Wandeling: De Heuvelse Heide in Lommel

Wandeling: De Heuvelse Heide in Lommel

Woensdag komt er opnieuw een officiële feestdag aan waarbij de temperatuur zou stijgen naar 27 graden. Ideaal weer om erop uit te trekken! In Lommel kan je een heel gevarieerde wandeling maken van 3 tot 9 kilometer: de Heuvelse Heide. Je wandelt door de verkoelende naaldbossen, een klein heidegebied en langs een gezellige jachthaven. Als kers op de taart rust je uit aan de waterplas.


De wandelroute: Heuvelse Heide

De wandeling loopt in een lus en start aan de jachthaven “De Meerpaal“. Wanneer je met je rug naar de brasserie staat en je gaat naar links, dan kom je het snelst aan de waterplas. Start je langs rechts, dan wandel je eerst door de bossen. Volg de route via mijn foto’s hieronder.

 

1. Langs het kanaal

Hanne, mijn beste vriendin, en ik begonnen aan de 9 kilometer langs rechts. Je wandelt voor een stuk langs de jachthaven waar enkele gezinnen hun thuisbasis hebben. Barbequen naast de boot of zonnebaden op de boot was precies een ware trend hier! Eens je de jachthaven gepasseerd bent, wandel je langs het kanaal van Bocholt waar ook een fietsroute loopt. Opletten dus voor fietsers! 

Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.

Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.


2. Door de naaldbossen

Al snel staat er een richtingaanwijzer op je pad om het bos in te gaan en daar waren ze plots: kleine heuveltjes. Krijgt de wandeling daarom de naam ‘Heuvelse’ heide? Wie weet. De wandeling is aan het begin even stevig maar dat blijft niet duren. Na een tijdje wandel je terug op een vlak pad.

Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.

Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.


3. Door de heide

Wandel je uit het bos, dan kom je aan een klein heidegebied. Wat me blijft verbazen: de droogte. Alles voelde zo ongelofelijk dor aan: de grond, de planten en zelfs de lucht. Over het algemeen ben ik niet blij met zo’n dagen als vandaag waarbij de wolken lijken open te scheuren maar we hebben ze gewoon nodig. Het heidegebied is lang niet zo groot als de Teut in Zonhoven, maar het deed me er wel aan denken. Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.

Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.


4. Meer naaldbossen

Eens je rond de heide bent gewandeld, kom je via een maïsveld terug in het bos terecht en daar werden we weeral met onze neus op de feiten gedrukt: waar water is, kleurt het bos wel groen. Het bos loopt rond de waterplas dus af en toe kan je van het pad af gaan om te genieten van het uitzicht over het water.

Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.

Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.


5. Langs de waterplas

Tot slot word je beloond met een klein paradijs. Doet het zicht je niet denken aan een of ander tropisch eiland? Eigenlijk wel hé. Ook al voel je de drang om af te koelen, zwemmen mag hier niet. De waterplas is ontstaan door zandontginning waardoor je eigenlijk geen kans hebt om rustig ‘het diepe ‘ in te gaan. Je wandelt recht omlaag in een diepe put wat erg gevaarlijk is als je je hier niet aan verwacht.

De harde realiteit van deze zomer is ook dat er al een aantal bezoekers in onze mooie plassen zijn verdronken. Hoe aanlokkelijk het paradijs ook roept, laat je er niet door verleiden. Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.


6. Terug aan de jachthaven, De Meerpaal

Eens terug aan de jachthaven, kan je nog lekker nagenieten met een drankje of een hapje met zicht op de jachthaven. Een ideale afsluiter als je ’t mij vraagt!

Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.


Praktisch

 • De parking aan de Meerpaal is voor klanten maar een paar meter voor de Meerpaal werd ook een tijdelijke parking geopend.
  Adres: Boskantstraat 60, 3920 Lommel
 • Openingsuren tijdens de zomervakantie: van dinsdag tot en met zondag vanaf 10u tot het volk weg is. Op maandag vanaf 12u.
  Vanaf september zijn er andere openingsuren. Raadpleeg ze hier op de website.
 • Er zijn verschillende wandelroutes
  – Groen: 2.9 kilometer
  – Oranje: 7 kilometer
  – Rood: 9 kilometer

Un petit coin de paradis


Oproep: rij rustig de parking op!

Want heel af en toe kom je konijntjes tegen. 🙂
Veel plezier!

Heuvelse Heide. Wandeling in Lommel, Limburg.3 thoughts on “Wandeling: De Heuvelse Heide in Lommel”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.