Terug van vakantie: onze drie pechvogels in Bosnië en Kroatië

Terug van vakantie: onze drie pechvogels in Bosnië en Kroatië

In een van mijn vorige blogposts had ik het over de 5 mooiste momenten in Bosnië en Kroatië. Helaas hebben mooie momenten ook een keerzijde. Onderweg kwamen Stijn en ik drie pechvogels tegen die ons (gelukkig) niet de hele reis achtervolgd hebben.


1. Platte band in Bosnië

Nietsvermoedend reden we in Bosnië op een parking over een uitstekende en verroeste plaat waarna een gigantische knal volgde. Waarom in Bosnië en niet in Kroatië? Het is enorm moeilijk om praktische zaken in Bosnië te regelen door twee factoren: het land is geen EU-lidstaat waardoor je je blauw betaalt aan telefoonkosten en daarbovenop wordt er bijna geen Engels gesproken.

Na een snel telefoontje naar Sunny Cars wisten we dat het ons hoe dan ook 50 euro zou kosten om enkel een dossier op te starten. Daar werden dus nog geen reparatiekosten aan toegevoegd. Slik. Dan toch maar zelf proberen het reservewiel op te leggen?


“Je betaalt je blauw aan telefoonkosten en daarbovenop wordt er bijna geen Engels gesproken.”


Na een uurtje hard werk waren we al op weg richting de garage. Kost gespaard, een genomineerde held van de dag en een blije Tina? Check. In de garage sprak – zoals we verwacht hadden – niemand Engels. Dankzij Google Translate konden we een stukje Bosnisch op het scherm van Stijn zijn smartphone toveren en hiermee naar de garagist stappen. Hij trok zich terug, samen met zijn collega’s, om het probleem beter te begrijpen en verder aan te pakken. Na een uurtje zei hij: “30 mark” – of omgerekend 15 euro.

Misschien was het toch wel goed dat we platte band hadden in Bosnië?

 

2. Een ongeboekte AirBnB in Kroatië

Goede afspraken maken goede vrienden. Wanneer we een verblijfplaats boeken via AirBnB probeer ik een dag op voorhand mijn verwachte aankomsttijd te communiceren aan de host. Soms is dat moeilijk omdat we ons dagschema vaak nog niet kennen en lekker impulsief willen zijn. Toch is het vaak voldoende als je kan aangeven wanneer je ongeveer zou toekomen: in de ochtend of in de avond?

In Dubrovnik hadden we geen bevestigend antwoord gekregen van onze host dus we waagden het erop om gewoon even aan te bellen. Helaas bleven we staan voor een gesloten deur. Een telefoontje naar de host bevestigde dat we niet konden blijven slapen omwille van een onverwachte opname in het ziekenhuis. De buurvrouw ontving ons en beloofde samen achter een oplossing te zoeken.


“De buurvrouw kwam naar ons toe en beloofde samen achter een oplossing te zoeken. “


De oplossing was er snel want we konden bij haar blijven slapen, op voorwaarde dat we nog even de stad in gingen omdat de kamer nog niet klaar was. No problemo want dat was exact wat we van plan waren: de sleutel ophalen en terug de stad in trekken. Alleen duurde het die dag net ietsje langer.

 

3. Twee maagontstekingen

Bosnië is een heel cultuurrijk, fijn en niet zo toeristisch land maar voor de gastronomie moet je absoluut niet naar daar gaan. Dag drie van onze reis hadden Stijn en ik beiden een maagontsteking. Hoe dat kwam weten we nog altijd niet want we hebben het restaurant gekozen met de hoogste reviews. Volgens onze theorie komt het door de manier waarop het eten wordt klaargemaakt: vettig en vrij vlezig.

Het fijne aan onze vakantie was dat we de vrijheid hadden om van Kroatië naar Bosnië te gaan en andersom. Doet de maag te hevig? Dan gaan we naar het andere land waar er overheerlijk visgerechten worden geserveerd en cocktails aan zee.


“Voor de gastronomie moet je niet naar Bosnië gaan.”


Wat heel typisch is aan pechvogels is dat je ze niet op foto wil omdat het geen mooie wezens zijn en omdat je er later ook niet aan wil terugdenken. Vandaar ook mijn zwarte afbeelding. Wedden dat die pechvogels toch in je geheugen blijven slapen?Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.