Het Vinne in Zoutleeuw vanaf Runkelen (10 km)

Het Vinne in Zoutleeuw vanaf Runkelen (10 km)

In mei 2021 kondigde Toerisme Sint-Truiden drie tijdelijke wandelingen aan van 7 tot 11 kilometer, uitgestippeld door Wandelclub Aviat. Dankzij de wandelclub ontdekte ik dat je vanaf Sint-Truiden op een mooie manier rond het Vinne kan wandelen. Op donderdag 13 mei trok ik mijn wandelschoenen aan en werd ik verrast door onbekende plekjes zoals de Wijngaardwandeling. De praktische details vind je onderaan dit blogbericht.


1. Start in het veld

Veldwegen
Open veld

Vanaf het ontmoetingscentrum wandel je eerst door de bebouwde kom, via de Ossenwegstraat en de Lindeweg. De bloeiende klaprozen sprongen meteen in het oog want ik had nog niet verwacht ze nu al te zien. Misschien omdat op dat moment de zomer ver weg leek te zijn door het regenweer en de aanhoudende wind.

Na een kort stukje wandelen door de veldwegen wandel je via een smalle weg, ingesloten door hoge bomen, richting het Wijngaardpad. Op een hete zomerdag zou dit het ideale moment zijn om af te koelen.


2. Het Wijngaardpad

Groene oase Runkelen
Wijngaardpad Runkelen, Zoutleeuw

Het Wijngaardpad is nog geen kilometer lang en gaat in een ommetje richting het Vinnemeer. Het valt meteen op hoe groen en hoe gevarieerd het hier is. Een genot voor je ogen én oren want de vogels zingen uit volle borst.

Langs het Wijngaardpad kom je, misschien tegen alle verwachtingen in, geen wijngaarden tegen. Omdat het pad zo smal is, kan het duiden op een oud gebruik als drijfweg voor vee in de 2de helft van de 19de eeuw. Meer informatie vind je op de website van Regionaal Landschap Zuid-Hageland.


3. Het Vinne en het herstel van het Vinnemeer

Meer Het Vinne
Vinne Zoutleeuw
Natuurdomein Het Vinne Zoutleeuw

Het Wijngaardpad komt uit op de parking van natuurgebied Het Vinne waar je in een lus rond het water kan wandelen.

Het Vinne, een natuurgebied van 130 ha in Vlaams-Brabant, heeft het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Typerend zijn de slingerende knuppelpaden over het water en de grote vogelpopulatie. Rondom het meer zijn enkele vogelkijkhutten gebouwd zodat je ten volle kan genieten van het leven en de activiteit van de verschillende vogelsoorten. Onderweg kwam ik een ooievaar, enkele waterhoenen en ganzen tegen.

In augustus 2019 startten de werken aan het Vinnemeer. Omdat een daling van de waterkwaliteit werd vastgesteld was een sanering van de bodem nodig zodat de biodiversiteit van het Vinnemeer op lange termijn behouden blijft. Het domein blijft toegankelijk voor bezoekers maar is, afhankelijk van de beheerswerken, moeilijk bereikbaar.


4. Wandeling over het geplaveide pad

Op de terugweg wandel je langs een waterloop en later ook op een geplaveid pad. Het landbouwleven is voelbaar aanwezig met op de achtergrond de kerktoren van Runkelen. Het is heerlijk om hier tot rust te komen.


Wandelgenot: het geluid van de kwakende, krijsende en zingende vogels onderweg

Mijn ultiem wandelgenot waren de vogels onderweg omdat ze een perfecte weerspiegeling vormden van mijn dagelijks leven. Zo chaotisch als het eraan toeging, voel ik me regelmatig op één dag. De vogels zongen in de bomen. Kwaakten op het meer. En krijsten in de lucht. Het mooie aan de momentopnames in de natuur is dat ze vaak een gevoel benadrukken, weerspiegelen of net verklaren. Zonder dat je je hier eigenlijk bewust naar op zoek was.


Praktisch

De wandeling

De wandeling starten aan het ontmoetingscentrum “Den Andries” in Runkelen. Er is voldoende parking aan het ontmoetingscentrum maar ook aan de Sint-Andreaskerk, links van het ontmoetingscentrum.

Omdat de bewegwijzering van Wandelclub Aviat niet meer zichtbaar is, deel ik de route die ik via Strava heb opgenomen.


Provinciedomein Het Vinne

  • Parkeerplaats: is voorzien, vlak aan het Provinciedomein.
  • Wandelen: er zijn vier uitgestippelde natuurwandelingen door het domein.
    Op de website van Natuurpunt kan je de wandelingen downloaden.
  • Eten en drinken: in bistro Het Vinne kan je terecht voor een hapje en een drankje.

Niet vergeten

  • Een verrekijker, want al die mooie vogels wil je ook van dichtbij kunnen bewonderen.
  • Een zonnebril, want je wandelt hoofdzakelijk in een niet-bosrijke omgeving.
  • Wandelschoenen, want laarzen zijn niet nodig tenzij je écht van plan bent om in het water te stappen.

Een fijn weekend,
Tina


Liever een andere wandelroute? Dat kan!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.