Beringen Mijnterril: wandel tot een van de mooiste uitzichten

Beringen Mijnterril: wandel tot een van de mooiste uitzichten

Ook tijdens de wintermaanden is het belangrijk dat je voldoende beweegt en van de koude maar frisse lucht geniet. Een van mijn favoriete plekjes om erop uit te trekken, dankzij het prachtig uitzicht, is de Mijnterril in Beringen. Voor een klim- en klauterparcours of een duik in het mijnverleden ben je op de mijnsite be-MINE ook aan het juiste adres. En neem die duik maar letterlijk ;-).


Start je wandeling

Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.

Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.
Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.
Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.
Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.

Afhankelijk van hoeveel kilometers je wil wandelen zijn er twee handige parkeerplaatsen. Voor een korte wandeling (de groene lus van 3,5km) parkeer je best aan het avonturenpark van be-MINE. Ben je klaar voor een langere wandeling van 6,5km? Dan parkeer je aan Terril 2 (via de Orgelwinningstraat) en volg je de rode lus.

Uiteraard koos ik voor de route van 6,5km die ik niet helemaal heb uitgewandeld. Omdat ik wou blijven genieten op de top van de berg en omdat ik foto’s wou maken. Twee geldige redenen om niet te doen wat de het informatieblad voorschrijft. 


Het overview effect

Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.

Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.

Enkele dagen geleden las ik een artikel in een oude Flow Magazine over het overview effect: Door je bekommernissen en problemen in een breder perspectief te plaatsen ga je beseffen dat ze eigenlijk maar weinig verschil maken vergeleken met andere dingen in de wereld. Blijkbaar kan je dat leren. Want ook ik maak van mijn mug maar al te graag een olifant.

Frank White, een ruimtefilosoof, heeft een boek geschreven over hoe astronauten de aarde vanuit de ruimte zien en wat voor een effect dit heeft. Blijkbaar maakt het hen bewuster en zorgzamer. In het dagdagelijks leven kan dit effect ook creëren. Het is heel simpel: door met aandacht te kijken naar vlaktes en open ruimtes sta je er bewust bij stil hoe groot de wereld is. Een reden om een namiddag op de terril te blijven plakken en te genieten van een prachtig uitzicht?


Over de terrils

Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.

Door steenkoolontginning ontstonden er hoge puinbergen: de terrils. Onbruikbare stenen werden gescheiden van de bruikbare steenkool waardoor het afval ophoopte. Na sluiting van de mijnen in 1989 werden de terrils bezaaid met kruiden en gewassen en kregen de bergen ook wandelpaden. Iets waar wij nu van kunnen nagenieten.


Eindig je wandeling

De top van de terril bevindt zich ongeveer 100 meter boven de plaatselijke omgeving waardoor de locatie een gegeerd plekje is bij zonsondergang. En daar kan ik van meespreken. Met een uitzicht op de woonkernen van Beringen-Mijn, Beverlo, Korspel en Stal, bleef ik kijken naar de zon die langzaam aan onder de horizon zakte.

Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.

 


Meer foto’s van de site
Of was het de cité?


be-MINE

Sinds 2009 is de mijnsite van Beringen herbestemd als toeristisch-recreatief project onder de naam be-MINE. Naast het mijnmuseum en erfgoed als toeristische trekker, zijn er heel wat sportieve mogelijkheden. Op de site vind je zwembaden, de eerste indoor duiktoren (TODI), een klimcentrum, een avonturenberg met een mountainbikepiste maar ook een winkelboulevard. Attracties die zowel tijdens de winter als tijdens de zomer een bezoek waard zijn. Go for it!


Praktisch

  • Parking: via be-MINE (P1) of de Orgelwinningstraat (P2)
  • Openingstijden: tussen een half uur voor zonsopgang en een half uur na zonsondergang.
  • Prijs: de toegang is gratis.

En nu maar hopen dat de zon snel terug schijnt,
maar laat dat je niet tegenhouden om een frisse neus te halen!

Beringen Terril. BE-Mine. Wandelen in Limburg.2 thoughts on “Beringen Mijnterril: wandel tot een van de mooiste uitzichten”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.