Tijdelijke wandeling van 10km: vanaf Runkelen in een lus rond het Vinne

Tijdelijke wandeling van 10km: vanaf Runkelen in een lus rond het Vinne

Begin vorige week kondigde Toerisme Sint-Truiden drie tijdelijke wandelingen aan van 7 tot 11 kilometer, uitgestippeld door Wandelclub Aviat. Voor een nieuwe wandelroute ben ik altijd te vinden dus mijn plannen voor het verlengd weekend van Hemelvaartsdag stonden snel vast. Op donderdag 13 mei trok ik mijn wandelschoenen aan en vertrok ik aan het ontmoetingscentrum, Den Andries, in Runkelen. Ik koos voor de lus van 10 kilometer rond het Vinne in Zoutleeuw. Wat me die dag verraste in het landschap, lees je in dit blogbericht.


1. De klaprozen in het veld

Veldwegen
Open veld

Vanaf het ontmoetingscentrum wandel je eerst door de bebouwde kom, via de Ossenwegstraat en de Lindeweg. Je volgt de oranje pijlen van Wandelclub Aviat en komt na enkele honderden meters terecht op open veldwegen. De bloeiende klaprozen sprongen meteen in het oog want ik had nog niet verwacht ze nu te zien. Misschien omdat de zomer nog zo ver weg lijkt te zijn door het regenweer en de aanhoudende wind?

Na een kort stukje wandelen door de veldwegen wandel je via een smalle weg, ingesloten door hoge bomen, richting het Wijngaardpad. Op een hete zomerdag zou dit het ideale moment zijn om af te koelen.


2. Het Wijngaardpad

Groene oase Runkelen
Wijngaardpad Runkelen, Zoutleeuw

Het Wijngaardpad is een kilometer lang en gaat in een ommetje richting het Vinnemeer. Het valt meteen op hoe groen en hoe gevarieerd het hier is. Een genot voor je ogen én oren want de vogels zingen uit volle borst mee, onderweg.

Langs het Wijngaardpad kom je, misschien tegen alle verwachtingen in, geen wijngaarden tegen. De naam komt van de plaatsnaam “Wijgaerdveld”. Meer info over het Wijngaardpad vind je in een mooie pdf op de website van Wandelnetwerk Getevallei.


3. Het Vinne en het herstel van het Vinnemeer

Meer Het Vinne
Vinne Zoutleeuw
Natuurdomein Het Vinne Zoutleeuw

Het Wijngaardpad komt uit op de parking van natuurgebied Het Vinne. Vervolgens geven de pijlen de richting aan tot het binnenmeer, waarna je in een lus rond en over het water wandelt.

Het Vinne, een natuurgebied van 130 ha in Vlaams-Brabant, heeft het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Typerend zijn de slingerende knuppelpaden over het water en de grote vogelpopulatie. Rondom het meer zijn enkele vogelkijkhutten gebouwd zodat je ten volle kan genieten van het leven en de activiteit van de verschillende vogelsoorten. Onderweg kwam ik een ooievaar, enkele waterhoenen en ganzen tegen.

In augustus 2019 startten werken aan het Vinnemeer. Omdat een daling van de waterkwaliteit werd vastgesteld was een sanering van de bodem nodig zodat de biodiversiteit van het Vinnemeer op lange termijn behouden blijft. De website van Vlaams-Brabant publiceert af en toe een update over de werken. Het domein blijft dus toegankelijk voor bezoekers.


4. Wandeling over het geplaveide pad

Op de terugweg wandel je langs een waterloop en later ook op een geplaveid pad. Het landbouwleven is voelbaar aanwezig met op de achtergrond de kerktoren van Runkelen. Het is heerlijk om hier tot rust te komen.


Wandelgenot: het geluid van de kwakende, krijsende en zingende vogels onderweg

Mijn ultiem wandelgenot waren de vogels onderweg omdat ze een perfecte weerspiegeling vormden van mijn dagelijks leven. Zo chaotisch als het eraan toeging, voel ik me regelmatig op één dag. De vogels zongen in de bomen. Kwaakten op het meer. En krijsten in de lucht. Het mooie aan de momentopnames in de natuur is dat ze vaak een gevoel benadrukken, weerspiegelen of net verklaren. Zonder dat je je hier eigenlijk bewust naar op zoek was.


Praktisch

De wandelroute

De wandelroutes starten aan het ontmoetingscentrum “Den Andries” in Runkelen. Er is voldoende parking aan het ontmoetingscentrum maar ook aan de Sint-Andreaskerk, links van het ontmoetingscentrum.

In totaal zijn er drie routes te bewandelen tot en met 30 mei. Hopelijk gaat het weerbericht stilaan de positieve, zonnige richting uit!

 • Lus A van 10 kilometer rond het Vinne
 • Lus B van 11 kilometer door Runkelen en Metsteren
  Deze wandelroute komt ook langs een heel mooi vijvertje en is de volgende route die ik wil bewandelen
 • Lus C van 7 kilometer tot het Vinne

Alle informatie over de wandelroutes vind je terug op de website van Aviat.


Provinciedomein Het Vinne

 • Parkeerplaats: is voorzien, vlak aan het Provinciedomein.
 • Wandelen: er zijn vier uitgestippelde natuurwandelingen door het domein.
  Op de website van Natuurpunt kan je de wandelingen downloaden.
 • Eten en drinken: in bistro Het Vinne kan je terecht voor een hapje en een drankje.

Niet vergeten

 • Een verrekijker, want al die mooie vogels wil je ook van dichtbij kunnen bewonderen.
 • Een zonnebril, want je wandelt hoofdzakelijk in een niet-bosrijke omgeving.
 • Wandelschoenen, want laarzen zijn niet nodig tenzij je écht van plan bent om in het water te stappen.

Alvast een fijn (verlengd) weekend,
Tina


Liever een andere wandelroute? Dat kan!Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.