Klankenbos in Pelt: indrukwekkende geluiden en opmerkelijke stilte

Klankenbos in Pelt: indrukwekkende geluiden en opmerkelijke stilte

Indrukwekkende geluiden en opmerkelijke stilte. Twee tegenstrijdigheden waar je naar kan luisteren in Klankenbos in Pelt. Vorige week bracht ik een bezoek en ik werd verrast.


Klankenbos: een overzicht

Klankenbos overzicht. Pelt.

Klankenbos ligt aan het Provinciaal Domein Dommelhof, restaurant Oud Dommelhof en Musica, het Impulscentrum voor Muziek in Pelt. Je kan er (gratis) parkeren.

Op de weg richting Dommelhof zie je een infobord met een uitgetekende route door het bos. Er is geen specifieke wandelroute die je kan volgen via aangegeven bordjes of kleurcodes en daarom is het net zo een mooie ontdekkingstocht van geluiden, maar ook van wegen. Je kiest helemaal zelf waar je naartoe gaat.

De installaties

Verbonden door muziek. Klankenbos. Pelt. Installatie.
Hoorn klankenbos Pelt.
Klankenbos. Pelt.

Er zijn meer dan 18 fysieke en virtuele installaties te ontdekken in Klankenbos. De een al wat indrukwekkender dan de ander. Op een infobord in de buurt van de installatie wordt een mooie omschrijving en meer uitleg over de kunstenaar gegeven. Je krijgt eveneens een luistersleutel, een mooi woord voor een tip, als je niet meteen weet waarop of hoe de installatie reageert.


Mijn verwondering

Wat verwonderde mij vandaag het meest?” – is de vraag die ik me altijd opnieuw stel aan het eind van mijn bezoekjes aan steden of de natuur.

Bos. Natuur. Landschap. Pelt.
Bos. Natuur. Landschap. Pelt.
Bos. Natuur. Landschap. Pelt.

Het is een vraag die ik meegenomen heb tijdens de blogwandelingen omdat het zo belangrijk is jezelf te blijven verrassen en die dagelijkse sleur te vermijden.


Wat mij het meest verwonderde aan Klankenbos is dat er aandacht wordt besteed aan geluiden en klanken, maar ook aan stilte. Want het is net zo belangrijk ook daar naar te luisteren.

In het midden van het bos staat een glazen ‘kubus‘ waar je gemakkelijk een paar uur in kan verdwijnen. Al dan niet in gedachten. De afwezigheid van geluid wijst de bezoeker op stilte en het bewust ervaren daarvan.

Tijdens de hoge temperaturen van 30°C kom je wel eerder in een sauna terecht maar het lijkt me een fijne ervaring om voort te zetten in de herfst of de winter. Om te verzinken in gedachten, een boekje uit te lezen of gewoon aandacht te besteden aan de omgeving rondom mij. Het bos blijft, ook al werd het enorm stil, indrukwekkend mooi.

Klankenbos. Pelt. Geluidsdichte installatie.

Geen geluiden. Wel meer beelden van Klankenbos.


Door enkel beelden te zien is het lastig om een idee te krijgen over de aanwezige geluiden en klanken. Daarom deel ik graag een afsluitende video met je!


Praktisch

  • Bereikbaarheid? Klankenbos ligt aan het Provinciaal Domein Dommelhof en kan je zo ingeven via Google Maps. Parkeren doe je aan het domein en dat is gratis.
  • Meer info? Klankenbos heeft ook een eigen website waar je meer info kan terugvinden over de installaties, rondleidingen, toekomstige evenementen en de operationele stand van de installaties.
  • Taalnazi’s? Normaal gezien zou ik “het” Klankenbos schrijven maar op de website staat overal “Klankenbos” zonder lidwoord. Vreemd hé?

Zijn er dan helemaal geen minpuntjes?
Jawel. Wat niet werd aangegeven op de website is dat er heel wat bomen gekapt werden vorige week (19 augustus 2019), en dat gaf meteen een ander beeld van het bos. Maar ik heb ervan genoten er te zijn!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.