In den Brand in Hechtel-Eksel: wandel langs landduinen en naaldbomen (1 tot 5,5 km)

In den Brand in Hechtel-Eksel: wandel langs landduinen en naaldbomen (1 tot 5,5 km)

Januari 2020. Op het moment dat ik op ontdekking was in het wandelgebied In den Brand, trok de sneeuw net weg uit Limburg. Het was speciaal. Wat overbleef van een wit landschap stak af tegen een grote zandoppervlakte onder een blauwe hemel. Langzaam maar zeker lieten de sneeuwvlokken de bomen los wanneer de zon de takken raakte. Ik genoot van een mooi lichtspel tijdens een rustige wandeling langs grote naaldbomen en hoge landduinen. In den Brand heeft ideale wandelroutes als je niet naar de zee wil rijden. Al moet je het zeewater hier wel missen.


Vanwaar komt de naam “In den Brand”?

Voor de tweede wereldoorlog was dit natuurgebied open en kon je de hoge landduinen duidelijk zien. De meeste naaldbomen die op de wandelroute liggen, werden later aangeplant om te gebruiken in de mijnen als brandhout. Vandaar de naam “In den Brand”.

In de winter van 2017 werd 8 hectare bos gekapt over een lengte van 800 meter zodat het natuurgebied terug in ere kon worden hersteld. De landduinen zijn terug zichtbaar en zeldzame dieren zoals de nachtzwaluw en de heivlinder kunnen hun weg terug vinden in een open landschap. Ook mossen en plantjes krijgen terug een kans om te groeien op het open zand.

Het landduinherstelproject is gerealiseerd door Regionaal Landschap Lage Kempen in samenwerking met de gemeente Hechtel-Eksel en door de financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos.


De natuur en haar omgeving

In den Brand maakt deel uit van Bosland, een natuurkern van 6000 hectare bos- en natuurgebied gelegen in het hart van Noord-Limburg. Een groot deel van de oppervlakte bestaat uit naaldbossen. Toch zorgen ook de landduinen, rivieren, heiden en graslanden voor een grote biodiversiteit. Niet alleen natuurliefhebbers- en wandelaars komen hier graag, ook voor kinderen is Bosland de ideale plek om te ravotten.


Wandelplezier: een magisch lichtspel onderweg

Op de wandelroute van 5,5 kilometer haalde ik die dag vooral mijn plezier uit het volgen van het licht dat door de bomen viel. Ik werd door de natuur geleid naar plekjes die er op het eerste zicht helemaal niet interessant uit zagen. Toch was ik verrast door de mooie details die in de spotlight stonden. De druppels, de scherpe randen van de bladeren en de kiempjes die zichtbaar werden.

De wandeling gaf me toen het gevoel dat ik meer mag open staan voor het onbekende. Nu is het nog steeds een les voor de eerste maand van het nieuwe jaar.


Praktisch: in den Brand

Wandelroutes

In totaal zijn er 3 wandelroutes die variëren van 2 tot 5,5 kilometer. Je kan ze raadplegen op de website van Wandelen in Limburg maar je kan ook een overzichtskaart of wandelkaart kopen via de webshop. Handig als je toch zelf je wandeling via wandelknooppunten wil uitstippelen!

Een overzicht van de wandelroutes:

  • groen: 2 km
  • blauw: 4,4 km
  • rood: 5,6 km

Parkeren

Het startpunt is de Kamertstraat in Hechtel-Eksel, waar je een uitgebreide parkeerplaats hebt.

Horeca

Meteen aan de wandelroute zijn er geen eetgelegenheden, denk dus zeker aan je picknick onderweg! Als je vooraf of achteraf uit eten gaat, kan ik Brasserie De Meule aanraden, op 5 minuutjes rijden van het natuurgebied. De lasagne is er overheerlijk.

Andere troeven in Bosland?

  • Lommelse Sahara
  • Fietsen door de bomen in Pelt, fietsknooppunt 272
  • The Treehouse: vergaderen in het groen
  • Ingerichte speelbossen en kinderroutes
  • Mountainbike- en ruiterroutes

Liever een andere wandeling binnen Limburg?


Veel plezier tijdens jouw wandeling op een route van In den Brand.
Of ergens anders. 🙂

Liefs,
Tina1 thought on “In den Brand in Hechtel-Eksel: wandel langs landduinen en naaldbomen (1 tot 5,5 km)”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.