Hoogsensitiviteit: dikke zever of niet?

Hoogsensitiviteit: dikke zever of niet?

Vorige week ging ik naar een lezing van Fleur van Groningen. Ze is de huiscolumniste van Het Nieuwsblad, Psychologies Magazine en nog een stapeltje andere tijdschriften maar ook schrijfster van het boek “Leven zonder filter“. In haar boek deelt ze haar persoonlijke ervaring met hoogsensitiviteit en moedigt ze haar lezers aan om hun gevoelens te erkennen en erover te praten.

Een hoogsensitief persoon (HSP)?

Een HSP is iemand die gevoeliger is dan gemiddeld voor indrukken en prikkels van buitenaf. Elke hoogsensitieve persoon ervaart deze prikkels op zijn of haar eigen manier. Zo kan voor jou geluid snel irriteren terwijl dat voor iemand anders een onopgeruimde woonkamer is. Niet alleen prikkels van buitenaf maar ook je eigen gevoelens en gedachten kunnen een prikkel vormen.

Wat heb ik onthouden van de lezing?

De emmertjestheorie

Mensen hebben emmers en de een heeft er al wat meer dan de ander. Je kent de uitdrukking wel: “mijn emmer is vol“. Maar welke emmer? En vol met wat? Ik heb meerdere emmers: eentje voor drukte, eentje voor sociaal contact (dank u, me-time!), eentje voor rust en eentje voor verandering. Het is een kunst om al mijn emmers even vol te houden zodat ik niet overprikkeld geraak of tot een woest moment komt in een bepaalde situatie. Ik moet mezelf er vaak aan herinneren dat ik mijn rustemmer moet overgieten in mijn drukte emmer zodat de balans in evenwicht blijft want ik ga onbewust vaak over mijn grens.

Met sommige mensen botst het gewoon

Eén van mijn oorzaken van volle minder leuke emmertjes is dat ik goed wil zijn voor iedereen. Ik wil de vrede bewaren want iedereen is voor mij gelijk en ik zal mezelf ook eerder achteruit schuiven voor een ander. Het komt erop neer dat ik uit mezelf veel geef.

In het verleden ben ik al vaak met deze eigenschap geconfronteerd geweest, zowel op de werkvloer als in mijn vriendenkring. De mensen voor wie ik mezelf achteruit schoof hadden een narcistisch kantje en eigenlijk is dat niet slecht want deze personen zullen in de eerste plaats goed voor zichzelf zorgen, maar dus ook vooral nemen.

Het is positief wanneer het verhaal van geven en nemen in balans is maar soms komt die balans er nooit en levert het gewoon volle emmertjes op. 

Tina aan het werk. Bureau. Blog Solivagant

Het belang van intuïtie

Je hebt mensen die rationeel denken, maar je hebt ook mensen die afgaan op hun intuïtie. Ik behoor officieel tot die laatste groep en er zijn mensen die me daarvoor behoeden. 

Zo gaf ik eind vorig jaar mijn ontslag zonder ergens anders getekend te hebben. Het leverde vooral een gemengde reactie op. Ik werd voor gek en voor moedig verklaard maar jammer genoeg kreeg ik de stempel “moedig” minder vaak dan de stempel “gek” en dat trok ik me heel erg aan.

Uiteindelijk kon ik vrij snel bij een webburau beginnen dat al even bestaat en ongeveer 10 man telt. Mijn contract lag klaar en het materiaal kon besteld worden maar toch ging ik nog ergens anders op gesprek. Opnieuw kreeg ik die “gek” stempel want waarom nam ik alweer een risico? Dat kwam door mijn intuïtie.

Het tweede bedrijf waarvoor ik gekozen heb, Superlab, gaf me een vertrouwder gevoel ook al bestaat het bureau minder lang en zijn we met 5 in plaats van 10. Ik ben ook nog steeds heel dankbaar want ik heb, naar mijn gevoel, wel de juiste beslissing gemaakt. De energie die ik even verloren was heb ik weer terug en elke dag brengt iets nieuws. Moest ik toch fout zitten, dan kom ik er wel weer achter. 

Mild zijn

Tijdens de lezing had Fleur het over een situatie waarbij ze achter de bestelwagen van haar ex-vriend reed. Ze durfde er niet langs voorbij rijden, werd kwaad en verweet haarzelf tenslotte dat ze de bestelwagen nog achterna keek toen zij rechtsaf moest en de bestelwagen rechtdoor.

Wat zou jij doen als je beste vriendin aan het stuur zat en achter haar ex-vriend reed terwijl je naast haar zat? Zou je het haar ook verwijten dat ze er niet langs voorbij durft te rijden? Of de bestelwagen nakeek? Nee hè?

Tina aan het werk. Bureau. Blog Solivagant

Verplaats jezelf af en toe in die passagiersstoel en wees wat milder. Probeer wat minder boos te worden op jezelf. Aan het begin van mijn blogpost zei ik dat hoogsensitieve personen niet altijd gevoelig zijn aan de prikkels van buitenaf, maar soms ook aan eigen emoties. Aan jezelf durven geven betekent dat je die negatieve emmers toch weer even laat leeglopen.


Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik hoogsensitiviteit begrijp. 


Tina aan het werk. Bureau. Blog Solivagant

Denk ik dat ik hoogsensitief ben?

Nee. Absoluut niet. Ik ben een gevoeliger persoon maar daarom niet hoogsensitief.

 


Op Instagram

91% begrijpt hoogsensitiviteit. 9% vindt het dikke zever.

En jij?


Leven zonder filter: het boek

Het boek, leven zonder filter, heb ik nog niet gelezen dus daar kan ik helaas niet over oordelen. Misschien lees ik het later wel maar dat staat nu nog niet op mijn planning. Ik ben eigenlijk meer dan tevreden dat ik de hoogtepunten ontdekte tijdens haar lezing.


Fleur van Groningen te gast bij Gils en Gasten.1 thought on “Hoogsensitiviteit: dikke zever of niet?”

  • Ik ben een HSP’er en ik weet dat nog maar een jaar of 10. Had ik dat in mijn jeugd al geweten, het had de dingen zóveel makkelijker gemaakt. De emmer-metafoor zeul ik al anderhalf decennia mee 🙂 en is dus erg herkenbaar. Sinds de ontdekking van deze stempel lukt het me wel om het emmertje leger te houden. Of dat dacht ik toch, tot ik die burn-out kreeg. Het is nu pas – sinds HSP dankzij Fleur meer in de media komt – dat ik bedenk dat mijn HSP-zijn er waarschijnlijk héél veel mee te maken heeft dat ik die burn-out heb gekregen.
    Hoog tijd om nog eens wat meer erover te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *