Domein Bovy in Heusden-Zolder: wandelen door het bos en de Wijers

Domein Bovy in Heusden-Zolder: wandelen door het bos en de Wijers

Heel typerend aan Domein Bovy zijn het bos en de Wijers, maar ook het geluid dat het Circuit van Zolder af en toe met zich meebrengt. Het heeft zijn charmes. 


Domein Bovy: een overzicht

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.

Wanneer je richting Domein Bovy rijdt vanaf Zonhoven zie je na het oversteken van een rotonde meteen aan de linkerkant het domein. Daarachter heb je een grote parking waar je je auto kwijt kan. Aan de ingang van Domein Bovy staat een infobord waar je een overzicht krijgt van alle wandelingen en specifieke info over de kinderwandeling die over het water loopt. In totaal zijn er 7 wandelingen waarvan 2 specifiek voor kinderen:

 • Paars (kleuterpad): 1,1km 
 • Martin de ijsvogel (kinderwandeling): 1,6km 
 • Groene route: 2,6km
 • Gele route: 4,5km
 • Blauwe route: 5,3km
 • Oranje route: 8,8km
 • Rode route: 11,8km

Stijn en ik kozen voor de rode wandeling die hoofdzakelijk door het bos loopt. Onderweg zijn er genoeg bankjes waar je even kan uitrusten en vooral genieten van de frisse lucht. We lieten ons ook verrassen door de Kluis van Bolderberg met een uitzicht op Kasteel Terlaemen, niet te verwarren met Kasteel Vogelsanck dat er in de buurt ligt. Aansluitend, na de rode wandeling, deden we ook nog een stukje van het kinderpad om over het water te kunnen wandelen bij zonsondergang.

De bossen

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.

De rode wandeling vertrekt op straat waarna je een smaller pad neemt richting het bos. We werden onbewust geconfronteerd met de geluiden van raceauto’s op het Circuit. Het heeft zijn charmes maar duurt (gelukkig) niet de hele wandeling. Aan het begin van je wandeling moet je enkele heuveltjes doen waarna het bos meteen plat wordt. Je wandelt over bredere paden omdat de fietsers hier ook hun weg kennen.


Uitzicht op het water

Na ongeveer de helft van je wandeling krijg je een mooi uitzicht op het water waar je ook even kan zitten.

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.

Kluis van Bolderberg

Omdat we de wandelkaart niet in detail bestudeerd hadden, was het een aangename verrassing om aan het eind aan de Kluis van Bolderberg en de kapel O.L. Vrouw van Loreto tegen te komen. De naam spreekt al voor zich. De eigenlijke kluis (toren) en de kapel werden door de eerste kluizenaar in 1673 gebouwd. Bovenop de berg staan ook 7 grote lindes als symbool voor ‘de 7 heerlijkheden‘. Dit kwam ik ook pas achteraf te weten want ik werd op de site meteen afgeleid door het prachtig zicht op de vijvers en het Kasteel van Terlaemen.

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.


Kinderwandeling met Martin de ijsvogel

Na twaalf kilometer wandelen besloten we om toch nog een klein stukje van de kinderwandeling te doen rondom het restaurant ‘De Winning’. De zon ging bijna onder en de wandeling over het water wou ik ook niet missen. Het mooie van de Wijers springt meteen in het oog.

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.

Domein Bovy. De Wijers. Heusden-Zolder, Limburg.


Fotoverslag van onze wandeling in Domein Bovy


Praktisch

 • Startpunt: Galgeneinde 22, 3550 Heusden-Zolder
 • Parking is gratis en voorzien.
 • Infoborden kom je tegen aan de ingang van het domein.
 • Beheer? Het natuurgebied in Bolderberg is in beheer van Limburgs Landschap VZW.
 • Iets eten of drinken kan je naar hartelust in een van de restaurants in de buurt. Wij kozen voor Bistro Bovy, een initiatief van de Winning. De Winning is een onderneming die begeleiding en kansen geeft aan personen met een arbeidsbeperking. Je kan dus een mooi initiatief steunen na een flinke wandeling! Het eten was eenvoudig en lekker maar ik voelde me een beetje vergeten aan tafel. De bediening had nog wat begeleiding nodig maar daar is de Winning dus volop mee bezig.

Ik kom zeker en vast nog eens terug naar dit natuurgebied!
Liefs.3 thoughts on “Domein Bovy in Heusden-Zolder: wandelen door het bos en de Wijers”

 • Mooie “reportage” en een dank je wel om ons “Bolderberg”-se natuurplekjes in de kijker te zetten, ze zijn absoluut een bezoekje (wandeling) waard.

  Doch één kleine opmerking. Je klaagt een beetje over “de bediening” in de Bistro Bovy op Domein Bovy.
  Doch vraag ik je aandacht hiervoor (en mogelijks een kleine rechtzetting in de tekst of opmerking hierbij geven) dat dit personeel, alhoewel er ook jobstudenten meewerken, hoofdzakelijk bestaat uit mensen tewerkgesteld door “De Winning” die gespecialiseerd zijn in het aanbieden/begeleiden/opleiden van mensen met beperkingen (zij het lichamelijk, verstandelijk, sociaal….)
  De Bistro Bovy is één van hun “horeca”-bedrijven waar zulke tewerkstelling plaats vindt. Het is dus heel goed mogelijk dat je bediend werd door (zeg maar) een minder-bedeelde, dewelke ik zeker ben wel degelijk heel goed zijn best deed.
  Ik stel je voor die tekstlijn te veranderen in … Het eten was eenvoudig maar lekker maar de bediening kon beter scoren. Je zag dat er mensen tewerk gesteld waren die begeleiding nodig hebben wat met “De Winning” hier wel bereikt wordt.
  (linkje naar de pagina’s van De Winning zou geappricieerd worden denk ik, bijvoorbeeld : http://www.dewinning.be/overons

  Niet dat je bovenstaande hoeft uit te voeren hoor, ik wou dit toch graag vragen en tevens toch even wijzen op je mogelijks
  vooroordeel betreffende de bediening.

  Kom zeker nog eens terug en geniet nogmaals van de natuur
  (al dan niet gevolgd door koninginnenhapje en./of een drankje)
  (en huidige maatregelen het toelaten, hopelijk snel…..)

  Met vriendelijke groetjes
  Marc Branders,
  (oud-onderhoudsman/dierenverzorger Domein Bovy)

  • Dag Marc, ja hé ik ga zeker nog eens terug naar Domein Bovy. Ik begrijp dat mijn reactie op de bediening in Bistro Bovy wat bruut kon overkomen en de aandacht niet gevestigd wordt op de werking van de Winning wat wel een mooi initiatief is. Ik heb daarom een toevoeging gedaan aan mijn tekst maar de ervaring dat ik me een beetje vergeten voelde kan ik niet zomaar weghalen. Mijn gevoel van die dag is zeker geen verdict voor de toekomst want het zou erg zijn als we telkens maar één kans krijgen. Toch? Hopelijk kunnen we snel weer terug op vrije voet naar zo’n mooie natuurgebieden. 🙂

   • Voortreffelijk. Je beschikt wel degelijk over een goede pen en schrijverstalenten, mooi opgelost…je grieven worden gelijk even toegelicht en uitgelegd (met referenties naar De Winning). Wordt geappreciëerd.
    Steeds welkom op het Domein Bovy en in de bredere regio. (zij het met de nodige distancing en in acht name van maatregelen 😀 .

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.