Handlettering: mijn eerste workshop in Amersfoort

Handlettering: mijn eerste workshop in Amersfoort

Eind vorige week trok ik voor een creatief weekendje me-time naar Nederland. In Amersfoort volgde ik op vrijdag een workshop “handlettering” en de dag nadien een workshop “watercolor leaves” in Utrecht. Misschien is het een spontane bevlieging, misschien blijf ik er wel in verder werken. Hoe dan ook: ik heb zin in wat anders. Iets dat niet achter een scherm te doen is.

Wat is handlettering?

Handlettering kan je herkennen aan handgeschreven quotes in verschillende stijlen: het maakt niet uit of één letter wat groter is dan de ander. Er zijn veel mensen die handlettering verwarren met kalligrafie waar je letterlijk ‘schoon schrijft’. Binnen handlettering heb je net dat tikkeltje meer vrijheid wat het voor mij zo leuk maakt. Buiten de regels gaan, wat kan er fout lopen?

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

Foto: het instructieboekje dat je na de workshop mee naar huis kreeg.

De workshop

De workshop handlettering werd gegeven door Leonie Haas. Een toffe, maar bescheiden, Nederlandse madame. Op vrijdagavond, 19 mei, heette ze iedereen welkom bij Dille & Kamille in Amersfoort. In totaal waren er +/- 13 mensen aanwezig en iedereen kwam uit een andere sector. Van IT tot leerkracht tot project manager uit België. Fijn, zo’n gevarieerde bende! Het programma duurde ongeveer 3u. Klinkt lang, maar eens je bezig bent vliegt de tijd! Tussen al het tekenen door kreeg je wat lekkers aangeboden zoals thee en koekjes. Wat heb ik allemaal geleerd? 

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

1. De basisregels

Eerst en vooral: de basisregels. Het is moeilijk om een nieuw terrein te betreden als je het niet kent. Zo kwam ik al snel te weten hoeveel hoogte het lichaam, de stok en het staartje van klassieke woorden innemen op je blad en wat de verhouding ‘zou moeten’ zijn. Je kan de verhoudingen ook volledig overboord gooien en illustratief te werk gaan. Daar ben ik ook wel fan van.

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

2. Compositie

Niet onbelangrijk is de compositie. Tijdens mijn lessen ‘beeld’ aan de Thomas More hogeschool leerde ik altijd dat je moet overdrijven. Om het contrast op je blad te vergroten, kan je je dus beter aan deze regel houden. Tijdens de workshop begonnen we met een basis banner in het midden van je blad waar je je letters rond tekende, met de richting mee. De foto hieronder omschrijft perfect wat ik bedoel.

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

3. Afwerking

Hetgeen waar je eigenlijk het eerst aan zou willen beginnen: de afwerking. Tijdens dit onderdeel leerden we hoe je je – toch nog witte blad – mooi kon opvullen. Enkele kleinere illustratief of tekstuele elementen doen al veel aan die witte ruimte. Functioneel hoeft je opvulling eigenlijk niet zozeer te zijn dus enkele eenvoudige stippen, strepen of driehoeken kunnen natuurlijk ook.

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

Dille en Kamille

Aan het eind van de workshop kreeg je ook de kans om nog even te shoppen in Dille en Kamille. Je kreeg zelfs 10% korting als je die avond wat kocht. Gelukkig heb ik me kunnen inhouden.

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

Handig: een starterskit

Leonie was ook zo behulpzaam om je ook een kleine starterskit mee te geven zodat je meteen op weg kan. Wat zit er allemaal in? 

  • Enveloppen met een bijpassend kaartje.
  • Enkele vormpjes waarmee je kan werken.
  • Een schriftje waarin je meteen je handgeschreven letters kan oefenen.
  • 2 sympathieke kaartjes.
  • En nog meer stationery paper.

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

Zin om ook aan de slag te gaan? Hou dan zeker haar agenda in het oog, want er volgen deze zomer nog 4 workshops. Wel in Nederland, maar dat geeft meteen een reden om er even op uit te trekken. Kostprijs: ongeveer € 50, alles inclusief.


Volgende blogpost: wat kan je allemaal zien in Amersfoort? Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.