The Royal Botanic Garden in Edinburgh: jungle fever & eekhoornpret

The Royal Botanic Garden in Edinburgh: jungle fever & eekhoornpret

Wonen in Haspengouw is geweldig. Ik kijk al uit naar de komende weken wanneer de bloesems in bloei komen te staan. Het is de beste tijd van het jaar. Toch is er één ding dat ik mis in onze streek en dat is een grote botanische tuin. Zo eentje waar de temperatuurverschillen je overvallen en waar je eindeloos op zoek kan gaan naar nieuwe bladtexturen. Bezoekjes aan botanische tuinen plan ik daarom meestal tijdens een citytrip in het buitenland. In Edinburgh is de Royal Botanic Garden de Scottish happy place voor natuurliefhebbers.


Over de Royal Botanic Garden

Een bezoek aan deze tuin komt niet meteen voor in de lijst van must-sees in Edinburgh maar toch kan ik het alleen maar aanraden. Stijn en ik bezochten de tuin in december. Het moment van het jaar wanneer er buiten eigenlijk geen enkele plant in bloei staat en toch vonden we het fantastisch rustgevend. De botanische tuin is meer dan 70 hectare groot en vormt de thuis van meer dan 3000 exotische planten van over de hele wereld. Ook de grijze eekhoorns weten hier de hartjes van de toeristen en locals te veroveren.


Ook mijn hart smolt. 🙂


De serres of plantenkassen

Er zijn wel tien verschillende plantenkassen maar de mooiste is toch wel het Victoriaans Palmhouse uit 1834. De oudste in Edinburgh maar ook een van de hoogste ter wereld. Een bewegwijzerde wandeling leidt je doorheen alle plantenkassen. Het speciale is dat ze elk hun eigen klimaat hebben. Van tropisch en vochtig tot kurkdroog. Het verschil in temperaturen maakte het wel moeilijk om foto’s te maken want de lens van mijn camera dampte de hele tijd aan. Vandaar dat de meeste foto’s ook met mijn iPhone getrokken zijn.


De speciallekes

Er zijn altijd planten die in mijn geheugen blijven hangen omdat ze een vreemde vorm hadden, mooi kleuren of een eigenaardig verhaal.


1. De Titan Arum of corpse plant

De Titan Arum komt oorspronkelijk uit het regenwoud van Sumatra, in Indonesië, en wordt wel drie meter hoog. Het is de grootste bloem ter wereld. Wanneer de bloem volledig open staat komt er een wansmakelijke geur van rot vlees naar buiten omdat dit kevers en vliegen aantrekt. Het voedsel van deze bloem. In Edinburgh wordt dagelijks bijgehouden hoe hard de bloem aan het groeien is.

2. Object Onbekend

Meteen naast de Titam Arum stond ‘iets‘ roze. In profiel heeft het object de vorm van een vis. De achterkant heeft dan weer de vorm van een snavel. Het bijzondere is dat het object op een stok staat en dat lijkt me dan toch ook weer vreemd voor een bloem of plant. Is het kunst? Het blijft me nog steeds een raadsel maar ik vond het wel mooi.

3. Lecanopteris Deparioides

Deze plant komt oorspronkelijk voor in Maleisië en New Guinea. Ik kon niet meteen zeggen of het een gedeelte van een boom was, een plant of enkele vruchten (passievruchten?) aan elkaar geplakt. Dat laatste wel met een beetje verbeelding. Daarom dat deze me dus ook is bijgebleven.

Het was fijn om even aan de drukte van de stad te kunnen ontsnappen en hier te vertoeven!


Alle foto’s gemaakt in de Royal Botanic Garden.


Praktisch

  • Bereikbaarheid: De Royal Botanic Garden ligt op 25 minuutjes wandelen vanaf het centrum. Wij bezochten de Royal Botanic Garden in combinatie met Dean Village.
  • Tijdsbesteding: omdat de botanische tuin zo groot is kan je hier zeker een halve dag spenderen aan het ontdekken van de verschillende plantjes.
  • Prijs: in de tuinen kan je vrij rondlopen maar om de serres of plantenkassen te bezoeken betaal je £7 (omgerekend ongeveer €8).
  • Openingsuren:
    – maart – september van 10u tot 18u.
    – oktober en februari: 10u tot 17u.
    – november – januari: 10u tot 16u

Ik ben al benieuwd in welke botanische tuin ik de volgende keer ga terecht komen! 🙂

Fijn weekend,
TinaEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.