Munsterbos in Bilzen: mijn eerste herfstfoto’s

Munsterbos in Bilzen: mijn eerste herfstfoto’s

De laatste tijd heb ik het enorm moeilijk met het tijdstip waarop het donker wordt want ik heb het gevoel dat ik continu onder een TL-buis zit of een andere vorm van kunstlicht. Dat maakt me echt verschrikkelijk moe en chagrijnig want de dag lijkt zo voorbij te zijn. Deel je dit gevoel ook?

Het mooie aan dit negatief verhaal is wel dat àls het dan eens mooi weer wordt, ik ook dubbel zo hard kan genieten van de buitenlucht en de zon. En zo trok ik er tijdens het verlengd weekend van 11/11 op uit, richting het Munsterbos in Bilzen. De grootste troef van het bos is toch wel het gevarieerd natuurgebied.


Munsterbos: facts & figures

Net omdat Bilzen op de grens van het zandig Kempens plateau en de vruchtbare leemstreek van Haspengouw ligt, is het landschap hier zo gevarieerd. Zonder dat ik het wist viel het me meteen op aan de verschillende kleuren en geuren die overheersten in het bos.

Herfst in het Munsterbos in Bilzen, Limburg, België.
Munsterbos, Bilzen.
Munsterbos blauwe route van 5km.
Zon valt door de bomen.

450 hectare aan oude eikenbossen, eiken-berkenbossen, moerasbossen, vijvers en graslanden zorgden die dag voor een mooie wandeltocht en ook mijn eerste herfstbeelden.


De twee blikvangers op de kortste route

1. De uitkijktoren

Bezoek Bilzen.
Foto: bezoekbilzen.be

Aan de rand van de vijver, en op de korte route, staat een uitkijktoren waarin je verschillende water- en moerasvogels kan observeren. De vijvers werden centraal in het Munsterbos (rond de 17de eeuw) aangelegd voor de visvangst.

De afwatering van het Munsterbos gebeurt via een aantal beken: de Elsterbeek, de Wilderbeek, de Zutendaalbeek, de Bezoensbeek en de Molenbeek. Het speciale aan deze laatste drie beken is dat ze vanaf het Kempens plateau stromen en helder, zuiver en voedselarm water brengen. Daar tegenover staat dat de beken vanuit Haspengouw voedselrijker zijn. De beken vloeien uiteindelijk samen in de Munsterbeek die op haar beurt weer naar de Demer stroomt.

2. Het verloren industrieterrein

Herfst in november in Limburg, België.
Aan het eind van deze weg kan je een kleine berg op wandelen richting het verloren industrieterrein.
Plateau van Bilzen.
Uitzicht in het bos. Bilzen.
Plateau van Bilzen.
Leemgrond in Bilzen. Mijnen.

De opgespoten zandvlakte van wel liefst dertig hectare werd oorspronkelijk gecreëerd om te gebruiken als industrieel terrein maar de plannen werden uiteindelijk afgeblazen onder druk van verschillende milieuverenigingen. Het speciale aan deze zandvlakte is dat – met een beetje verbeelding – de foto precies aan zee gemaakt werd. En zo genoot ik toch weer van het beste van twee werelden. Het is ook heel interessant om de verschillende herten- en hondensporen te ontdekken die in het zand lopen.


Wandelroutes in het Munsterbos

In totaal zijn er twee wandelroutes in het Munsterbos. Voor een korte wandeling neem je de blauwe route. Deze is 5 kilometer lang. Heb je wel zin in een langere wandeling, dan kan je de rode route nemen die dubbel zo lang is: 9,80 kilometer, om precies te zijn.

Herfst in het Munsterbos in Bilzen, Limburg, België.
Herfst van dichtbij.

Meer foto’s van het Munsterbos


Praktisch

  • Bereikbaarheid? Het startpunt voor de wandelroutes tot het Munsterbos is het Leroyplein. Je vertrekt vanaf hier richting de Oude Beekstraat om vervolgens de Koekoekstraat in te slaan richting het bos. Volg het adres via Google Maps.

Geniet, ondanks de kou, met volle teugen van de eerste herfstprikkels, want het is zo voorbij!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.