Natuurgebied Hageven in Neerpelt: ideaal voor vogelspotters

Natuurgebied Hageven in Neerpelt: ideaal voor vogelspotters

Voor sport of ontspanning mag je vanaf vandaag een ‘beperkte’ verplaatsing doen. Het aantal kilometers mag je er dan weer zelf op plakken als je je gezond verstand maar gebruikt. Het Hageven behoort voor mij niet tot een beperkte verplaatsing maar ik ontdekte het natuurgebied van 350 hectare wel voor het eerst, dit jaar. Het is een van de plekjes waar ik, wanneer het kan, met de auto meteen terug naartoe zou rijden. Al is het om een andere soort natuur te ontdekken of mijn vrienden uit het ‘verre Noorden’ terug te zien.


Over het Hageven

Het landschap is met haar droge en natte heide, duinen, vennen, bossen en moerassen zeer gevarieerd wat ervoor zorgt dat je ook op een korte route best wel veel te zien krijgt. De beek De Dommel stroomt door het landschap wat in vele opzichten voor een mooi beeld zorgt. Voor vogel- en insectenspotters is dit natuurgebied hemel op aarde. Er broeden meer dan 70 soorten vogels in dit natuurgebied en dankzij de verschillende soorten waters zijn er ook 40 soorten libellen te ontdekken. Dankzij een wandelaar had ik ook de kans om een ooievaar te spotten doorheen zijn verrekijker. Die verrekijker was nodig! Op de wandelroutes zijn er verschillende uitkijkposten gecreëerd om te genieten van al dat moois in de natuur.

Samen met De Plateaux in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, kunnen we spreken over een grensoverschrijdend natuurgebied. In België wordt het gebied beheerd door Natuurpunt en in Nederland door Vereniging Natuurmonumenten.


Spontaniteit en verwondering in het Hageven

Tijdens mijn wandelingen is er telkens veel ruimte voor spontaniteit en dat zorgt voor een zekere bewustwording van mijn omgeving. Een geur, een geluid, een beeld, wat dan ook. Deze wandeling genoot ik van contrasten.

Het beeld van de Galloway-runderen in rust was enorm tegenstrijdig met het geluid van een werkende specht. Beide stops deden me ontspannen, dankzij de beestjes die ik eigenlijk niet meteen had verwacht. De laatste stop was er eentje ingericht door mensen. Een twee-zit. Hoe lang is het geleden dat we zo dicht bij elkaar hebben gezeten als vreemden van elkaar?


De (oranje) wandelroute

Er zijn in totaal 9 wandelroutes in het Hageven van 1,5 tot 9,7 kilometer. Ik koos voor de oranje route van 5,3 kilometer en kwam langs verharde wegen, bossen, open velden, waterpartijen en natuurlijk ook die heide die niet zomaar te vinden is regio Haspengouw. Meer info over de verschillende routes vind je onderaan dit blogbericht.


Praktisch

Bereikbaarheid en wandelroutes? Er zijn twee vertrekpunten, eentje in België en eentje in Nederland.

Het eerste startpunt is het bezoekerscentrum De Wulp, Tussenstraat 10, 3910 Neerpelt. Volg het adres via Google Maps. Vanaf hier kan je de volgende wandelroutes afleggen:

  • Hubert Lehaenpad (geel): 1,5 kilometer
  • Hagevenpad (paars): 6,7 kilometer
  • Tweelandenpad (blauw): 9,7 kilometer
  • Rode wandeling: 9,1 kilometer
  • Oranje wandeling: 5,3 kilometer
  • Groene wandeling: 3,6 kilometer

Het tweede startpunt is de Werkschuur Natuurmonumenten in Bergeijk, Barrier 15a, 5571 TV Bergeijk. Volg het adres via Google Maps. Vanaf hier kan je de volgende wandelroutes afleggen:

  • Vloeiweidepad (rood): 3,3 kilometer
  • Tweelandenpad (blauw): 9,7 kilometer
  • Panoramapad (geel): 7 kilometer

Bekijk hier ook de folder van Natuurpunt.

Iets eten? Die dag had ik mijn eigen picknick bij dus ik kan helaas niet oordelen over de omliggende restaurants. Wat wel op mijn ’to eat’ lijstje staat is een ijsje van de ijsvogel, vlakbij het bezoekerscentrum De Wulp. Al is dat niet zo heel voedzaam na een stevige wandeling. 😉

Hieronder een overzicht van de route die ik gewandeld heb. Ik heb ietsje meer kilometers gedaan omwille van de uitkijkposten die ik heb bezocht. Deze route is ook in detail te bekijken via Strava.


Would you like an adventure now?
Or shall we have our tea first?


Om eerlijk te zijn is er geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt de auto te gebruiken voor een beperkte verplaatsing. I just love my bike en zo te zien gaat mijn fiets de komende dagen weer vaak uit zijn kot worden gehaald. Letterlijk.

Geniet van de aankomende mooie dagen!
Tina2 thoughts on “Natuurgebied Hageven in Neerpelt: ideaal voor vogelspotters”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.