Renesse: vooral een schoon strand, maar toch ook zoveel meer.

Renesse: vooral een schoon strand, maar toch ook zoveel meer.

Afgelopen maand nam ik de tijd om het boek De Verloren Kinderen uit te lezen, de eerste roman deze zomer. Tijd om te lezen creëer ik wanneer ik niks wil doen en ook aan helemaal niks meer moet denken. Het strand is daarom ook mijn nummer één leeslocatie.

Renesse strand gaf me de ideale gelegenheid om op te schieten in het verhaal en ook wat bij te bruinen. Wat valt er daar nog allemaal te beleven?


Over de schoonheid van Renesse strand.

Renesse strand. Zeeland. Nederland.
Renesse strand. Zeeland. Nederland.
Renesse strand. Zeeland. Nederland.
Renesse strand. Zeeland. Nederland.
Renesse strand. Zeeland. Nederland.

Renesse ligt in het noorden van het eiland Schouwen-Duiveland. Het strand is ongeveer 17 kilometer lang en ligt vlakbij de duinen en mooie natuurgebieden.

In 2018 ontving Renesse voor de 20ste keer de Blauwe Vlag, een internationale milieuonderscheiding. De prijs wordt uitgereikt op basis van verschillende criteria: de kwaliteit van het zeewater, het aantal EHBO-posten en reddingsmateriaal, het aantal toiletten en vuilnisbakken en de schoonheid van het strand. De fierheid op de Blauwe Vlag was meteen te zien. Nergens lagen papiertjes of achtergebleven spullen van toeristen. De vuilbakken puilden ook niet uit wat mijn bezoek heel aangenaam maakte. Hadden we dat in België ook maar want begin juli werd ons ku(s)ttoeristengedrag meteen op de vingers getikt.


Renesse als klein vakantiedorpje

Renesse strand. Zeeland. Nederland.

Tijdens het laatste weekend van juni, net voor het hoogseizoen haar startschot geeft, vond ik dat Renesse als dorpskern toch wel erg toeristisch was. Het dorp bestaat uit een lange winkelstraat waar enkele kledingzaakjes, restaurantjes en gezellige terrasjes te vinden zijn. De prijs is zoals je kan verwachten van de kust: gemiddeld € 2,5 – € 3 voor een frisdrankje.

Wanneer de toeristen op kop lopen, ontbreekt het bij mij ook aan goesting om foto’s te maken. Het dorpje werd dus enkel in mijn geheugen opgeslaan.


De avondrust in beeld

Renesse strand. Zeeland. Nederland.
Renesse strand. Zeeland. Nederland.
Renesse strand. Zeeland. Nederland.

Een paar uurtjes voor de zon verdwijnt in de zee vind ik het strand het mooist. Er komt een warme gloed over de ruwe zandkorrels. De schelpen vinden hun weg naar huis. Het geluid van de golven en de meeuwen wordt net iets luider. De strandpaviljoenen lopen langzaam leeg. De drukte die wij als mens met ons meebrengen verdwijnt op de achtergrond. De rust van de natuur overheerst.


> Beelden van Renesse strand


Praktisch & weetjes

  • Gratis parking: P+R Renesse Transferium
    De parking P+R Renesse Transferium ligt net buiten Renesse centrum en is gratis. Er zijn 900 plekken beschikbaar. De P+R ligt op de Roelandsweg 11.
  • De Blauwe Vlag, internationale milieuonderscheiding
    Achter deze link vind je net iets meer info.
  • Huren van een fiets bij Fixabike
    Voor € 10 ben je al een dagje weg op een tweewieler! De zaak krijgt een 4.8/5 via Google Reviews en is gelegen op de Wilhelminaweg 6.

Vier uitstapjes vanaf Renesse

Eigenlijk heb ik (nog) niet veel kunnen ontdekken van Renesse omdat ik pas arriveerde op een zaterdag in de late namiddag. Zondag ging ik alweer naar huis maar ik heb toch enkele dingen gevonden die de moeite waard blijken te zijn. Voor mij een reden om nog een keer terug te gaan.

1. Vroongronden

Vroeger werden de duingebieden tussen Renesse en Burgh-Haamstede gebruikt om vee te laten grazen. Dat waren de zogenaamde Vroongronden. Nu vind je hier een open en hobbelig natuurgebied bestaande uit duinen, poelen (afhankelijk van de droogte) en natuurlijk moois.

2. Gadrabos

Het Gadrabos ligt op het grondgebied van een voormalige boerderij genaamd Geluk Aanwezig Door Rijke Arbeid. Je kan het Gadrabos vinden midden op de Voorgronden van Renesse. Wanneer je tussen de kale duinen staat zie je plots heel veel begroeiing en bomen. Moet een speciaal beeld geven, toch?

3. Jacobuskerk

De Jacobuskerk is een gotische kerk, gebouwd in de 16e eeuw. Eeuwen voordat de Jacobuskerk werd gebouwd, stond hier een Romaanse kerk. De ring van gebouwen rond de kerk werd langzaam uitgebreid waardoor Renesse een typisch ringdorp is.

4. Slot Moermond

Renesse heeft zelfs een kasteel, Slot Moermond. Het werd in de dertiende eeuw voor het eerst gebouwd maar door de eeuwen heen werd het slot regelmatig verwoest en opnieuw opgebouwd. Dat maakt het slot net zo bijzonder want het heeft verschillende gedeeltes die in verschillende periodes werden gebouwd.

Je komt dus echt niet alleen voor een schoon strand naar hier.
Er is nog zoveel meer te beleven.

Liefs, Tina.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.