Mechelse Heide: wandelen en genieten van een divers landschap

Mechelse Heide: wandelen en genieten van een divers landschap

Wandelen door knisperende, vers gevallen bladeren, op zandgronden en langs bruine heidestruikjes. Bestaat er een intenser herfstgevoel? De Mechelse Heide, onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen, is een natuurgebied dat op je bucket list zou moeten staan als je op zoek bent naar een gevarieerd landschap, mooie panorama’s en gevoelige temperatuurverschillen. Een ideale plek om al je zintuigen te stimuleren.


De start van je wandeling

Aan de toegangspoort van de Mechelse Heide kan je (overdekt) alle wandellussen bekijken uit de omgeving. Er zijn er in totaal 7 die vanaf dit punt vertrekken en gaan van 3 tot 8,5 kilometer. Ik koos voor de rode wandellus van 7,2 kilometer.


Wat kwam ik onderweg tegen tijdens deze wandeling? En welk gevoel mocht ik hier ervaren?


Temperatuurverschillen tussen de bomen

Het werd vijftien graden op deze warme herfstdag in november. Mijn jas zou niet nodig te zijn, althans dat dacht ik, toen ik begon aan deze mooie wandeling.

Ik liet me leiden langs de hoge bomen in een overwegend schaduwrijk gebied maar af en toe verraste de zon mij met haar scherpe namiddagstralen. De variatie van het natuurgebied is merkbaar wanneer het bospad overgaat op zandgrond. Ik werd overvallen door een koud gevoel want het zand is als een spons dat de temperatuur vasthoudt. Toch liet ik mijn jas steevast uit om de frisheid te omarmen en te genieten van de verandering.


Een herfstgevoel dankzij de heide

De bloei van de heide is op zijn eind maar niet getreurd. Er wordt plaats gemaakt in het landschap voor mooie paddenstoelen. Ik had het geluk die dag enkele prachtige vliegenzwammen te fotograferen.

Van half augustus tot midden september komt de struikheide terug in bloei te staan en verandert het landschap in een paarse zee. Het is een van de mooiste periodes om vroeg in de ochtend te genieten van de stilte en de dauw die stilaan verdwijnt. Wanneer de zomer eraan komt ga ik deze route zeker en vast opnieuw wandelen om te genieten van een ander soort landschap en een flinke zoektocht. De zeldzame rode dopheide zou hier ook te vinden zijn dus ik ben zeer benieuwd naar haar zachtroze bloemen.


Panorama over het water

Aan het eind van de wandellus kom je iets meer heuvels tegen maar net die heuvels zorgen voor een verbluffend zicht aan het eind van je wandeling. Wanneer de zon ondergaat kan je hier genieten van een prachtig uitzicht en een warme gloed over de waterplas. De rust komt binnen en de dieren worden nieuwsgierig.


Het park van iedereen

Mijn wandeling begon met een gesprek met een man uit Opgrimbie, een deelgemeente van Maasmechelen. Hij vertelde me dat hij al jaren ‘naar ’t park‘ komt om te genieten van de natuur maar ook om te praten tegen mensen die zich openstellen voor een gesprek.

Toevallig was ik zo een passant die vriendelijk glimlachte en goedendag zei dus we begonnen te praten. Dankzij hem kwam ik te weten dat ik het hoogste punt van de Mechelse Heide nog niet bereikt had want dit ligt op de blauwe wandellus. Het voelde als een uitnodiging om nog eens terug te komen.

De benoeming van het Nationaal Park Hoge Kempen als ’t park kan alleen maar komen van iemand die zich echt vertrouwd voelt in deze omgeving en dat merkte ik ook tijdens ons gesprek. Het allermooiste dat onverwacht kan gebeuren is een spontane uitwisseling van elkaars enthousiasme en ervaring zonder elkaar te kennen. Daarom moet je naar de Mechelse Heide in ’t park gaan.

We deelden nog enkele gedachten en volgden ons pad terug naar huis.Praktisch: Nationaal Park Hoge Kempen en de Mechelse Heide

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een natuurgebied van 12 000 ha bos dat zich uitstrekt over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal in Belgisch-Limburg. De drie toegangspoorten van de Mechelse Heide liggen in Maasmechelen.

Toegangspoort 1

Dit blogbericht is geschreven na het wandelen van de rode lus, startend aan toegangspoort 1.


Toegankelijkheid

  • Het adres van de eerste toegangspoort is: Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen (open het adres via Google Maps).
  • Parking is voorzien aan toegangspoort 1 maar het kan er druk zijn.
  • Rolstoelgebruikers: Vanaf de parking leidt een verhard pad naar het Zandloperpad van 1,5 kilometer doorheen de voormalige zandgroeve.
  • Viervoeters: er zijn drie hondenlosloopzones aangelegd waarvan er twee vertrekken vanaf toegangspoort 1. Let erop dat ze niet achter wild rennen of andere wandelaars (of honden) hinderen.

Activiteiten

  • Wandelen: er zijn in totaal 7 wandellussen die gaan van 3 tot 8,5 kilometer.
  • Mountainbiken: in de Hoge Kempen kan je 160 kilometer aan mountainbikepaden berijden. Deze komen ook door de Mechelse Heide. Meer info vind je achter deze url.
  • Fietsen: Toegangspoort 1 kan je met de fiets bereiken via fietsknooppunt nummer 60. Daarnaast is er ook een uitgebreide fietslus van 33 kilometer rond het Nationaal Park Hoge Kempen.
  • Beestige Boelbos: voor de allerjongsten van de familie is er ook een uitgebreid speelterrein voorzien in het bos.


Mechelse Heide: Andere toegangspoorten

Via de andere toegangspoorten zijn er nog 5 extra wandellussen te volgen.

Veel plezier met het uitstippelen van jouw ideale wandeling!


De Mechelse Heide is de ideale plek om al je zintuigen te stimuleren dankzij het divers natuurlandschap.
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.