten, vlinders en lieveheersbeestjes. Op de dagen dat ik er was, genoot een blauwe reiger ook van de waterpartijen in het gebied.

Thorpark wordt door verschillende verenigingen beheerd waaronder Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos, De Wijers en Vlaamse Landmaatschappij.


Wandelroutes
In totaal zijn er 11 wandelroutes die variëren van 2 tot 16 kilometer. De meeste wandelroutes kan je vinden op de website van Wandelen in Limburg. Wil je een overzicht hebben van alle wandelroutes? Dan koop je best de wandelkaart via de webshop van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Een overzicht van de wandelroutes op Wandelen in Limburg:

  • blauw: 1,7 km
  • groen; 4,3 km
  • blauw: 7,9 km
  • themawandeling: 12,1 km
  • rood: 12,7 km
  • geel: 16,4 km

Horeca
Er zijn verschillende drink- en eetgelegenheden binnen Thor Central, waaronder Brasserie Lampada voor een snelle lunch en Restaurant Partaasch voor een uitgebreidere lunch of diner.


Parkeren
Parkeren doe je gratis aan Thor Central.


Liever een andere wandeling binnen Limburg?


Veel plezier tijdens je beklimming en laat me weten wat je ervan vond!

Liefs,
TinaEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.