De Sahara in Lommel: een wondermooi zandlandschap

De Sahara in Lommel: een wondermooi zandlandschap

Brandende temperaturen blijven aanhouden. Het groen grastapijt waar bijna elke Belg royaal voor spaart transformeerde al snel in een bruine plek en onze hoofden snakken naar meer schaduw of wind. Veel wind. Het bouwverlof is nog maar net begonnen dus de drukte aan de Belgische kust is onvermijdbaar. Een mooi alternatief in Noord-Limburg, en een van mijn favoriete plekjes, is de Sahara in Lommel.

Zand, water en bos

Sahara in Lommel, Limburg.

Sahara in Lommel, Limburg.

Sahara in Lommel, Limburg.Sahara in Lommel, Limburg.Sahara in Lommel, Limburg.De Sahara is ongeveer 193 hectare groot en bestaat uit naaldbossen, zandvlakten en een groot meer. Het resultaat van zandontginning tijdens de jaren 50 en 60. Het geluid van achter stokken zwemmende honden en kwakende zwanen, het gevoel van de middagzon op mijn huid en mijn voeten in het zand brengen me meer tot rust dan een lekker ruikend bos. Daarom heb ik ook eigenlijk geen foto’s van het naaldbos in Lommel. Ik loop er zo aan voorbij, toch zeker wanneer de zon op mij staat te wachten.

Als je niet zo een zonneklopper bent als ik, vormt het bos wel de ideale gelegenheid om een afkoelende wandeling te maken. De gekleurde wandelpaden gaan van 1 tot 12 kilometer en lopen door het Bosland. Een natuurgebied van 4500 hectaren groot dat deel uitmaakt van verschillende gemeenten. 

De wandelroutes

  • Bruin: verbindingsroute van 1km
  • Blauw: 2,9km
  • Oranje: 5,9km
  • Rood: 12km

Weg van de wereld

Sahara in Lommel, Limburg.De Sahara geeft me het gevoel dat ik alleen mag en kan verdrinken in gedachten. Met een boekje op het strand kan ik perfect ontspannen en geïnspireerd geraken, maar het tegenovergesteld heb ik ook al meegemaakt. Totaal uitgeput thuiskomen omdat ik de tijd heb om na te denken en mijn emoties hun vrije loop te laten gaan. In beide gevallen blijf het een perfecte dag want ik heb mezelf de tijd gegund om lekker mezelf te zijn.

High in the sky

Sahara in Lommel, Limburg.
Sahara in Lommel, Limburg.Sahara in Lommel, Limburg.Sahara in Lommel, Limburg.
Naast het geweldig horizontaal contact met de grond, kan je in Lommel ook van het uitzicht genieten op de uitkijktoren. De toren is 30m hoog en je kan onderweg tot drie keer stoppen. De ontwerpers van de toren haalden hun inspiratie uit het lijnenspel van de zandduinen in de Sahara. De gevel bestaat uit 3,5 kilometer touw dat een natuurlijke kleur en uitstraling heeft maar tegelijk ook soepel en zwaar is, waardoor het touw doorhangt. Door het touw afwisselend strak en los om de toren te wikkelen ontstaan de kenmerkende lijnen van de Sahara.

Eenmaal boven krijg je een panoramisch zicht over de Lommelse Sahara. De laatste keer bezocht ik de uitkijktoren met Frank, uit Hamont-Achel. Ook weer een reden om naar de Sahara gaan want Noord-Limburg blijft nog altijd een uur van Sint-Truiden. Helaas!


Praktisch

Wat is het adres? Is er parkeergelegenheid?

De Sahara
Sportveldenstraat 10
3920 Lommel
Hou je hond aan de leiband want je wandelt door een kwetsbaar gebied.
Parking: aan het congrescentrum en sportpark ‘De Soeverein’.

Is de Sahara geschikt voor kinderen?

Zeker weten!

Er is een uniek speelbos aan de zandvlakte van de Lommelse Sahara. Je vindt er twee wilgenhutten, een 25 meter lange tunnel, een stepping stone-pad, een natuurlijk speelveld en een ringwerp- en balspel. Wat verderop vind je ook twee picknickbanken. Meer hierover op de website van Bosland.

Route: volg de bruine verbindingsroute richting de Nieuwe Kopen tot aan de blauwe wandellus.

Sahara in Lommel, Limburg.

Zonnige groetjes!
TinaEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.