Verbazing tot in Jezersko

Verbazing tot in Jezersko

Ongeveer een maand geleden kwamen Stijn en ik aan in Slovenië voor een 10-daagse roadtrip. Eerlijk? Ik mis het.

Je komt er zoveel mooie gebergtes en natuur tegen. Dé hoofdreden waarom Slovenië dit jaar onze vakantiebestemming werd. Geen stad, geen strand. Nee, laat ons maar eens gaan hiken. Dat hiken maakte me niet altijd even gelukkig. Ik heb aan de rotsen geplakt voor een drupje water, met stenen gegooid en ook veel geroepen. Geroepen tegen niemand. Klinkt als een toffe vakantie, hé?

Toch heeft het hiken me op een positieve manier over mijn grens getrokken. Laten we beginnen bij het begin: in Jezersko, een bergvallei ten Noorden van Slovenië. 

Onderweg

Eens aangekomen in de luchthaven van Ljubljana (om 10u ’s ochtends), vertrokken we met de huurauto meteen richting Jezersko. De grootste charme van Jezersko is dat de locatie nog vrij onbekend is. Je komt er niet zoveel toeristen tegen zoals in Bled wat je bezoek heel fijn maakt aan het begin van je vakantie.

Onderweg vielen mijn ogen bijna uit mijn hoofd. Wat-een-prachtige-omgeving. Links bergen, rechts bergen, overal bergen. En we reden er recht op af!

On the road to Jezersko

On the road to Jezersko

Wat te doen in Jezersko?

In Jezersko kon je vroeger een gigantisch gletsjermeer bezichtigen, maar door een aardbeving in de 13de eeuw kreeg het water de kans om weg te vloeien. Helaas. In de 19de eeuw was er zelfs geen water meer. Ongeveer 50 jaar geleden legde de lokale bevolking een nieuw meer aan, ter nagedachtenis van het gletsjermeer. Uit het zicht betekent niet uit het hart en zo ontstond het “Planšarsko Jezero“.

Planšarsko Jezero, Jezersko Lake

Planšarsko Jezero, Jezersko Lake

Planšarsko Jezero, Jezersko Lake

Planšarsko Jezero, Jezersko Lake

Planšarsko Jezero, Jezersko Lake

Lunch aan het meer

Aan het meer kan je nu ook gezellig iets eten of drinken. Rond de middag besloten Stijn en ik om eens wat van de lokale keuken te proeven: Kransjka worst en een braadworst met zuurkool + broodkruim.

Planšarsko Jezero, Jezersko Lake

Planšarsko Jezero, Jezersko Lake, menu

Planšarsko Jezero, Jezersko Lake
Hoe vettiger, hoe prettiger?

Hiking trail

De Sloveense worsten werden een instant aanslag op onze maag waarna we besloten om alles eraf te wandelen rondom het meer en verder. Zo kwamen we op een hiking trail richting Ceska Koča.

Hiking Trail Jezersko

Hiking Trail Jezersko

Hiking Trail Jezersko

Hiking Trail Jezersko

Hiking Trail Jezersko

Aan de voet van de berg “Tovorna žičnica Na Češko kočo” stopten we omdat we toen toch al een volledige namiddag onderweg waren en ook niet meteen de juiste kleren aan hadden. Het was de moeite! Wolken maakten plaats voor zon en het zicht was adembenemend.

Hiking Trail Jezersko

Hiking Trail Jezersko

Eind van dag één

Na ons bezoek aan het meertje, een zware lunch en een hiking trail besloten we om richting onze AirBnB te gaan in Mojstrana voor de check-in. Missertje op dag 1? Het adres van de AirBnB is niet uniek en zo reden we dus een uur uit de richting. Oeps. Gelukkig was de host heel begripvol! Na de check-in hielden we een gezellige picknick tussen ons verblijf en de eerste supermarkt die open was.

Picknick onderweg naar Mojstrana

Picknick onderweg naar Mojstrana

De picknick werd meteen ook onze afsluiter van de dag want we waren al van 5u wakker voor onze vlucht via Wizzair. Charleroi? Goedkoop, maar niet altijd het beste plan.


Er zijn zoveel foto’s dat ik ze in mijn galerij heb moeten plaatsen! 


Praktisch: een huurauto voor 10 dagen via Europcar

Ongeveer een maand voor we vertrokken, boekten we een Volkswagen Up voor € 267 via Europcar. Dit bedrag is inclusief de verzekering, een onbeperkt aantal kilometers en het opgeven van een tweede bestuurder. Initieel hadden we een verzekering genomen die tot € 700 schade dekt, maar om echt full covered te zijn kwam er nog een meerkost bij van € 90, bovenop de € 267. Better safe than sorry dus deze meerkost namen we erbij. Standaard wordt er ook een security deposit bevroren op je VISA kaart. Voor ons was dit een bedrag van € 400. Vijfendertig euro per dag om te gaan en staan waar je wil? Met plezier. 1 thought on “Verbazing tot in Jezersko”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.