Holyrood Park: Hiken tot Arthur’s Seat, vlakbij het centrum van Edinburgh!

Holyrood Park: Hiken tot Arthur’s Seat, vlakbij het centrum van Edinburgh!

Een perfecte stad is er eentje waar je zowel de bruisende cityvibes meteen aanvoelt maar ook vlakbij naar het strand kan. Of hiken tot een bergtop voor een mooi uitzicht! Het strand behoort niet tot het perfecte plaatje van Edinburgh maar die berg is er wel!


Holyrood Park

Een van de wegen tot Holyrood Park ligt op tien minuutjes wandelen van de Royal Mile, ten oosten van het centrum van Edinburgh. Ideaal om even te ontsnappen aan de drukte van de hoofdstraat want je wandelt zo de natuur in, zonder inkomticket.

In het park kan je hiken tot het bekende Arthur’s Seat om een prachtig uitzicht te krijgen over de stad. Tijdens onze driedaagse in Edinburgh klommen we niet tot Arthur’s Seat, maar we profiteerden wel van een mooie zonsondergang op een punt dat dichterbij lag. Het was een bezoek aan Holyrood Park meer dan waard!


Arthur’s Seat

Arthur’s Seat is een uitgedoofde vulkaan met een hoogte van 251 meter in Holyrood Park. De vulkaan barste voor het laatst uit, zo’n 350 miljoen jaar geleden. Hoe de berg aan zijn naam komt blijft een theorie. Hij zou genoemd zijn naar Koning Arthur, bekend van de Keltische legenden. Doet het geen belletje rinkelen? Denk dan eens terug aan de tekenfilm “Merlijn de Tovenaar“. Deze film is gebaseerd op de legende van Koning Arthur.

Hoe lang je wandelt hangt af van de route die je neemt want er zijn er verschillende vanaf de voet van de berg:

  • Route 1: Je staat met je gezicht naar de berg en gaat naar links om de bewegwijzering “Main Path” te volgen. De route laat je 30 tot 45 minuten stappen tot het uitzichtpunt, afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • Route 2: Je staat met je gezicht naar de berg en gaat naar rechts. Het eerste stuk loopt via een trap van rotsen waarna het pad om de berg heen omhoog loopt. De route laat je 60 minuten of langer stappen, maar je ziet onderweg natuurlijk ook meer.

Wanneer je naar Edinburgh gaat en Arthur’s Seat wil beklimmen, zou ik de ervaring van Diana van Stripeaway.nl volgen. Dankzij haar blog heb ik ook een kort stukje kunnen schrijven over Arthur’s Seat.


Praktisch

  • Uitzichtpunt Arthur’s Seat: de weg naar Arthur’s Seat staat aangegeven op Google Maps. De berg heeft een hoogte van 251 meter.
  • Wandelroute: de twee meest bekende wandelroutes worden in deze blogpost omschreven. De duurtijd van je wandeling hangt af van de weersomstandigheden.
  • Niet vergeten: Stevige wandelschoenen omwille van de losse steentjes en rotspartijen, eten en drinken want onderweg kan je niets kopen en extra kledij want Edinburgh staat bekend voor haar stevige windkracht.

Al hadden we Arthur’s Seat niet beklommen, toch was ik heel dankbaar voor deze ervaring. In Edinburgh kan je volgens mij nergens anders zo genieten van de zonsondergang als in Holyrood Park.

Fijne zondag!
TinaEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.