Amersfoort: 5 redenen om de stad te bezoeken

Amersfoort: 5 redenen om de stad te bezoeken

Op aanraden van Jan Maarten, een vriend van me uit Nederland, beperkte mijn bezoek aan Amersfoort zich tot een namiddag. Het grootste deel van de stad krijg je op die tijd wel gezien.

Wat heb ik gezien op een namiddag?

Toen ik in het station van Amersfoort aankwam, wandelde ik meteen richting de Koppelpoort. Daar startte mijn wandelroute om de namiddag mee op te vullen!

1. De Koppelpoort

Deze authentieke poort werd in 1400 gebouwd als land- en waterpoort. Een klein onderdeel van de stadsmuur, maar met een grote betekenis. Hoe kon Amersfoort vroeger anders verdedigd worden tegen aanvallen?

Amersfoort, Nederland

Amersfoort, Nederland

Amersfoort, Nederland

Amersfoort, Nederland

Praktisch: bezoek

Je kan de Koppelpoort op afspraak bezoeken voor amper € 5. Tijdens de rondleiding ontdek je in een half uurtje al haar geheimen. De rondleiding heb ik zelf niet gedaan want ik vond de poort in zijn geheel mooi genoeg, zonder de geschiedenis in detail te kennen.

2. De Muurhuizen

Wanneer je onder de Koppelpoort door wandelt en aan het eind van het kanaal  naar links gaat, zie je meteen richtingaanwijzers die je sturen naar ‘De Muurhuizen’.

Amersfoort, Nederland

Foto: via dit kanaal ga je richting De Muurhuizen…

De Muurhuizen zijn vernoemd naar de huizen die op de fundamenten van de eerste stadsmuur zijn gebouwd. Bewust ‘eerste’ omdat de muur rond een economische bloeiperiode werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe muur. Het materiaal van de oude muur werd gebruikt om de nieuwe huizen mee te bouwen rond 1500, langs de lijn waar de stadsmuur had gestaan. Mooi toch, hoe oud in nieuw verwerkt wordt?

Amersfoort, Nederland

Amersfoort, Nederland

Amersfoort, Nederland

Amersfoort, Nederland

Amersfoort, Nederland

Amersfoort, Nederland

Amersfoort, Nederland

Wil je hier wonen? Begin dan maar snel wat meer te sparen want deze huizen zijn de duurste van Amersfoort. Ik begreep meteen waarom! Een wandeling door het straatje van De Muurhuizen geeft je het gevoel dat je een sprong terug in de tijd hebt gemaakt. Het is er enorm rustig en heel idyllisch ten opzichte van de drukke winkelstraat. Elke stad heeft wel een oud gedeelte, maar die van Amersfoort springt er toch met kop en schouders bovenuit.

“De duurste huizen” is vrij vaag hé. Kijk hier maar eens naar het prijskaartje voor een Muurhuis dat op dit moment te koop staat.

3. De Krommestraat

Amersfoort, Nederland, Krommestraat

Amersfoort, Nederland

De achterkant van de Krommestraat. Wandeling aan het water? Yes please! 

Na mijn wandeling rond De Muurhuizen kwam ik eerst terecht in de Langstraat. Eén centrale winkelstraat waar je Zara, H&M, Jack & Jones etc kan vinden. Fijner is de Krommestraat. Hier vind je de meer alternatieve design winkels en is het fijn om te snuisteren tussen alle mooie spulletjes. Bewaar je portemonnee vooral helemaal onderaan je handtas. Ver, ver weg.

4. Ontdek Mondriaan

Zelf ben ik niet zo voor het bezoeken van musea tijdens een citytrip maar tijdens mijn bezoek viel één bepaalde kunstenaar wel op: Piet Mondriaan. Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van de kunstenaar. Doet het geen belletje rinkelen? Rood, geel en blauw? Het onderstaande straatbeeld zegt waarschijnlijk “Ding Ding Ding”!

Amersfoort, Nederland

Voor € 10 kan je een toegangsticket voor het Mondriaanhuis kopen.

Hou jij wel van musea?

Dan is Amersfoort wel de place to be voor nog meer musea. Denk maar eens aan het ‘Flehite’, gelegen achter de Koppelpoort. Daar loopt momenteel een expositie over Gerard Gordijk. Deze Nederlandse kunstenaar verschilde in stijl, onderwerpen en opvattingen met de schilders die zich destijds aansloten bij deze kunststroming.

Een andere optie is de kunsthal “KADE” voor meer hedendaagse kunst en modernere tentoonstellingen.


Vier dat feestje in Stijl!

Wist je dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat de Nederlandse kunststroming ‘De Stijl’ werd opgericht? Dat moet gevierd worden! Niet alleen Amersfoort maar ook heel veel andere Nederlandse steden organiseren extra grote en kleine tentoonstellingen. Piet Mondriaan geeft het grote voorbeeld.


5. Leuke workshops

Workshop handlettering, Amersfoort, Leonie Haas

Niet alleen voor de stad, maar ook voor een creatieve workshop ‘handlettering’ bracht ik een bezoek aan Amersfoort. BenieuwdIn de Dille en Kamille kan je regelmatig workshops volgen.


FOTO’S

Eerlijk? Er gaat toch wel een afdrukje van één van mijn foto’s in huis komen te hangen.

Bekijk ze hier allemaal!


Praktische tip: combineer Utrecht en Amersfoort
Heb je het gevoel dat Amersfoort te klein voor je is om te bezoeken? Hou je liever van de grote wereldsteden? Voor amper € 4,50 reis je met de trein naar Utrecht. Denk er maar eens over na!


 3 thoughts on “Amersfoort: 5 redenen om de stad te bezoeken”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.