Dean Village: de rustigste plek van Edinburgh

Dean Village: de rustigste plek van Edinburgh

Op amper 10 minuten wandelen van Princess Street, de langste winkelstraat van Edinburgh, kom je terecht in het rustige Dean Village. Een dorpje waar gebouwen en natuur elkaar terug gevonden hebben. De tijd heeft hier duidelijk stil gestaan en dat was voor mij een hele verademing tijdens de eindejaarsdrukte van 2019.


Over Dean Village

“Dean” betekent “diepe vallei” en dat voel je ook meteen aan je kuitspieren! Het dorpje stond wel 800 jaar bekend omwille van de graanproductie. Er stonden 11 molens die aangevoerd werden door de sterke stroom van het water van Leith, de grootste rivier van Edinburgh. Na de bouw van Dean Bridge en vervolgens ook modernere molens, kwam het dorp helaas in economische moeilijkheden. Het gevolg was dat niemand er nog kon wonen of werken. Gelukkig erkende men in de jaren ’70 de charme van dit dorpje en werd de heropbouw gestart met behoud van authentieke elementen.


Bezienswaardigheden in Dean Village

1. Circus Lane
Een gezellig en geplaveid straatje dat net buiten Dean Village ligt. Het is een mooie locatie om enkele pittoreske foto’s te maken.

2. Well Court Hall
Well Court werd initieel in de 17de eeuw gebouwd voor de lokale werkers. In 1880 werd het huis in zijn originele staat terug opgebouwd met traditionele materialen. Typerend aan Well Court waren de appartementjes, een gemeenschappelijke hal en een grote binnenkoer. Tegenover dit mooie en lokale leven stond wel een avondklok en verplichte religieuze bijeenkomsten.

3. St Bernard’s Well
St Bernard’s Well is een Grieks-Romeinse tempel. De inwoners geloofden dat de waterbron van deze tempel helende krachten had. Op deze plek staat ook het standbeeld van Hygieia. De godin van gezondheid, genezing en welzijn.

4. Water of Leith walkway
De Water of Leith walkway is een wandelpad die langs de rivier oploopt van ongeveer 20 kilometer. Deze route leidt je langs de grootste attracties van Edinburgh.

De bovenstaande bezienswaardigheden hebben we zelf niet kunnen bezoeken maar ze zijn wel de moeite volgens enkele andere bloggers.


Dean Cemetry

Ten Noorden van Dean Village ligt Dean Cemetry. De bombastische, Victoriaanse grafstenen spreken voor zich. Dit is een begraafplaats voor de middel- en upperclass van Edinburgh.

Begraafplaatsen zijn ethisch soms een moeilijke voor mij. Kan ik er zomaar door wandelen? En foto’s maken? Ben ik dan geen harteloze toerist? Begraafplaatsen en grafstenen zijn voor mij een vorm van architectuur en soms zelfs kunst, dat sterk veranderd is doorheen de jaren. Niet alleen vormelijk maar ook in betekenis.


Tijdens mijn bezoek aan Dean Village & Dean Cemetry heb ik enorm kunnen genieten van de rust dat op beide plekken overheerste. Een must-see wanneer je in Edinburgh bent en even van de drukte wil ontsnappen!


Praktisch

  • Bereikbaarheid? Via Queensferry street & Bells Brae wandel je recht op recht Dean Village omlaag. Vanaf Princess Street is het zo’n 10 minuutjes wandelen.
  • Kledij? Wanneer je tijdens de wintermaanden naar Edinburgh reist kan het gevoelsmatig kouder zijn in Dean Village. Op zonnige dagen ligt dit dorpje ook in de schaduw.
  • Restaurants & winkeltjes? Alle eet- en drankgelegenheden bevinden zich buiten het dorpje maar een picnic langs het water is eens zo gezellig.

Lees hier over andere must-sees in Edinburgh.
Veel plezier!
TinaEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.