Fruitvalleiwandeling in Sint-Truiden: langs de fruitbomen en mooie picknickplekjes (2 tot 11 km)

Fruitvalleiwandeling in Sint-Truiden: langs de fruitbomen en mooie picknickplekjes (2 tot 11 km)

In april 2020 overheerste een periode dat we ons van de overheid niet mochten verplaatsen met de auto voor niet-essentiële zaken. Als natuurliefhebber zocht ik daarom de fiets- en wandelplekjes op dichtbij huis en zo kwam ik op de fruitvalleiwandeling in Sint-Truiden.


Wat kom je allemaal tegen tijdens de fruitvalleiwandeling?

In totaal zijn er drie wandellussen en afhankelijk van je gekozen afstand kom je langs een mooie vijver, oude boomstamgaarden, tal van picknickplekjes en enkele leuke bezienswaardigheden. De beelden die ik maakte van de fruitbomen leverden een mooi resultaat op want de maand april is in Haspengouw het hoogtepunt voor de bloesembloei en dat liet ik, ondanks de lockdown, niet zomaar aan me voorbij gaan.

Fruitvalleiwandeling Sint-Truiden
Fruitvalleiwandeling Sint-Truiden

Bezienswaardigheden tijdens de fruitvalleiwandeling

De streek Haspengouw staat uiteraard bekend omwille van de fruitteelt maar op de langste wandelroute ontdek je nog meer hotspots:

 • De Stayenmolen: een 16de eeuwse graanmolen gelegen in de Molenbeek.
 • Brouwerij Wilderen: ideaal voor een terrasje met een heerlijk zoete gin-tonic (de Wilderen gin met de Fever-Tree elderflower tonic is mijn favoriet).
 • Wachtbekken van Maasrode: in tijden van wateroverlast kan dit overstromingsgebied zo’n 35000 m³ water bufferen. De grond is heel vruchtbaar en in de zomer zouden er blijkbaar schapen grazen. Tijd dus om nog eens op wandel te gaan!
Fruitvalleiwandeling Sint-Truiden

Een reuze rustbank aan het water

Parallel met de Halmaalweg stroomt de Molenbeek die uitloopt in de Logebeek. Achter de Molenbeek zie je op Google Maps een plas water (zonder naam) en dat onbekend stukje werd meteen een aangename verrassing! Via een smal pad wandel je voor een stukje over en langs het water waarna je kan uitrusten op een grote ligbank. De ligbank staat op mijn lijstje als een van mijn ‘to rust‘ plekjes. Aangezien we meer in de buurt zullen blijven tijdens onze vakantie, kan ik er maar beter meteen werk van maken mijn boek uit te lezen… Daar op die reuze rustbank. 🙂


Ontdek een andere wandelingen in Zuid-Limburg


Praktisch: de wandelroute

 • Bereikbaarheid? Je start aan de achterkant van het station van Sint-Truiden (zie foto onderaan dit blogpericht ter referentie). Er is er meer dan voldoende parkeerplaats en momenteel worden deze parkeerplekken gratis ter beschikking gesteld. Adres: Boomgaardenstraat 26, 3800 Sint-Truiden.
 • Wandelroute? Mijn wandelverslag gaat over de langste route van 11 kilometer maar je kan ook kiezen voor een kortere route van:
  – blauwe route van 2,7 kilometer
  – oranje route van 7 kilometer
  – rode route van 11,3 kilometer.
 • Infofiche: Stad Sint-Truiden stelt een informatieve PDF ter beschikking waar je de picknickplekjes en leuke bezienswaardigheden op kan aflezen. Zo kan je je voorbereidingen alvast treffen!

Veel wandelplezier.
Liefs,
Tina1 thought on “Fruitvalleiwandeling in Sint-Truiden: langs de fruitbomen en mooie picknickplekjes (2 tot 11 km)”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.