Middelburg: historische herenhuizen met leuke namen

Middelburg: historische herenhuizen met leuke namen

Middelburg vormt een uitstekende uitvalsbasis om naar Renesse strand te gaan. Tijdens mijn verblijf kreeg ik maar niet genoeg van de stad want achter elke hoek was er wel iets moois te zien! Ik geef je vandaag drie redenen om Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, op je to-see list te zetten.

1. De herenhuizen hebben een naam.

In een tijd waar er al wel straatnamen waren, maar nog geen huisnummers, was een huisnaam een duidelijk oriëntatiepunt. Vandaag de dag zijn de huisnamen nog altijd zichtbaar in de straten van de stad.

Herenhuis. Middelburg. Zeeland. Nederland.

Van de 16de tot de 18de eeuw kregen de huizen namen die konden te maken hebben met het beroep van de eigenaar, de plaatsnaam waar hij vandaan komt of de bestemming van het pand. En dat levert tot vandaag nog steeds bijzondere historische verbanden op. Tijdens mijn bezoek aan Middelburg kwam ik te weten dat “De Sterre” in het jaar 1600 de naam van de lokale brouwerij was. Tijdens mijn wandeling door de straten kwam ik per toeval ook een huis tegen met een verwijzing naar de brouwerij waardoor ik mezelf alleen maar de vraag kon stellen: Zou de brouwer of een van de mede-eigenaars hier ooit gewoond hebben?

Verder kwam ik ook de Granaatappel, Het Zevende Zegel, Het Gouden Cruys en zoveel andere mooie namen tegen. Elk met zijn of haar eigen betekenis.


Huisnamen in combinatie met kleuren, metalen of verwerking in het huis waren niet ongewoon en dat maakt de huizen ook net zo bijzonder om naar te kijken.


2. Time to shop & time to eat

Waar concept store. Middelburg. Zeeland. Nederland.

Oorspronkelijk had ik het plan om een voormiddag in Middelburg te kuieren door de straten en in de namiddag naar zee te gaan. Onmogelijk, want Middelburg heeft de allerleukste shopadresjes.

  • Waar: hier vind je de allerleukste cadeaus waar eveneens een mooi verhaal achter zit. Je kan er terecht voor boeken, planten, food en decoratie. Voor mezelf kocht ik een boek en voor Stijn het bekende ‘Bammeltjesbier‘. Een biertje gebrouwd op basis van aardappelschillen of brood om verspilling tegen te gaan.
  • Inmiddels: Een jong ondernemingscollectief waar een koffiebar, winkel, kapsalon, expositieruimte, yogastudio, kantoor en fotostudio gevestigd zijn.
  • De Juf: voor de allerbeste taart, een gezellige ruimte (of terras) en een stevig kopje koffie moet je bij De Juf zijn. Ik ging voor een stukje worteltaart.

Er zijn er uiteraard nog meer maar concept stores en eet-adresjes te bezoeken maar dat laat ik over voor een volgende keer! Tip: wandel eens door de Sint Jansstraat en de Langeviele.


3. Zien & doen

Stiekem ben ik meer het type van: wandel maar gewoon door de stad en laat de sfeer op je afkomen. Wanneer ik in een nieuwe stad ben onderneem ik dus eigenlijk niet bijzonder veel. Toch deel ik graag enkele hotspots.

  • De twee leukste straatjes: er zijn prachtige historische panden te vinden in Middelburg. Ik viel vooral voor de herenhuizen, hoe kan het ook anders, we hebben er zelf een half jaar geleden eentje gekocht. De leukste straatjes zijn de De Kuiperspoort en De Spanjaardstraat.
  • Het Stadhuis: heeft een indrukwekkende Gothische stijl en mag je absoluut niet missen.
  • Wandelen langs het water: Middelburg wordt niet voor niets ‘klein Amsterdam’ genoemd. De grachtjes zorgen voor ultieme rust op drukke stadsdagen.
  • De Lange Jan: De Lange Jan is een toren met 207 treden. Vanaf de top heb je (op heldere dagen) een schitterend uitzicht over de stad en de rest van de streek.
  • Het Zeeuws Museum: wanneer het minder zonnig is zou ik een bezoek brengen aan het Zeeuws Museum. Je komt er meer te weten over de geschiedenis van Zeeland.
  • De Vleeshal: hier ben je op je plek als je meer interesse hebt in hedendaagse kunst.
Middelburg. Zeeland. Nederland.
Middelburg. Zeeland. Nederland.
Rusten langs het water.
Poëzie in het straatbeeld
Middelburg. Zeeland. Nederland.
De Lange Delft

Praktisch

In Middelburg verbleef ik in de Airbnb van Conny. Een Airbnb gericht naar solo travelers. Er zijn drie slaapkamers en de mogelijkheid op de gang om eten te bewaren in een kleine frigo of om wat op te warmen in de microgolf. Koffiezetapparaat included! De Airbnb ligt op wandel- of fietsafstand van de stad.

Parkeren kan je in een P+R op de Segeersingel, vlakbij het station. Er zijn ook voldoende betalende garages of plekken op de openbare weg. Een uitgebreid overzicht vind je op deze kaart.


Beelden van Middelburg


Middelburg heeft me aangenaam verrast en zou ik meteen opnieuw bezoeken wanneer ik een uitvalsbasis nodig heb om naar zee te gaan. Het is een jonge en hippe stad waar ongetwijfeld weer wat meer te zien is, tijdens mijn volgend bezoek.

Op naar de volgende stad!
Liefs, Tina.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.