Lopen: 80% wilskracht en 20% uithoudingsvermogen

Lopen: 80% wilskracht en 20% uithoudingsvermogen

Morgen is het zover: de 100km run voor Kom op Tegen Kanker. Mijn teamgenoten leggen samen 90km af en ik trek de eindsprint van 10km. Ben ik voorbereid? Niet zoals ik wil maar ik maak me er ook niet veel zorgen over. Lopen is voor mij 80% wilskracht en 20% uithoudingsvermogen. Vandaag vertel ik je meer over die tachtig procent wilskracht. 

Mijn motivatie om te lopen 

Lopen is voor mij dé manier om mijn gedachten op een rij te krijgen, mijn emoties uit te blazen en mezelf fysiek uit te dagen. Ik probeer alsmaar langer of sneller te lopen dan de keer voordien en dat is niet gemakkelijk. Toch slaag ik er vaak in, dankzij die tachtig procent. Waaruit put ik mijn wilskracht?

1. Mezelf pushen Mezelf motiveren

Moesten mijn gedachten kunnen spreken tijdens het lopen zou de monoloog ongeveer zo klinken:

Maar alé Tina ge zijt goed bezig, 500m stelt niets meer voor. Gaat ge nu al opgeven? De vorige keer hebt ge 7 km gedaan en da was al goed. Nog ietske verder nu. Hoe gaat ge aan de Sahara City Run meedoen binnenkort? Niet op deze manier hè? Aan het volgend verkeersbord moogt ge rustiger lopen maar nu nog niet.

Je kan al afleiden dat er een heel dunne lijn is tussen pushen en motiveren tijdens mijn loopsessies. Het pushen komt eerder uit een hoge verwachting en kan dus snel een negatieve invloed hebben. Na het lopen, wanneer ik met een flauwte op de zetel lig, besef ik pas dat ik teveel van mezelf heb geëist. Laten we ‘pushen’ dus maar schrappen en ‘motiveren’ behouden. Lopen moet gezond blijven, right?

2. Beats

Hoe associaal het ook is, lopen zonder muziek werkt voor mij niet. Mijn ‘running‘ playlist bestaat uit commerciële brol, vette beats van Charlotte de Witte en kwalitatieve blijvers uit de 90’s. What can I say? De bas zet mijn benen aan het werk.

3. Mijn omgeving

In mijn omgeving let ik op de mensen die sporten. Dat doet wel wat aan mijn motivatie want ik krijg zelf zin om te bewegen. Al loop ik, fiets ik naar het station of wandel ik enkele kilometers in het weekend. Het hoeft niet veel te zijn want elke beweging telt.

4. De juiste mindset

Vroeger vertrok ik vaak met de woorden ‘het is weer veel te lang geleden dat ik ben gaan lopen. Ik zal er nog eens tijd voor maken‘. Foute mindset. Het geeft een heel ander gevoel wanneer je vertrekt met de insteek dat je je gedachten wil verzetten of bijvoorbeeld van je boosheid af wil. Lopen moet je niet. Lopen wil je omdat…


Waarom wil jij net wel of niet lopen? 


Voor morgen: 3 dikke merci’s.

Een ‘dikke merci’ aan de sponsors van ons team. Zonder jullie waren we nooit aan die € 2500 geraakt. Mijn oven draaide op volle toeren want de huisgebakken cakes leverden € 565 op.

Een tweede ‘dikke merci’ aan de supporters die morgen komen opdagen in de kou om ons allemaal aan te moedigen. Waar kunnen jullie het best staan? Daarover informeert de organisatie van de 100km run op haar website.

Een laatste ‘dikke merci’ aan iedereen die heeft meegewerkt aan de organisatie van de 100km run want ik ben heel benieuwd naar morgen. Jij ook? Kom dan naar Campus Drie Eiken in Wilrijk of luister live naar Stubru van 12u tot 15u.

Wish me luck voor de 10(0)km run!
Tina

Statikbe. 10km run Kom op Tegen Kanker


Praktische info

Alle praktische info over het evenement kan je vinden op de website van de 100km run.Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.