Blogwandeling Bellevuebos: 3 redenen om in groep te wandelen

Blogwandeling Bellevuebos: 3 redenen om in groep te wandelen

De voorbije zondag deed ik weer mee met de Blogwandeling van Bernadet Wehenkel. Afspraak aan de parking van het Bellevuebos in Kortessem voor een wandeling van ongeveer acht kilometer. Het weer werd, zoals altijd, schitterend. Maar toen ik hoorde dat de wandelgroep tegenwoordig volzet kan geraken, overviel een naar gevoel me. Want ik ga toch wandelen om rust te vinden? Of ik mijn rust gevonden heb, lees je in dit blogbericht.

Praktische tips over de wandeling, de lunch nadien en de parking lees je aan het eind.


Het Bellevuebos

Het Bellevuebos ligt op de grens van de gemeenten Borgloon en Kortessem, 60 tot 87 meter boven de zeespiegel. Voor een mooi uitzicht of vergezicht ben je hier dus aan het juiste adres want het landschap is licht heuvelachtig. Vandaar dus ook de naam ‘Bellevue’. In totaal is het bos ongeveer 128 hectare groot, goed voor vijf tot acht kilometer wandelplezier. We starten aan het hutje van het Hemelspark, meteen achter de parking, waar ook allerlei speeltuigen voor kinderen staan. Ook wanneer het amper vijf graden is, worden ze goed gebruikt en dat was best plezant om te zien. Kinderen kennen geen temperaturen dus ze klagen er ook niet over zoals wij dat kunnen. Ze genieten gewoon van wat hun omgeving brengt. Koud of warm.


Wandelen in groep

Mijn eerste Blogwandeling in Kerniel was in maart 2018 en toen waren we met vijftien voltallig. Afgelopen zondag waren we met vijfentwintig. De wandelingen worden populairder en dat is helemaal terecht: er zit een goede organisatie achter, het is gezond, er wordt nadien altijd lekker gegeten en je krijgt de gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen.

Toen we die ochtend voltallig in groep aan het hutje stonden, bleef mijn naar gevoel toch even hangen. Iedereen kende wel iemand heel goed waardoor het vrij druk werd want er was veel geroezemoes. Dat gaf mij wel de tijd om te observeren wie er nu eigenlijk allemaal aanwezig was: jong en oud, mama’s en papa’s, ondernemers en studenten. Een heel gemengde groep! Wanneer het startschot gegeven werd merkte ik al snel dat ieder zijn of haar eigen tempo aanhield waardoor we wandelden over een totale lengte van 400 meter. Er was genoeg ruimte om individuele gesprekken aan te gaan en links en rechts een luisterend oor te leggen.


Achter de vraag “Wie ben jij?” kunnen zoveel antwoorden schuilen.
Hoeveel geef je eigenlijk prijs van jezelf?


Een open weg richting de bossen
Het Bellevue bos
Krakend ijs onder onze voeten.
Blauwe lucht, zoals altijd tijdens de blogwandeling.

Tijdens de gesprekken kwamen er voor mij drie hoofdredenen naar boven om meer in groep te wandelen dus hopelijk kan ik de volgende keer weer mee.


1. We ontmoeten elkaar op een unieke manier

Wanneer ik voor het eerst contact leg met iemand blijft de introductie van de ander en van mezelf het speciaalste moment van de hele babbel. Soms begin je eerst met het geven van je naam, soms is er eerst een heel gesprek waarbij je pas bij afscheid tot de conclusie komt dat je elkaars naam eigenlijk niet kent. De spontaniteit van dit laatste voorbeeld overheerste afgelopen zondag en dat gaf me heel veel energie.

Met sommige (nieuwe) wandelaars heb ik daardoor uitgebreide gesprekken gehad: over de positieve dingen die hen bezig houden in het leven, over het genot van de voormiddag in de zon en over hoe goed de zetel die namiddag gaat liggen dankzij deze wandeling. De gesprekken verliepen telkens anders doordat de groep zo gemengd was en dat maakte de ochtend best speciaal. E-mailadressen of Facebook profielen werden niet uitgewisseld die dag maar ik ben er zeker van dat ik deze medewandelaars opnieuw ga tegenkomen. 

2. Ik krijg de goesting om de zaken anders aan te pakken.

Soms vang ik maar één zin van een volledig gesprek op en is dat voldoende om zelf aan de slag te gaan. Ik hoorde maar kleine fracties van workshops die gepland moeten worden en de manier waarop, ideeën die borrelden of levensstijlen die we toch net iets anders willen aanpakken. Zonder er dieper op in te gaan bij deze persoon in kwestie denk je er zelf over na. Soms is het net dat sprankeltje dat je nodig hebt om de dingen waar jij mee bezig bent ook anders te willen aanpakken. Zelfs zonder dat je dat besefte toen je aan de wandeling begon.

3. Er is een gezamenlijk doel 

Onbewust hadden de wandelaars en ik samen al voorop een doel gesteld: we gaan voor gezond vandaag. De blogwandelingen zijn niet puur op sportiviteit gericht maar het is wel fijn om in groep voor die frisse neus en nieuwe zuurstof te gaan. Het houdt ons scherp en iedereen gaat ervoor.


Mijn rust had ik niet helemaal gevonden maar ik voelde me wel rustig.
Dat is ook goud waard op een zondag.
Liefs, Tina Praktisch

 • Parking (gratis): Hemelspark, Opeindestraat, 3840 Kortessem
  Er staat een houten bord vlakbij de inrit, achter een haag. Het is niet zo heel duidelijk aangegeven en het bord lijkt een onderdeel van de natuur te zijn dus je moet goed uit je doppen kijken!
 • Uit eten: Bed & Breakfast ‘De Pastorie‘ in Borgloon
  De Pastorie deed voor ons weer speciaal de deuren open en het eten was weer subliem. 
  Gerechtjes met linzen, gehakt, spinazie, bulgur en geitenkaas weten me altijd wel te smaken. Complimenten aan de chef!
 • WandelingVerborgen Moois‘.
  Er zijn twee wandelroutes maar Bernadet had ze aan elkaar geknoopt waardoor je tot één fantastisch lange wandeling komt. 
  – De gele lus: 3,8km
  – De rode lus: 5,6km

Veel plezier!


Speciale lunch in de Pastorie.

Tot slot: een knappe tegenligger op de terugweg richting de auto. 🙂


1 thought on “Blogwandeling Bellevuebos: 3 redenen om in groep te wandelen”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.